back

22-03-2017 09:28

2016

Розпочато роботу по створенню Громадської ради при ОДА нової каденції

Чернігівською облдержадміністрацією затверджено склад ініціативної групи з підготовки установчих зборів нового складу Громадської ради при ОДА.

До складу ініціативної групи ввійшло 27 осіб, з яких 20 осіб представники діючої Громадської ради, 3 — представники ІГС та 4 — представники Департаменту інформаційної діяльності та зв’язків з громадськістю ОДА.

Які ж подальші кроки щодо створення нової Громадської ради?

Перш за все, ініціативній групі необхідно підготувати:

- повідомлення про дату, час, місце, порядок проведення установчих зборів,

- вимоги до членства в громадській раді відповідно до Типового положення,

- порядок подання заяв для участі в установчих зборах,

- відомості про склад ініціативної групи,

- інформацію щодо відповідальної особи (прізвище, ім’я, електронна адреса та номер телефону).

Зауважимо, що всі матеріали, підготовлені ініціативною групою, погоджуються з органом виконавчої влади.

Зі складом ініціативної групи з підготовки установчих зборів нового складу Громадської ради при ОДА можна ознайомитися тут.

 

Довідково:

Утворення нового складу Громадської ради при облдержадміністрації регламентовано постановою КМУ від 3 листопада 2010 року № 996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики».

 

Департаменту інформаційної діяльності
та зв’язків з громадськістю ОДА.

 

 

 

 

 

Громадська рада визначила своє представництво у складі ініціативної групі

16 листопада в облдержадміністрації відбулося засідання Громадської ради у формі зборів. На порядку денному – обрання членів до складу ініціативної групи з організації установчих зборів нового складу Громадської ради при облдержадміністрації.

 

 

За результатами голосування визначено список у кількості 20 осіб, які Громадська рада пропонує включити до складу ініціативної групи. Втім, остаточне рішення щодо кількісного і персонального складу ініціативної групи, яка складатиметься з представників громадянського суспільства та державних службовців, буде визначено розпорядженням голови ОДА.

 

 

Крім того, представники Громадської ради висловили своє бачення роботи дорадчого органу за два роки. До активного обговорення залучилися Володимир Демиденко (Антикорупційна громадська спілка «Совість») та Володимир Опришко (Чернігівська міська громадська організація «За справедливість»).

 

 

Наталія Проскуріна (Чернігівська обласна організація Всеукраїнського жіночого народно-демократичного об’єднання «Дія») висловила своє побажання подальшої співпраці з органами виконавчої влади відповідно діючої постанови та підкреслила, що змінити владу на краще можливо через дієву Громадську раду.

 

 

Також у ході засідання поновлено одного члена Громадської ради з поважної причини – перебування в зоні АТО.

 

 

Довідково:

 

Утворення ініціативної групи з підготовки установчих зборів регламентовано постановою Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2010 року № 996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики».

 

 

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю ОДА

 

 

 

Анонс. Засідання Громадської ради при ОДА

16 листопада (середа) 2016 року відбудеться засідання Громадської ради при Чернігівській облдержадміністрації.

Місце проведення: зал №1 облдержадміністрації.

Реєстрація учасників засідання розпочнеться о 14:15 год.

Початок заходу: 15:00 год.

Проект порядку денного засідання Громадської ради:

1. Обрання членів Громадської ради до складу ініціативної групи з організації установчих зборів нового складу Громадської ради при облдержадміністрації.

Доповідач: Антошин Вадим Леонідович, голова Громадської ради при облдержадміністрації.

 

 

 

16 листопада Громадська рада визначить своїх представників, які будуть залучені до підготовки установчих зборів з формування нового складу Громадської ради

На засіданні голів комітетів Громадської ради при облдержадміністрації, яке відбулося 9 листопада, визначено дату проведення засідання Громадської ради при обласній державній адміністрації – 16 листопада 2016 року. Розпочнеться засідання о 15:00 год. в залі № 1 облдержадміністрації.

Голови комітетів Громадської ради обговорили проект порядку денний засідання та вирішили винести на розгляд членів Громадської ради одне питання — обрання членів Громадської ради, які мають увійти до складу ініціативної групи з підготовки установчих зборів, які мають обрати новий склад Громадської ради.

Наразі до складу ініціативної групи виявили бажання увійти 12 членів Громадської ради.

 

 

 

Анонс. Засідання голів комітетів Громадської ради при ОДА

 

9 листопада (середа) 2016 року о 15:00 год. відбудеться нарада голів комітетів Громадської ради.

16 листопада – орієнтовна дата засідання Громадської ради, де планується обговорити пропозиції Громадської ради щодо складу ініціативної групи з підготовки установчих зборів за участю ІГС для формування нового складу Громадської ради при облдержадміністрації.

.

 

Місце проведення: приміщення Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації, кім. 5 (вул. Шевченка, 7).

 

 

Як формуються тарифи. Діалог з громадськістю

 

Майже дві з половиною години тривала сьогодні зустріч заступника голови облдержадміністрації Сергія Сергієнка з представниками інститутів громадянського суспільства. Участь у зустрічі взяли громадські активісти, керівники департаментів ЖКГ та соціального захисту населення облдержадміністрації, підприємств житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу області, представники Держенергонагляду в Чернігівській області та АТ «Ощадбанк».

В ході зустрічі було обговорено принципи формування тарифів на житлово-комунальні послуги, урядові рішення, спрямовані на спрощення порядку надання населенню житлових субсидій та підтримку енергозбереження.

— Як було зазначено на урядовій селекторній нараді, проведеній Віце-прем’єр-міністром – Міністром регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадієм Зубком, Чернігівщина увійшла до числа восьми областей, найкраще підготовлених до опалювального сезону, — нагадав заступник голови облдержадміністрації. На сьогодні в області розпочали роботу всі 953 котельні, що забезпечують стовідсоткову подачу тепла житловому фонду (2016 будинків) та об’єктам бюджетної сфери (546 шкіл, 441 дитячий садочок, 54 лікарні). Водночас середній рівень підключень котелень в Україні становить 94 %, житлового фонду – 85 %, бюджетних установ – 94 %.

Заступник директора Департаменту ЖКГ облдержадміністрації Лідія Борсук коротко роз’яснила принципи формування тарифів на житлово-комунальні послуги. Оскільки у структурі собівартості комунальних послуг близько 79 % у теплоенергетиці та близько 33 % у водопровідно-каналізаційному господарстві становлять витрати на газ та електроенергію, зростання їх вартості спричиняє і зміну тарифів на тепло-, водопостачання та водовідведення.

Тарифи на житлово-комунальні послуги встановлюються органами місцевого самоврядування відповідно до статті 31 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» та до порядку формування тарифів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 869 від 1червня 2011 року.

Після того, як підприємства здійснять розрахунки економічно обґрунтованих витрат на виробництво та надання послуг, вони подають їх до органів, уповноважених встановлювати ці тарифи: сільських, селищних, міських рад. Упродовж п’яти робочих днів з дня подання підприємство інформує споживачів про намір змінити тарифи. Споживачі, у свою чергу, мають право протягом 14 — 20 календарних днів з моменту повідомлення висловити свої зауваження та пропозиції, які на підприємстві зобов’язані зареєструвати та розглянути.

Рада відповідного рівня має оприлюднити проект рішення про зміну тарифів не пізніше, ніж за 20 днів до засідання виконкому, де це рішення розглядатимуть. При цьому законодавчо забезпечено, що тарифи на житлово-комунальні послуги не можуть бути меншими економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво та надання. В іншому випадку різниця мусить бути відшкодована з бюджету.

Змінені тарифи вводяться в дію, як мінімум, через 15 днів після оприлюднення відповідного рішення.

Під час зустрічі в облдержадміністрації було детально обговорено засади формування тарифів на послуги КП «Чернігівводоканал», ПАТ «Чернігівобленерго», ТОВ «Чернігівгаззбут», ПАТ «Чернігівгаз», КЕП «Чернігівська ТЕЦ ТОВ Фірми «ТЕХНОВА», ПАТ «Облтеплокомуненерго». Представники громадськості висловили свої зауваження та пропозиції стосовно формування тарифів та надання послуг цими підприємствами.

Не залишилися поза увагою і заходи, які український Уряд вживає для соціального захисту населення. Так, за інформацією директора Департаменту соціального захисту населення Олега Русіна, станом на 21 жовтня житловими субсидіями в області користуються 203 тисячі сімей, що майже вдвічі більше, ніж на цю ж дату торік. Очікується, що з початком опалювального сезону ця цифра зросте до трьохсот тисяч.

Інша урядова програма спрямована на підтримку заходів енергозбереження. На її виконання в області також діє Програма стимулювання до запровадження енергоефективних заходів населення, об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельних кооперативів Чернігівської області на 2016-2017 роки. Для її реалізації у поточному році з обласного бюджету виділено 1 мільйон гривень.

За час здійснення державної програми упродовж 2014-2015 років по області видано кредити 2528 фізичним особам на загальну суму 34,8 мільйона гривень, в тому числі 511 кредитів на суму 7,8 мільйона гривень для придбання негазових котлів. З початку 2016 року в області прокредитовано понад 1,4 тисячі осіб на загальну суму 21,7 мільйона гривень.

Кредитування заходів енергозбереження в області здійснюють ПАТ «Державний ощадбанк України» та ПАТ АБ «Укргазбанк». При цьому близько 80% виданих кредитів — частка Ощадбанку і майже 20% — «Укргазбанку».

Як повідомила начальник відділу роздрібного кредитування АТ «Ощадбанк» Наталія Золотоноша, тільки протягом січня – червня поточного року ця установа видала 31,5 мільйона гривень позик на заходи енергозаощадження. З липня кредитування було призупинене, а з початку жовтня — відновилося. За цей час 143 особи одержали близько двох мільйонів гривень.

Підсумовуючи розмову, заступник голови облдержадміністрації Сергій Сергієнко наголосив на її важливості та підкреслив готовність облдержадміністрації та її структурних підрозділів до активної співпраці з громадськістю.

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

Анонс. Засідання комітету Громадської ради при ОДА з питань антикорупційної політики

 

04.10.2016

7 жовтня 2016 року (п’ятниця) о 15:00 год. відбудеться засідання комітету з питань з питань антикорупційної політики.

За ініціативою член комітету Опришка В.Г. планується обговорити питання створення та наповнення реєстру громадських корупційних виявів.

Запрошуються члени комітету Громадської ради та всі зацікавлені.

 

28.09.2016

 

 

Громадська рада при ОДА: чи народиться істина в спорах?

 

Чисельний склад Громадської ради при облдержадміністрації знову зменшився. Тепер вже до 102 особи. Та попри це кворуму для проведення засідання знову не було — на зустріч з’явилися лише 45 членів цього дорадчого органу. Тому, вже за прикрою традицією, було проведено збори.

На порядку денному стояло два питання: звіт про роботу Громадської ради та звернення до Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів щодо доцільності створення при головному Управлінні Держпродспоживслужби у Чернігівській області громадської ради.

Обговорення першого ж питання порядку денного викликало у Громадській раді жваву суперечку. Учасники зборів намагалися з’ясувати, чому її робота виявилася малоефективною і хто у цьому винен. Адже переважна більшість винесених на розгляд Громадської ради питань носила, у підсумку, чисто декларативний характер. Суттєво вплинув на це й низький рівень громадської активності самих членів ради, позаяк з 11 проведених зустрічей 7 були повноправними засіданнями, решта, через відсутність кворуму, відбувалась у форматі зборів чи ініціативних груп. При цьому активність громадських діячів помітно знизилась вже з другої половини минулого року.

— Той, хто хотів працювати на благо громади, той працював. Інше — справа совісті членів Громадської ради. Змусити когось займатися громадською діяльністю неможливо, — неодноразово наголошував під час зборів голова ГР Вадим Антошин.

Чимало претензій від членів Громадської ради пролунало й на адресу самого Вадима Антошина. Дорікали йому, передовсім, недостатньою опозиційністю у стосунках з владою, кулуарністю вирішення окремих питань, у тому числі й особистих.

Традиційно активними на зборах Громадської ради були Володимир Демиденко та Роман Лумінський (Антикорупційна громадська спілка «Совість»), Тамара Петрова (ВГО «Громадський контроль»), Олена Варнакова («Чернігівська профспілка підприємців»), Світлана Жимолостнова (Чернігівська профспілка підприємців «Єдність»). До обговорення питання долучилися також Сергій Балакша (обласна організація Всеукраїнської профспілки працівників сфери бухгалтерського обліку та аудиту), Станіслав Крот (Федерація плавання Чернігівської області), Іван Осадців (Екологічна асоціація «Зелений світ»). А Костянтин Ягодовський (обласна організація Українського товариства охорони пам’яток історії та культури) навіть запропонував визнати роботу нинішньої Громадської ради при ОДА незадовільною, оскільки реально працювали в ній лиш окремі активісти. Чимало з учасників зборів погодилися з такою оцінкою.

— Ви у Громадській раді усі різні, у кожного свій шлях, своя громадянська позиція. Проте дістатися мети можна, лише досягнувши консенсусу, — зазначила заступник голови - керівник апарату облдержадміністрації Наталія Романова, яка була присутньою на зборах. Вона закликала присутніх до порозуміння, оскільки тільки так можна створити громадянське суспільство і розширити його функції та можливості.

Каденція цієї Громадської ради підходить до завершення. Залишилось лише одне засідання, де мають висунути кандидатури до ініціативної групи з підготовки установчих зборів інститутів громадянського суспільства для формування нового складу Громадської ради при ОДА. Відповідно до законодавства, чисельність нової ради має бути значно меншою — лише 35 осіб, які обиратимуться шляхом рейтингового голосування. Тож є надія, що у наступній Громадській раді не буде «пасивних активістів» і працюватиме вона ефективніше.

Наприкінці зборів учасники заслухали інформацію члена комітету ГР з питань санітарно-епідеміологічного благополуччя, життєдіяльності та пест-контролю Олега Бережинського та підтримали ініціативу комітету звернутися до Держпродспоживслужби з пропозицією про створення при обласному управлінні цієї служби громадської ради.

 

23.09.2016

 

Анонс засідання Громадської ради при ОДА

28 вересня (середа) відбудеться чергове засідання Громадської ради при Чернігівській облдержадміністрації.

Реєстрація учасників засідання буде проводитися за наявності паспорта та розпочнеться о 14:15 год.

Початок заходу: 15:00 год.

 

Проект порядку денного засідання Громадської ради

1. Звіт про роботу Громадської ради при ОДА.

 

Антошин Вадим Леонідович, голова Громадської ради при ОДА

2. Звернення Громадської ради при ОДА до Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів щодо доцільності створення при Головному управлінні Держпродспроживслужби у Чернігівській області громадської ради.

 

Бережинський Олег Олексійович, член комітету Громадської ради при ОДА з питань санітарно-епідеміологічного благополуччя, життєдіяльності та пест-контролю

3.Різне.

 

Місце проведення: зала №1 облдержадміністрації.

У разі неможливості особисто бути присутнім на засіданні члени Громадської ради мають до початку засідання надати документ про наявність поважної причини та повідомити телефоном або ел. поштою за день до засідання. Документ надавати при реєстрації учасників засідання або Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації.

Контактний телефон: (0462) 67-59-67.

 

16.09.2016

Визначено дату проведення чергового засідання Громадської ради

На засіданні голів комітетів Громадської ради при облдержадміністрації, яке відбулося 14 вересня, визначено дату проведення чергового засідання Громадської ради при обласній державній адміністрації – 28 вересня 2016 року о 15:00 год.

Головами комітетів Громадської ради розглянуті пропозиції щодо роботи Громадської ради та питання порядку денного чергового засідання.

Вирішено запросити новопризначеного прокурора на засідання Громадської ради та заслухати звіт голови Громадської ради про її роботу за 2015 рік (питання, що не було розглянуто на попередньому засіданні).

Наразі порядок денний не визначено остаточно, члени Громадської ради можуть надати свої пропозиції на електронну адресу секретаря Громадської ради ([email protected]) до 21 вересня.

Також вирішено напередодні засідання Громадської ради при облдержадміністрації провести вже традиційну зустріч голів комітетів із головою ОДА. Серед питань, які будуть підніматися під час зустрічі, питання щодо роботи станції знезараження стоків туберкульозного диспансеру та екологічної ситуації навколо р. Остер.

Крім того, заплановано підготувати та провести у жовтні засідання за «круглим столом» на тему незаконної вирубки лісів у Чернігівській області.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА

 

18.07.2016

Анонс. Засідання комітету Громадської Ради при Чернігівській ОДА з питань санітарно-епідеміологічного благополуччя населення, життєдіяльності людини та пест-контролю

21.07.2016 року (четвер) о 15.00 годині відбудеться засідання комітету Громадської Ради при Чернігівській облдержадміністрації з питань санітарно-епідеміологічного благополуччя населення, життєдіяльності людини та пест-контролю з порядком денним:

- ініціювання створення громадської ради при Головному управлінні Держпродспоживслужби в Чернігівській області.

Місце проведення: приміщення Департаменту економічного розвитку  облдержадміністрації, кім. 5 (вул. Шевченка, 7).

 

09.06.2016

Анонс. Засідання комітету Громадської ради при ОДА з питань промисловості, транспорту та зв’язку

14 червня 2016 року (вівторок) о 15:00 год. відбудеться засідання комітету з питань промисловості, транспорту та зв’язку.

Згідно рішення зборів членів Громадської ради 25 травня 2016 року планується обговорити проект звернення до ОДА та КМУ щодо відсутності компенсації перевізникам втрат на перевезення пільгових категорій населення.

Місце проведення:  приміщення Департаменту економічного розвитку  облдержадміністрації, кім. 5 (вул. Шевченка, 7).

 

26.05.2016

Відбулись збори членів Громадської ради

Чи не кожне засідання Громадської ради при облдержадміністрації розпочинається питанням про його правомочність. Адже чимало громадських активістів до роботи у Громадській раді ставляться досить пасивно, не з’являючись на засідання. Здається, вчора у ГР вирішили покласти цьому край. Члени регламентного комітету пообіцяли у черговий раз проаналізувати відвідуваність та виключити ще десяток-другий прогульників.

Проте, хоч замість офіційного засідання було проголошено загальні збори, це не вплинуло на порядок денний зустрічі. Хіба що на послідовність розгляду питань, адже далеко не всі члени ГР мають досить витримки, щоб дочекатися кінця засідання.

Першим розглядалося вже традиційне для засідань Громадської ради питання створення РЛП «Ялівщина». Однак тут на учасників засідання чекав сюрприз. Адже замість одного звернення — до Чернігівського міського голови та міської ради щодо мораторію на рішення стосовно земель РЛП «Ялівщина», голова робочої групи Тамара Петрова зачитала ще одне — до голови облдержадміністрації Валерія Куліча стосовно службової перевірки діяльності посадовця Чернігівської ОДА, у діях якого робоча група угледіла порушення законодавства. Друге звернення було одразу ж передане до канцелярії ОДА. А прохання про земельний мораторій збори Громадської ради після тривалих суперечок все ж вирішили направити до міської ради Чернігова.

Питання припинення діяльності митного терміналу на вулиці Жабинського у всіх на слуху в обласному центрі вже не один місяць. Втрутитися в ситуацію вирішила і Громадська рада при облдержадміністрації. Член комітету з питань підприємництва, економіки та фінансів ГР Сергій Самоненко, докладно розповівши історію закриття ТОВ «Термінал – Центр», запропонував звернутися до керівництва митниці ДФС з вимогою терміново розглянути заявки господарюючих суб’єктів на організацію роботи митного терміналу у форматі «єдиного офісу». Збори Громадської ради підтримали й цю пропозицію.

А от звернення автоперевізників про необхідність компенсації перевезень пільгових категорій населення було направлено на доопрацювання. Оскільки члени Громадської ради так і не дійшли згоди, кому потрібно компенсувати проїзд: перевізникам чи безпосередньо пільговикам.

На завершення збори Громадської ради підтримали ініціативу створення ПЗФ «Кордівка» та взяли до відома звіт голови ГР Вадима Антошина.

Участь у роботі Громадської ради взяла заступник голови облдержадміністрації Наталія Романова.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

23.05.2016

Чергова зустріч голови ОДА з головами комітетів Громадської ради

Вже традиційно напередодні засідань Громадської ради при облдержадміністрації відбуваються зустрічі голів її комітетів із головою ОДА Валерієм Кулічем. Сьогодні учасники зустрічі обговорили питання орієнтовного порядку денного засідання, яке має відбутися в середу 25 травня.

Заслухавши голову робочої групи з моніторингу діяльності та підготовки пропозицій щодо подальшого функціонування комунального закладу «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина», та за підсумками тематичної дискусії голова Чернігівської ОДА озвучив декілька позицій. По перше, була підтримана пропозиція проведення відкритого засідання робочої групи для надання виконавцям проекту землеустрою можливості його публічної презентації та захисту. По друге, підсумовуючи темпи і перебіг організаційних процесів щодо РЛП «Ялівщина, Валерій Куліч висловив переконання, що це питання, так само як і створення будь-яких інших природоохоронних зон у межах міст, має ознаки юрисдикції органів управління територіальних громад, тому ними ж і мають розглядатися.

Говорили й про загрози банкрутства автоперевізників, які здійснюють внутрішньообласні перевезення, у зв’язку з відсутністю коштів на компенсацію перевезень пільгових категорій населення. З цього приводу голова ОДА роз’яснив: через те, що здійснення компенсації перевізникам передане у сферу відання органів самоврядування на місцях – їхня виплата чи не виплата залежить виключно від рішень представницьких органів – місцевих рад. Також однією з причин загрози банкрутств деяких підприємств у галузі автоперевезень голова ОДА назвав дублювання законних маршрутів нелегальними.

Щодо включення до конкурсної комісії на зайняття вакантних посад державної служби в ОДА представників Громадської ради, зокрема, членів комітету з питань люстрації і кадрової політики.

Валерій Куліч однозначно підтримав цю пропозицію, здійснення якої стало актуальним у зв’язку з набуттям чинності новим «Законом про державну службу», який передбачає конкурсний підхід до визначення осіб для заміщення посад державної служби. Також голова ОДА зазначив, що принципово наполягає на включенні представників громади та облдержадміністрації до конкурсних комісій міністерств, які проводять відбір претендентів на керівні посади управлінь в області.

Також було розглянуто низку інших питань, зокрема, тих, що стосуються співпраці ОДА з Громадською радою.

Окремо варто зазначити, що, коментуючи хід розв’язання системних проблем – недофінансування галузей освіти і науки, які забезпечуються субвенціями з державного бюджету, Валерій Куліч анонсував можливий цього тижня візит Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, в ході якого планується відпрацювання цих проблемних напрямків.

20.05.2016

Анонс. Засідання Громадської ради при ОДА

 

25 травня (середа) відбудеться чергове засідання Громадської ради при Чернігівській облдержадміністрації.

Місце проведення: зал №1 облдержадміністрації.

Реєстрація учасників засідання розпочнеться о 14:15 год.

Початок заходу: 15:00 год.

 

Проект порядку денного засідання Громадської ради при ОДА

1. Щодо звернення до Чернігівського міського голови, депутатів Чернігівської міської ради щодо запровадження мораторію (до кінця 2016 року) на прийняття  рішень щодо передачі у приватну власність, надання в оренду та зміни цільового призначення земельних ділянок в межах територій комунального закладу РЛП «Ялівщина».

Доповідає: Петрова Тамара Іванівна, голова робочої групи з моніторингу діяльності та підготовки пропозицій щодо подальшого функціонування комунального закладу «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина» Чернігівської обласної ради, голова комітету з питань охорони та використання культурної спадщини Громадської ради.

2. Звіт про роботу Громадської ради у 2015 році.

Доповідає: Антошин Вадим Леонідович, голова Громадської ради при ОДА.

3. Щодо негайного відновлення у м. Чернігові можливості отримання послуг з оформлення експортно-імпортних вантажів за принципом «єдиного офісу».

Доповідають:

Самоненко Сергій Васильович, член комітету з питань підприємництва, економіки та фінансів Громадської ради.

Іванов Костянтин Вікторович, президент Чернігівської регіональної торгово-промислової палати.

На засідання Громадської ради буде запрошено представника Чернігівської митниці ДФС для надання інформації.

4. Різне.

Звернення до голови ОДА, КМУ про загрозу банкрутств автоперевізників, які здійснюють внутрішньообласні перевезення у зв’язку з відсутністю коштів на компенсацію перевезень пільгових категорій населення.

          Доповідає: Мошко Віктор Васильович, голова комітету з питань промисловості, транспорту та зв’язку Громадської ради.

Щодо створення робочої групи Громадської ради щодо створення РЛП «Кордівка».

         Доповідає: Петрова Тамара Іванівна, голова комітету з питань охорони та використання культурної спадщини Громадської ради

13.05.2016

Анонс засідання голів комітетів Громадської ради при ОДА

Перенесено засідання голів комітетів Громадської ради. Засідання відбудеться 19 травня (четвер) о 15:00 год.

Місце проведення:  приміщення Департаменту економічного розвитку  облдержадміністрації, кім. 5 (вул. Шевченка, 7).

Планується обговорити питання підготовки засідання Громадської ради при ОДА.

Пропозиції до порядку денного засідання Громадської ради:

1. Негайне відновлення роботи митного терміналу в Чернігові для недопущення безвідповідального та свавільного знищення унікальної  митно-логістичної системи, що створена в Чернігові за останні десятиріччя послідовними зусиллями попереднього керівництва міста, громадян міста, професійних фахівців ДМСУ, залізничників та  автотранспортників.

2. Звіт про роботу Громадської ради у 2015 році.

 

12.04.2016

 

Анонс засідання голів комітетів Громадської ради при ОДА

14 квітня (четвер) о 15:00 год. відбудеться нарада голів комітетів Громадської ради.

Місце проведення:  приміщення Департаменту економічного розвитку  облдержадміністрації, кім. 5 (вул. Шевченка, 7).

Анонс засідання комітету Громадської ради при ОДА

14 квітня (четвер) об 11:00 год. відбудеться засідання комітету Громадської ради при ОДА з питань санітарно-епідеміологічного благополуччя населення, життєдіяльності людини та пест-контролю.

Місце проведення:  приміщення Департаменту економічного розвитку  облдержадміністрації, кім. 5 (вул. Шевченка, 7).

 

4.04.2016

 

За ініціативою Громадської ради було обговорено питання забезпечення біозахисту у житлово-комунальному господарстві

1 квітня за ініціативи комітету Громадської Ради при Чернігівській облдержадміністрації з питань санітарно-епідеміологічного благополуччя населення, життєдіяльності людини та пест-контролю відбулось засідання за «круглим столом» на тему: «Обговорення формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та забезпечення біозахисту у житлово-комунальному господарстві».

 

Участь в обговоренні взяли представники Громадської ради при облдержадміністрації, структурних підрозділів облдержадміністрації та Чернігівської міської ради, об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, підприємств, установ та організацій різних форм власності, громадських організацій.

Учасники засідання обговорили процес формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, складовою яких є витрати на дезінсекцію та дератизацію та  питання забезпечення контролю за якістю послуг.  

Попри окремі зауваження щодо неактуальності розгляду проблематики тарифів зважаючи на реформування житлово-комунальної сфери, яке докорінно має змінити організаційно-правові форми організації цієї сфери та усунути органи влади від тарифної політики, учасники засідання прийшли до висновку про необхідність створення Координаційної з питань біобезпеки та біозахисту при Чернігівській облдержадміністрації.

Завданням Координаційної ради має стати забезпечення  координації дій різних відомств, експертів та громадськості задля забезпечення захисту громадян від особливо-небезпечних інфекційних хвороб (лептоспіроз, туляремія, сальмонельози та інші), розробки пропозицій щодо удосконалення роботи щодо регулювання робіт з дератизації, дезінсекції та дезінфекції на об’єктах житлово-комунального господарства, торгівлі, громадського харчування, харчової промисловості та закладах охорони здоров’я, освіти, культури та підвищення їх якості.

 

Резолюція засідання засідання за «круглим столом»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

31.03.2016

 

Анонс. Засідання за «круглим столом» на тему «Обговорення формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та забезпечення біозахисту у житлово-комунальному господарстві»

 

1 квітня 2016 року (п’ятниця) відбудеться засідання за «круглим столом» на тему «Обговорення формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та забезпечення біозахисту у житлово-комунальному господарстві».

Захід проводить комітет Громадської ради при облдержадміністрації з питань санітарно-епідеміологічного благополуччя, життєдіяльності та пест-контролю.

Місце проведення заходу: приміщення Департаменту економічного розвитку ОДА (м. Чернігів, вул. Шевченка, 7, кім. 5).

Початок: о 14:00 год.

Запрошуються представники громадськості та ЗМІ.

 

23.03.2016

  • Анонс. 25 березня відбудеться перше засідання Робочої експертної групи
    по відпрацюванню Стратегії реформування медичної галузі на Чернігівщині


     

    22.03.2016

    Відбулось чергова планова зустріч голови ОДА Валерія Куліча з головами комітетів Громадської ради

    Учора, 21 березня, відбулася чергова планова зустріч голови ОДА Валерія Куліча з головами комітетів Громадської ради. Формат зустрічі передбачає прямий діалог та обговорення актуальних, на думку представників дорадчого органу, питань. Деякі з них дійсно мали суспільне значення.

    Зокрема, голова Громадської ради Вадим Антошин звернув увагу голови облдержадміністрації на необхідність організації завчасного планування та підготовки до ймовірних наслідків прогнозованої цьогоріч посухи. Валерій Куліч у свою чергу проінформував, що відповідні підготовчі роботи вже проводяться фахівцями з водного господарства та служби з надзвичайних ситуацій. Також голова ОДА закликав керівників громадських організацій активно зайнятися пропагандою правил техніки безпеки та долучитися до профілактики займань торфовищ і лісових масивів.

    Окремо обговорювалася ситуація в сфері пасажирських перевезень – неврегульованість механізму відшкодувань за перевезення пільгових категорій громадян та боротьба з нелегальними перевізниками. Щодо першого Валерій Куліч роз’яснив, що ситуація має бути врегульована підписанням відповідного закону Президентом України, адже ця проблема є загальнодержавною і навіть у випадку прийняття місцевими органами влади рішень про відшкодування вартості перевезень пільговиками, це не розв’яже проблеми на міжміських маршрутах. Щодо боротьби з нелегальними перевізниками голова ОДА сказав: через те, що відповідні правоохоронні та контролюючі органи перебувають у стані реформування найдієвішим, на його переконання, є вплив через позбавлення перевізників, помічених у незаконній діяльності, права на здійснення перевезень на легальних маршрутах. Відповідним управлінням проводиться аналіз, за результатами якого не чисті на руку перевізники позбудуться права перевезення громадян на обласних маршрутах.

    Також учасників зустрічі цікавили поточні питання об’єднання територіальних громад, перспективи дрібних фермерських господарств у їх участі в земельних аукціонах, охорона довкілля та культурної спадщини тощо. Обговорювалися й питання внутрішньої субординації та організації роботи самої Громадської ради. Загалом учасниками засідання – головами комітетів Громадської ради при Чернігівській облдержадміністрації – була дана позитивна оцінка зустрічі. Представники громадських організацій отримали відповіді на поставлені запитання, що сприятиме їхній роботі та про що, за потреби, вони проінформують зацікавлені групи громадян.

     

     

    Відбулось засідання голів комітетів Громадської ради

    16 березня відбулося засідання голів комітетів Громадської ради при Чернігівській ОДА. У засіданні взяла участь заступник голови — керівник апарату ОДА Наталія Романова.

    Під час спілкування Наталія Романова зазначила, що протягом багатьох років працювала у третьому секторі, тому їй знайомі проблеми громадських організацій та труднощі під час роботи із державними службовцями.

    Як відмітила посадовець, за останній тиждень відбулось спілкування із деякими представниками громадськості та ознайомлення з частиною нагальних проблем, які піднімає громадськість.

    Наталія Романова відповіла на запитання голів комітетів Громадської ради, які цікавились питаннями реформування медичної, освітньої галузей, кадровою політикою тощо. Голови комітетів поінформували про проекти, над реалізацією яких нині працює Громадська рада, та домовились про співпрацю в їх реалізації.

    «Вимагаючи від влади працювати відкрито і прозоро, звертаюсь до громадських організацій також зі свого боку працювати публічно, відкрито, напрацьовувати авторитет» — зауважила у кінці розмови Наталія Романова.

     

    Голови комітетів обговорили питання поточної роботи Громадської ради, підтримали ініціативу комітету Громадської ради з питань санітарно-епідеміологічного благополуччя, життєдіяльності та пест-контролю щодо звернення до облдержадміністрації про створення Координаційної ради з питань біобезпеки та біозахисту.

     

     

    Департамент інформаційної діяльності 
    та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

    14.03.2016

    Звернення Громадської ради щодо реформування медичної галузі

     

     

    25.02.2016

    Громадська рада вигнала 36 прогульників та підтримала підприємців і ветеранів

    Кілька разів поспіль Громадська рада при облдержадміністрації, не зібравши кворуму, замість засідань проводила збори. Проте коли на порядку денному постали питання затвердження Положення про Громадську раду та Регламенту її роботи, питання кворуму стало принциповим.

    Для участі у вчорашньому засіданні Громадської ради зареєструвалися 82 її члени — це понад 50% загального складу. Тож після бурхливого обговорення порядку денного засідання розпочалося.

    Позачергово було розглянуто прохання мешканців гуртожитку, розташованого на проспекті Перемоги 205, посприяти у приватизації житла. Конфлікт виник між ними та нинішнім власником приміщення — «Чернігівагропромбудом». Чим конкретно могла би зарадити у цьому випадку Громадська рада, не зовсім зрозуміло. Тому звернення було просто прийнято до відома.

    Наступною Громадська рада заслухала інформацію члена комітету з питань регламенту та роботи Громадської ради Владислава Кириченка щодо відвідуваності засідань. Наведена ним статистика свідчить, що кількість людей, присутніх на засіданнях ради, щоразу зменшувалася. Якщо на першому засіданні були відсутніми 17 чоловік, то на останніх зборах — 86. Така ситуація заважала роботі ради, адже робила її рішення нелігитимними. Тому було прийнято рішення виключити зі складу Громадської ради 36 осіб, які пропустили чотири і більше засідань без поважної причини. Щоправда, вони матимуть шанс повернутися до ради, якщо нададуть обґрунтовані пояснення своєї відсутності. Відтак, склад Громадської ради при облдержадміністрації суттєво зменшився і на сьогодні становить 125 осіб. На диво оперативно учасники засідання прийняли за основу Положення та Регламент Громадської ради, залишивши собі простір для удосконалення цих установчих документів.

    Голова комітету ГР з питань охорони здоров’я Іван Осадців запропонував розпочати у ЗМІ та серед громадськості широке обговорення «Стратегії реформування медичної галузі на Чернігівщині» та «Концепції фінансового забезпечення медичної галузі області». Громадська рада схвалила цю пропозицію і прийняла відповідне рішення.

    Підтримали представники громадськості і звернення підприємців до голови облдержадміністрації Валерія Куліча стосовно врегулювання відносин між ними та «Чернігівобленерго». Як стверджують в Обласному об’єднанні організацій роботодавців Чернігівщини, через складнощі у приєднанні до мережі електропостачання та систему оплати електроенергії, «за останні роки в області не було реалізовано біля 160 проектів у переробній галузі та промисловості». На думку підприємців, на сьогодні в області це найбільша проблема, яка заважає їх успішній діяльності. Тому вони просять голову облдержадміністрації звернутися до Президента України як суб’єкта законодавчої ініціативи з проханням внести зміни до законодавства, що регулює сферу енергетики. Ці зміни мають позбавити обленерго становища монополіста та зробити енергетичний ринок більш прозорим та відкритим.

    Ще одне звернення, схвалене вчора членами Громадської ради, стосується виконання вимог Закону України «Про соціальний захист військовослужбовців та їх сімей», зокрема, тієї його частини, що стосується перерахунку пенсій військовим пенсіонерам.

    І насамкінець Громадська рада створила робочу групу з розробки концепції суспільного мовлення в області.

     

    Департамент інформаційної діяльності
    та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

     

     

    11.02.2016

    Комітет Громадської ради при ОДА з питань реалізації громадської програми
    «Зелене намисто Чернігівщини» провів спільний захід з Громадською радою при Чернігівській РДА

    Комітет Громадської ради при ОДА з питань реалізації громадської програми «Зелене намисто Чернігівщини» має досвід співпраці з громадськістю Чернігівської області, а саме з Громадською радою при Ніжинському міськвиконкомі та Громадською радою при Чернігівській РДА.

    11 лютого 2016 року в конференц-залі Чернігівської РДА відбулось засідання за «круглим столом» на тему «Популяризація заповідної справи в рамках громадської програми «Зелене намисто Чернігівщини», яке було організовано спільно Громадською радою при Чернігівській РДА та комітетом Громадської ради при ОДА з питань реалізації громадської програми «Зелене намисто Чернігівщини».

    На заході були присутні голова Чернігівської РДА Віктор Корж, заступник .голови Чернігівської райради Володимир Поліщук, начальник Державної екологічної інспекції у Чернігівської області Леонід Бурковський, представники Департаменту екології та природних ресурсів ОДА, військового лісгоспу, «Чернігіврайагролісгоспу», представники відділів освіти, культури і туризму Чернігівської РДА, члени депутатської комісії Чернігівської райради з питань екології, представники громадськості.

    Мета заходу — налагодження співпраці влади та громадськості у питаннях збереження та відтворення територій та об’єктів природно-заповідного фонду Чернігівського району, який є одним із лідерів по кількості об’єктів природно-заповідного фонду (52).

    Розглянувши і обговоривши питання про стан територій та об’єктів природно-заповідного фонду Чернігівського району, учасники засідання за «круглим столом» прийшли до думки, що сучасний стан справ свідчить про зниження якості збереження і відтворення природних екосистем та відсутності належних можливостей у землевласників об’єктів природно-заповідного фонду району забезпечити режим охорони і збереження відповідно охоронного зобов'язання.

    Вирішено доопрацювати резолюцію засідання з врахуванням пропозицій учасників заходу та надіслати її до її профільних структур.

    Седячко Валентина, голова комітету Громадської ради при ОДА з питань реалізації громадської програми «Зелене намисто Чернігівщини»

     

    Громадськість та влада говорили про пільгові перевезення

    Про роботу автоперевізників області в умовах зміни бюджетного законодавства щодо компенсації витрат за пільговий проїзд окремих категорій громадян говорили сьогодні за «круглим столом» представники громадськості, перевізників та відповідних органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

    Ініціював засідання профільний комітет Громадської ради при ОДА.

