back

Комплекс заходів із протидії антисоціальній поведінці підлітків напрацьовуватимуть за посередництва ОДА

11-04-2017 07:02

Учора, 10 квітня, у Чернігівській облдержадміністрації відбулося засідання на тему: «Запобігання проявам агресії та антисоціальній поведінці у підлітковому та молодіжному середовищі». За круглим столом за участі Уповноваженого Президента України з прав дитини Миколи Кулеби та голови ОДА Валерія Куліча зібралося широке коло фахівців у сферах, дотичних до проблеми. Понад двогодинна дискусія оголила цілу низку проблем, але консолідувала учасників у прагненні їх розв’язання.

Приводом для зборів стало набуття суспільного резонансу фактів насильства серед підлітків, а саме – розповсюдження спочатку в соціальних медіа, а потім і у ЗМІ відео побиття та приниження дівчат-чернігівок своїми однолітками.

Така аморальна й протиправна поведінка та супутні з нею прояви мають узагальнююче поняття та визначення. Булінг – це цькування, приниження, здирство, психологічне насильство. За словами Уповноваженого Президента України з прав дитини Миколи Кулеби, понад 80% підлітків скаржаться на це. Чи готові дорослі гарантувати дітям гідність і безпеку, гарантувати основне право – бути захищеними? І що необхідно робити, щоб забезпечити це – таким чином узагальнено було сформульовано проблему.

Голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч звернув увагу й на інший, не менш вагомий аспект – реакція суспільства на цей факт: «Вона (дівчина, якій інкримінують вчинення злочину) є членом нашого суспільства. Її та її родину почали фактично знищувати, тим самим ми ще більше розгортаємо ненависть», – сказав Валерій Куліч. Він висловив переконання в тому, що діти мають, безумовно, розуміти, що будь-яка дія тягне за собою покарання. Але крім покарання має бути й аналіз ситуації та висновки для того, щоб таке не повторювалося.

Саме для такого аналізу й напрацювання пропозицій для протидії антисоціальній поведінці участь у заході взяли освітяни, психологи, представники недержавних правозахисних громадських організації та правоохоронці. Позицію останніх озвучив керівник Національної поліції в області Едуард Альохін: «Вчинено правопорушення, кваліфіковане як злочин. І має спрацювати принцип невідворотності покарання. Цей принцип – основоположний у кримінальному судочинстві, без нього ми нікуди не дінемось. На жаль, те, що він не спрацьовує в інших сферах життя, дуже часто у подальшому призводить до подібних подій… Міра покарання має відповідати мірі вини. На даному етапі, я вважаю, ми маємо зробити все, щоб подібне не повторилося – у тому числі й покарати відповідним чином учасників подій, а також осіб, відповідальних за те, що сталося».

Зазначимо, що освітяни та громадські активісти, у свою чергу, озвучили нарікання на адресу нацполіції: на їхню думку, та не справляється із поставленими завданнями через нестачу та низьку кваліфікацію працівників, відповідальних за превенцію правопорушень.

Це не єдина проблема, яка, на переконання фахівців, негативно впливає на ситуацію. Серед інших – і неефективність державних соціальних програм, вплив мас-медіа та, почасти, небажання чи неспроможність батьків до якісного і здорового виховання своїх дітей.

Проте локалізація проблемних точок є лише часткою процесу, що було визначено метою зібрання. Віднаходження шляху їх розв’язання, напрацювання плану дій та його впровадження – на цьому наголосив уповноважений, закликаючи учасників до конструктиву.

Після розмова набула ознак робочої наради – фахівці й активісти розпочали озвучувати пропозиції: проведення просвітницьких кампаній, цільових батьківських зборів, зустрічей з учасниками спортивних секцій, активізація роботи профільних програм та інше.

Результатом засідання, зокрема, стало ініційоване головою Чернігівської ОДА рішення про створення робочої групи для напрацювання та впровадження конкретного плану дій. До участі у її роботі запрошуються всі небайдужі фахівці та громадськість, щоб спільно вжити дієвих заходів для запобігання проявам агресії та антисоціальної поведінки у підлітковому та молодіжному середовищах.



Прес-служба облдержадміністрації

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода