back

Вища освіта у сучасних умовах не гарантує високої зарплатні та працевлаштування

07-04-2017 15:20

Такий ключовий меседж поточної ситуації з ринком праці в Україні. З ним погодились учасники засідання обласного координаційного комітету сприяння зайнятості населення та тимчасової робочої групи з організації прогнозування попиту на ринку праці та удосконалення напрямків профорієнтаційної роботи, що відбулось у Чернігівській ОДА 7 квітня.

Відкриваючи засідання заступник голови-керівник апарату ОДА Наталія Романова наголосила, що за три місяці тимчасовою робочою групою зроблено великий обсяг роботи, а саме: розроблено методики прогнозування попиту на ринку праці; визначено сектори пріоритетного економічного розвитку, які матимуть додаткову потребу у кадрах; проведено опитування підприємств щодо перспективного попиту у працівниках; здійснено аналіз прогнозних даних розвитку ринку праці та запланованих обсягів підготовки кадрів до 2020 року; узагальнено пропозиції по удосконаленню профорієнтаційної роботи.

На зібранні, яке підсумувало певний етап спільної роботи влади, працівників освіти, роботодавців та служби зайнятості, оприлюднили аналітичні дані прогнозування попиту на ринку праці Чернігівської області.

Анкетування стосувалось роботодавців і ставило за мету з’ясувати поточну потребу підприємств у кадрах до кінця 2017 року у розрізі професій (спеціальностей), а також спрогнозувати ту потребу у спеціальностях, яка сформується до 2020 року, у першу чергу - у зв’язку з технологічними та організаційними нововведеннями, розширенням виробництва, впровадженням інвестиційних проектів.

Опрацьовані дані анкетування показали, що найбільше потребують роботодавці трактористів (понад 20%), водіїв авто (14,2%) та підсобних робітників у сільському господарстві (10,9%).

Порівняння потреби у кадрах з фактичною кількістю тих осіб, яка отримують освіту чи підготовку у 2017-му показує: підприємствам області не вистачатиме як мінімум 222-х трактористів, 63-х швачок та 24-х операторів різних машин та обладнання.

Більш того, відчувається потреба у кадрах, щодо яких взагалі наразі не передбачено підготовки кадрів у 2017-му – тваринники, складальники взуття, фрезерувальники. Більш ніж потребують роботодавці готують слюсарів, кухарів, кондитерів, інженерів.

Що ж до прогнозів, то у найближчі три роки структура попиту на найману працю виглядатиме наступним чином.

Відтак пропонується у найближчі роки зосередитись на наступних завданнях:

- організовувати професіографічні екскурсії та дні відкритих дверей;

- проводити ярмарки та презентації професій для учнів усіх вікових груп;

- запрошувати до шкіл представників бізнесу для проведення презентації;

- постійно у ЗМІ рекламувати робітничі професії, розміщувати інформацію про потребу у кадрах;

- посилити взаємодію між роботодавцями, центрами зайнятості та навчальними закладами.

Очевидно, погодились всі учасники зібрання, що система професійної орієнтації учнівської молоді та безробітних громадян потребує удосконалення з урахуванням необхідності підготовки відповідних фахівців для проведення цієї роботи. До того ж її необхідно матеріально-технічно і методично підсилювати.

«У перспективі ПТНЗ треба буде об’єднувати, вводити нові спеціальності. Вже цього року деякі заклади отримують ліцензії на підготовку нових робітничих спеціальностей. Наприклад, Чернігівський професійний ліцей залізничного транспорту вводить нову спеціальність - монтажник систем вентиляції та кондиціонування, Ічнянський професійний аграрний ліцей - оператор пастеризації та охолодження молока. Останнє нововведення – це пряме замовлення регіонального роботодавця», - розповів про практичні кроки у напрямі розвитку профтехосвіти Микола Конопацький, начальник управління освіти і науки Чернігівської ОДА.

Сергій Меженний, заступник директора Департаменту економічного розвитку ОДА заявив, що керівники підприємств реального сектору економіки погоджуються надати свої виробничі бази та потужності для профнавчання. Така опція може реалізуватись шляхом проходження учнями ПТНЗ виробничої практики на базі підприємств.

Представники Чернігівського обласного об’єднання організацій роботодавців зауважили, що проведена робота з практичного прогнозування попиту на ринку праці справді корисна. Тим більш, що бізнес ще десять років тому почав говорити про відсутність якісної підготовки робітничих спеціальностей, відчувши практичну нестачу кваліфікованих кадрів.

Довідково. Тимчасова робоча групи з прогнозування попиту на ринку праці та удосконалення профорієнтаційної роботи ставить перед собою наступні завдання:

- розробка і затвердження методики прогнозування попиту на ринку праці;

- визначення секторів пріоритетного економічного розвитку, які матимуть додаткову потребу у кадрах;

- розробка та узгодження анкети, проведення опитування підприємств, які діють у визначених секторах економіки щодо перспективної потреби у кадрах;

- здійснення порівняння прогнозних даних розвитку ринку праці та запланованих обсягів підготовки кадрів до 2020 року;

- проведення фокус-груп, круглих столів з роботодавцями та експертами;

- узагальнення пропозицій по удосконаленню профорієнтаційної роботи;

- підготовка висновків та рекомендацій за результатами дослідження.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з
 громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода