back

11 квітня — Міжнародний день визволення в’язнів нацистських таборів

11-04-2017 08:20

Сьогодні у всьому світі відзначається Міжнародний день визволення в’язнів нацистських концтаборів. Цей день встановлено у 1991 році згідно з рішенням Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй.

11 квітня 1945 року американські війська увійшли до Бухенвальду — найбільшого концтабору нацистів. Однак визволяти в'язнів, вже не було потреби. Полонені дізнавшись напередодні, що війська союзників зовсім поруч, влаштували збройне повстання. Завдяки повстанню гітлерівцям не вдалося приховати сліди злочинів проти людства. Після цього хвиля звільнень досягла інших концтаборів — Дахау, Освенціма, Майданека тощо.

Загалом на території Німеччини та окупованих нею держав діяло більше 14 тисяч таких фабрик смерті. За визнанням самих есесівців, в’язень, тривалість життя якого в таборі складала менше року, приносив нацистам майже півтори тисячі рейхсмарок чистого прибутку.

Всього за роки Другої світової війни через табори смерті пройшли 18 мільйонів людей різних національностей. Безневинно загинули одинадцять мільйонів чоловіків, жінок і дітей. В’язнями таборів також були сотні тисяч українців.

Минуло 72 роки, здається, так давно це було. Але тільки не для тих, хто пройшов крізь жахіття нацистських катівень. Біографії цих людей — це справжні уроки мужності для молодого покоління.

Як згадує очевидець тих подій, голова обласного відділення Української спілки в’язнів-жертв нацизму Ніна Зубок:

Найгірше доводилося в концтаборі військовополоненим. Довіку пам’ятатиму, як знущалися над ними німці: били, стріляли, закопували живцем, вішали прямо там, на очах у дітей. Остарбайтерів щодня возили на роботи до німецького міста Білефельда. Дітям же була уготована інша доля — стати «піддослідним матеріалом» для нацистських псевдовчених. Від тих дослідів на дитячих тільцях з’являлися болючі пухирі, тіло гнило, його чимось змащували й наколювали знову.

— Нас все менше і менше з роками, — каже вона. — І ми маємо доносити до людей правду про жахи війни, щоб не допустити ще одного злочину проти людства у майбутньому.

Міжнародний день визволення в’язнів нацистських таборів — це день, коли ми вшановуємо пам’ять мільйонів людей, загиблих у нацистських концтаборах, гетто, місцях примусового утримування та висловлюємо повагу старшому поколінню, на долю якого випали неймовірні муки і страждання.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з
громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода