31-03-2018 14:21

Конкурс рукописів місцевих авторів 2017 року

***
***

1 березня 2018 року

Петро Антоненко презентував свою прозово-поетичну «Стрілу»

Свою нову книгу «Стріла» днями вперше представив письменник та журналіст Петро Антоненко. Презентація відбулася у Чернігівській центральній міській бібліотеці імені М. М. Коцюбинського.

Видання вийшло друком у грудні 2017 року коштом обласного бюджету за результатами конкурсу рукописів місцевих авторів.

 

 

 

 

*****

19 лютого 2018 року

Остання книга Віталія Леуса – у публічному доступі

«Долі конем не об’їдеш» — остання прижиттєва книга чернігівського письменника, журналіста, краєзнавця, лауреата міжнародних, всеукраїнських та обласних премій і конкурсів Віталія Леуса (1946–2017).

До видання увійшли повісті «За хмарами завжди сонце» і «Саша + Тамара = ?», а також великий цикл оповідань, створених автором у зрілому віці. Збірка доступна у бібліотеках області, а відтепер — і в електронному вигляді у тематичному розділі сайту Чернігівської ОДА.

 

 

*****

30 січня 2018 року

Чернігівщина знайомиться з романом «Солодкий смак гіркоти» Валентини Михайленко

Днями на засіданні членів творчого клубу «Первоцвіти Коропщини» презентовано роман «Солодкий смак гіркоти». Нова книга письменниці та краєзнавиці Валентини Михайленко побачила світ наприкінці 2017 року в рамках обласної Програми підтримки розвитку інформаційної та видавничої сфер Чернігівщини на 2016–2020 роки. За результатами конкурсу рукописів місцевих авторів 2017 року цей твір увійшов до першої п’ятірки обраних до друку.

Авторка коротко зупинилася на сюжеті свого психологічного роману, але в той же час зберегла інтригу сюжетних ліній. Ті, хто вже встигли його прочитати, кажуть, що фабула надзвичайно інтригує та захоплює. Авторці вдалося тонко передати внутрішній світ героїв.

 

*****

17 січня 2018 року

Як пересторога для майбутніх поколінь: у Чернігові презентували книгу про терор у 20–30-х роках ХХ століття

Нову книгу — «Великий терор на Чернігівщині (20-30-ті роки ХХ століття)» — презентувала сьогодні в Навчально-науковому Інституті історії, етнології та правознавства ім. О.М. Лазаревського відомий чернігівський історик Тамара Демченко.

Видання випущене наприкінці грудня 2017 року коштом обласного бюджету (майже дві тисячі гривень) в рамках Програми підтримки розвитку інформаційної та видавничої сфер Чернігівщини на 2016-2020 роки. Його вдалося надрукувати в результаті економії коштів, досягнутій під час видання книг — переможців обласного конкурсу рукописів місцевих авторів, завдяки використанню системи електронних закупівель Prozorro. Електронна версія книги вже доступна на сайті облдержадміністрації.

 

*****

29 грудня 2017 року

Підсумки книговидавничої діяльності у 2017 році

У 2017 році в рамках обласної Програми підтримки розвитку інформаційної та видавничої сфер Чернігівщини на 2016–2020 роки коштом обласного бюджету вийшли в світ 16 видань загальним накладом 3740 примірників.

Основним способом відбору творів для друку в рамках Програми є обласний конкурс рукописів місцевих авторів. У 2017 році прийом матеріалів на конкурс тривав з 29 травня до 3 липня, всього було подано 24 рукописи. Одинадцять із них члени комісії з питань підтримки місцевого книговидання включили до видавничого плану для видання бюджетним коштом.

 

*****

28 грудня 2017 року

Книги-лідери обласного конкурсу рукописів 2017 року представили публіці

 

Учора, 27 грудня, в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. В.Г. Короленка відбулася презентація книг «Час плоду» Володимира Кашки та «Книга радости» Юрія Ананка.

Обидва видання випущені коштом обласного бюджету за результатами конкурсу рукописів місцевих авторів. Електронні версії книг вже доступні у спеціальному розділі сайту облдержадміністрації.

 

 

 

*****

6 грудня 2017 року

Книга про бійців АТО з Чернігівщині «На палаючому Сході» презентована і доступна широкому загалові

«На палаючому Сході» — видання, яке своїм змістом підтверджує, що проти нашої країни йде справжня війна. Саме так наголошували учасники вчорашньої презентації цієї збірки нарисів про героїв антитерористичної операції на сході України, які народилися або ж до початку воєнних дій служили на Чернігівщині.

Книга — результат колективної праці журналістської спільноти області. Як зазначив один із її редакторів, член правління обласної організації Національної спілки журналістів України Анатолій Тютюнник, тут зібрано більше сотні нарисів та замальовок про чернігівських героїв. Головним натхненником і упорядником збірки був журналіст Володимир Лисенко, який відійшов у вічність 24 листопада цього року.

 

*****

 

23 листопада 2017 року

У Чернігові презентували книгу про страшні події Голодомору 1932-1933 років

Презентація видання та зустріч з його авторами відбулися сьогодні, 23 листопада, в Обласному молодіжному центрі.

У заході взяли участь науковці, представники громадськості, учнівської та студентської молоді області.

Книгу «Колективізація та Голодомор 1932–1933 років на Чернігівщині: забуттю і прощенню не підлягає» написали чернігівські історики Тамара Демченко та Микола Горох.

 

 

*****

19 серпня 2017 року

Визначено рукописи – переможці обласного конкурсу серед місцевих авторів

Учора, 18 серпня, члени комісії з питань підтримки місцевого книговидання при облдержадміністрації під час засідання за головування директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Андрія Подорвана обговорили рукописи місцевих авторів, подані на відкритий обласний конкурс.  З-поміж них після гарячих дискусій обрали ті, що друкуватимуться цього року за кошти обласного бюджету в рамках обласної Програми підтримки розвитку інформаційної та видавничої сфер Чернігівщини на 2016–2020 роки.

Голосування проходило в два етапи. На першому члени комісії обрали 11 рукописів з 24 поданих, які в цілому включаються до видавничого плану. На другому — анонімним рейтинговим голосуванням визначили пріоритетність їх випуску.

Отже, до річного видавничого плану на 2017 рік в рамках згаданої обласної Програми увійшли такі книги:

1. «Час плоду», автор – Володимир Кашка; літературно-художнє видання (збірка романів та есеїв);

2. «Книга радости», автор Юрій Ананко; літературно-художнє видання (щоденникова проза);

3. «Петрусь, пес Тимоха і Кощійко з липового сучка», автор – Володимир Сенцовський; літературно-художнє видання (збірка оповідань для дітей молодшого шкільного віку);

4. «Парафіяльний літопис церкви Різдва Пресвятої Богородиці с. Ксьонзівки Чернігівської єпархії (1867–1915)», упорядники – Олександр Тарасенко, Анна Морозова; наукове видання (збірник документів і матеріалів);

5. «Солодкий смак гіркоти», автор – Валентина Михайленко; літературно-художнє видання (роман);

6. «Подвійний хронотоп», автор – Тетяна Сидоренко; літературно-художнє видання (повість);

7. «Стріла», автор – Петро Антоненко; літературно-художнє видання (збірка прозових та поетичних творів);

8. «Вдома, в школі і в дворі», автор – Василь Буденний; літературно-художнє видання (збірка віршів для дітей дошкільного і молодшого шкільного віку);

9. «Проникнення», автор – Надія Марчук; літературно-художнє видання (збірка поетичних творів);

10. «Долі конем не об’їдеш», автор – Віталій Леус; літературно-художнє видання (збірка повістей та оповідань);

11. «У минуле навпростець, або Невеличкі казочки про старовинне місто на Десні», автор – Маргарита Бордонос; літературно-художнє видання (оповідання для дітей).

Нагадаємо, обласний конкурс рукописів місцевих авторів 2017 року було оголошено комісією з питань підтримки місцевого книговидання з 29 травня поточного року. Прийом матеріалів тривав до 3 липня.

Книги, які вийдуть друком, будуть безкоштовно передані до бібліотек, навчальних та культурних закладів Чернігівщини, а їхні електронні копії — розміщені на офіційному веб-сайті облдержадміністрації.

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

 

*****

16 серпня 2017 року

Анонс. Засідання комісії з питань підтримки місцевого книговидання

18 серпня, у п’ятницю, відбудеться засідання комісії з питань підтримки місцевого книговидання при облдержадміністрації.

На засіданні будуть підбиті підсумки обласного конкурсу рукописів місцевих авторів 2017 року та сформовано річний видавничий план випуску книжкової продукції на 2017 рік в рамках обласної Програми підтримки розвитку інформаційної та видавничої сфер Чернігівщини на 2016–2020 роки.

Початок заходу: 14:00 год.

Місце проведення: зала засідань Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації (м. Чернігів, вул. Шевченка, 7, кім. 5).

Запрошуються представники ЗМІ, громадських об’єднань та усі зацікавлені.

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

 

*****

 

14 липня 2017 року

24 рукописи претендують на друк за кошти обласного бюджету

З 29 травня до 3 липня тривав прийом заявок на участь в обласному конкурсі рукописів місцевих авторів Чернігівщини 2017 року.

На кінець дня 3 липня до Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації, який забезпечує проведення конкурсу, надійшло 25 рукописів.

Одну заявку відхилено — автор не надав повний комплект документів,  передбачених п. 14 Положення про конкурс.

Таким чином, на конкурс виносяться 24 рукописи, перелік яких подано нижче.

До кінця серпня комісія з питань підтримки місцевого книговидання визначить, які з них та у якій послідовності будуть включені до видавничого плану на 2017 рік.
 

Рукописи, прийняті на обласний конкурс рукописів місцевих авторів 2017 року

Назва рукопису Автор / упорядник Суб’єкт подання (власник майнових прав) Вид видання, жанр
1. «Вдома, в школі і в дворі» Василь Буденний Василь Буденний Літературно-художнє видання (збірка віршів для дітей дошкільного і молодшого шкільного віку)
2. «Відлуння душі» Василь Кирилюк Василь Кирилюк Літературно-художнє видання (збірка поетичних творів)
3. «Віхи життя» Павло Солодовник Павло Солодовник Літературно-художнє видання (збірка оповідань)
4. «Долі конем не об’їдеш» Віталій Леус Віталій Леус Літературно-художнє видання (збірка повістей та оповідань)
5. «Енциклопедія превентивного виховання» Лариса Петренко Лариса Петренко Літературно-художнє видання (науково-художня повість)
6. «Земні миттєвості» Ніна Кочубей Ніна Кочубей Літературно-художнє видання (збірка оповідань)
7. «Книга радости» Юрій Ананко Юрій Ананко Літературно-художнє видання (щоденникова проза)
8. «Мала купа невелика» Валентина Образцова Валентина Образцова Літературно-художнє видання (збірка віршів для дітей молодшого шкільного віку)
9. «Маленькі посиденьки» Любов Мащенко Любов Мащенко Літературно-художнє видання (збірка поетичних і прозових творів)
10. «Матусині рученьки» Дмитро Кроха Дмитро Кроха Літературно-художнє видання (збірка повістей)
11. «Падіння яблука» Віктор Татарин Віктор Татарин Літературно-художнє видання (збірка прозових творів)
12. «Парафіяльний літопис церкви Різдва Пресвятої Богородиці с. Ксьонзівки Чернігівської єпархії (1867–1915)» Олександр Тарасенко,
Анна Морозова
Олександр Тарасенко,
Анна Морозова
Наукове видання (збірник документів і матеріалів)
13. «Петрусь, пес Тимоха і Кощійко з липового сучка» Володимир Сенцовський Володимир Сенцовський Літературно-художнє видання (збірка оповідань для дітей молодшого шкільного віку)
14. «Подвійний хронотоп» Тетяна Сидоренко Тетяна Сидоренко Літературно-художнє видання (повість)
15. «Полювання на мишу» Василь Щербонос Василь Щербонос Літературно-художнє видання (еротичний роман-гротеск у віршах)
16. «Проникнення» Надія Марчук Надія Марчук Літературно-художнє видання (збірка поетичних творів)
17. «Святе, як хліб, моє село. Історія села Тур’я Сновського району Чернігівської області» Тетяна Сіра Тетяна Сіра Літературно-художнє видання (документально-художня збірка)
18. «Скарби» Валентина Грибенко Валентина Грибенко Літературно-художнє видання (збірка поетичних творів)
19. «Солодкий смак гіркоти» Валентина Михайленко Валентина Михайленко Літературно-художнє видання (роман)
20. «Стріла» Петро Антоненко Петро Антоненко Літературно-художнє видання (збірка прозових та поетичних творів)
21. «Твої таланти, рідний краю! Обдаровані діти Чернігівського району» Людмила Герасименко Відділ освіти Чернігівської райдержадміністрації Довідкове видання (матеріали про обдарованих та талановитих дітей)
22. «У минуле навпростець, або Невеличкі казочки про старовинне місто на Десні» Маргарита Бордонос Маргарита Бордонос Літературно-художнє видання (оповідання для дітей)
23. «Хто-хто в лісі нашому живе?» Світлана Гарбуз Світлана Гарбуз Літературно-художнє видання (збірка віршів для дітей дошкільного і молодшого шкільного віку)
24. «Час плоду» Володимир Кашка Ганна Кашка Літературно-художнє видання (збірка романів та есеїв)

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

 

*****

 

29 травня 2017 року

Кращі рукописи авторів Чернігівщини будуть видані коштом обласного бюджету

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської ОДА оголошує обласний конкурс рукописів місцевих авторів у рамках Програми підтримки розвитку інформаційної та видавничої сфер Чернігівщини на 2016–2020 роки.

Прийом творів на конкурс триває до 3 липня.

Рукописи, визнані кращими, будуть включені до видавничого плану на 2017 рік та випущені в світ без жодної оплати з боку авторів. Очікується, що їх наклад складатиме від 200 примірників. Видані книги по тому будуть передані до бібліотек та навчальних закладів області задля задоволення потреб читачів Чернігівщини; розповсюджуватимуться під час презентаційних заходів для популяризації літературної сфери області, а також будуть розміщені в електронному вигляді на веб-сайті Чернігівської ОДА.

Для участі у конкурсі запрошуємо до 17:00 3 липня подати до Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації:

завершений рукопис твору українською мовою в електронному вигляді;

заяву визначеної форми на винесення рукопису на конкурс;

— мотиваційний лист з обґрунтуванням доцільності випуску рукопису в рамках Програми обсягом до 2000 знаків (або 1 аркуш А4);

— анотацію на рукопис та короткі відомості про автора (авторський колектив, упорядників);

— для творів наукового спрямування — дві фахові рецензії.

Рукописи приймаються за адресою: Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської ОДА, м. Чернігів, вул. Шевченка, 7 (вхід з боку скверу ім. Попудренка), к. 2.

Оцінювання та відбір рукописів здійснюватиме комісія з питань підтримки розвитку місцевого книговидання при облдержадміністрації. Головним критерієм для оцінки є літературна та/чи наукова цінність та якість творів, їх суспільна значимість та потенційна запитуваність з боку читацької аудиторії.

Кількість рукописів, які будуть включені до видавничого плану, не визначена і залежатиме від рішення комісії. Сукупно на випуск книг місцевих авторів у рамках Програми в обласному бюджеті цього року передбачено 200 тисяч гривень.

Виплата гонорарів чи іншої винагороди авторам не передбачена.

Закупівлю послуг з видання книг-переможців буде здійснено через систему електронних закупівель ProZorro.

На конкурс не приймаються заявки від авторів, книги яких були видані за результатами відповідного конкурсу рукописів 2016 року, а також заявки щодо випуску навчальних (підручники, посібники), рекламних видань, препринтів, авторефератів дисертацій, буклетів, карток, листівок, плакатів, періодичних видань, а також видань, які передбачають одноразове використання (книжки-розмальовки і т.п.).

Детальні умови конкурсу описані у відповідному Положенні.

За додатковою інформацією просимо звертатися до Валерія Сорокіна за телефоном (0462) 67-86-94 або електронною поштою [email protected]

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

 

ГО Активне Суспільство України