    Наразі в області налічується близько 290 тисяч пільговиків, які мають право на безкоштовний проїзд у громадському транспорті. Варто зазначити, що з 1 червня 2015 кількість таких категорій зменшилася із 26 до 20.

    За законом їх перевезення раніше компенсувалося за рахунок державної субвенції. На сьогодні кошти не перераховуються. Втім, як зазначив начальник Управління транспорту та зв’язку Чернігівської міської ради Олександр Бєльський, в обласному центрі це питання наразі вирішується на рівні особистих домовленостей перевізників та місцевої влади.

    Однак, за умови надходження державних коштів, усі витрати буде компенсовано.

    Нещодавно, щоб вберегти підприємців від банкрутства, профільна асоціація порадила перевізникам безоплатно обслуговувати лише членів родин загиблих в АТО та учасників бойових дій.

    Облдержадміністрацією уже надіслано лист щодо скасування таких рекомендацій, — зазначає Сергій Меженний, начальник Управління транспорту та зв’язку облдержадміністрації. — Однак розірвати договір з перевізником ми не можемо.

    Також Сергій Меженний акцентував на тому, що найоптимальнішим вирішенням цією ситуаціє є монетизація пільг. У перехідний період, на його думку, варто застосувати такі собі «талони» на проїзд.

    До слова такий метод успішно вже випробували у Ніжинському та Прилуцькому районах. Досвід запозичили у Полтавській області.

    Для міжміських рейсів найбільшою проблемою залишається нелегальні перевізники.

    Учасниками зібрання зауважено, що проблема перевезень пільгових категорій населення є загальнонаціональною і потребує врегулювання на законодавчому рівні.

     

    Департамент інформаційної діяльності
    та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

     

    10.02.2016

    Адміністративно-територіальна реформа з наукової точки зору

    Свій погляд на особливості та проблеми реформування адміністративно – територіального устрою Чернігівської області висловив під час зустрічі за круглим столом доктор географічних наук, професор Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя Микола Барановський.

    У своєму проекті науковець прагнув на основі аналізу демографічних і розселенських характеристик області, інших впливових чинників розробити оптимальну мережу територіальних громад Чернігівщини та сформувати пропозиції щодо формування повітів в регіоні.

    Аналізуючи ситуацію, Микола Барановський зазначив, що в проекті реформування області, що діє сьогодні, існує немало неузгоджених та незбалансованих моментів. Зокрема, передбачувані громади суттєво, часом у кілька разів, відрізняються за площею території та кількістю населення. Наприклад, запланована територія Галицької громади становить 82 км2 , а Бобровицької — 1400 км2 . Аналогічно і з чисельністю населення — у Костобобрівській громаді може бути 1420 жителів, а у Бахмацькій — 34,5 тисячі.

    На думку професора географії, в області має бути створено 57 об’єднаних громад, які не будуть так сильно різнитися та більше відповідатимуть вимогам реформування. При цьому важливо враховувати перспективи (точніше, безперспективність) деяких населених пунктів, адже у 131 селі області зареєстровано 5 і менше жителів.

    Застосувати науковий підхід Микола Барановський пропонує і при утворенні повітів та удосконаленні структури та просторової організації мережі закладів освіти. І тут, на жаль, було констатовано сумну статистику: 67% шкіл області — малокомплектні, тобто мають 40 і менше учнів (середній відсоток по Україні — 27%). І то при тому, що держава перестає з 1 вересня наступного року фінансувати школи, де навчається менше 25 дітей (за винятком початкових).

    Голова Громадської ради при облдержадміністрації Вадим Антошин під час обговорення проекту висловив думку, що чи не найголовнішим принципом будь-якої реформи має бути «не нашкодь». Тому, перш ніж закривати школи, слід подбати про якісний підвіз дітей до нових навчальних закладів та роботу для вивільнених вчителів. Аналогічно — і з мережею медустанов.

    Експерт Офісу реформ у Чернігівській області Микола Силенко звернув увагу присутніх на те, що об’єднані територіальні громади вже сьогодні мають значно більші бюджетні можливості, тому спроможні будуть організувати підвіз своїх дітей до школи.

    Підтримала цю думку і Ірина Грозенко, голова постійної комісії обласної ради з питань розвитку і реформування місцевого самоврядування, децентралізації та європейської інтеграції. Як керівник Чернігівського регіонального відділення Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, вона розповіла, що об’єднані громади мають значно більше можливостей. Наприклад, бюджет Макіївської громади після реформування зріс з близько дев’ятисот тисяч гривень до понад шести мільйонів, а Кіптівської — з 5 до майже 13 мільйонів. Зрозуміло, що завдяки такому фінансуванню можна розв’язати значно більше соціальних проблем.

    Ірина Грозенко наголосила, що реалізація адміністративно-територіальної реформи необхідна, оскільки дозволить підвищити рівень життя в українському селі, фактично, вберегти його від вимирання.

    Голова постійної комісії обласної ради з питань управління та розпорядження об’єктами комунальної власності Анатолій Мельник вважає хід децентралізації надто повільним. Він також запропонував місцевій владі та громадськості активніше відстоювати у ході реформування інтереси області, зважаючи на її територіальну та демографічну специфіку.

    Учасники зустрічі за круглим столом, підсумовуючи обговорення, визнали актуальність проекту та запропонували винести його на розгляд Громадської ради, запросивши на її засідання і керівників області.

    Департамент інформаційної діяльності
    та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

     

    08.02.2016

    Комітет з питань реалізації громадської програми «Зелене намисто Чернігівщини» ініціює громадську експертизу проекту містобудівної документації «Детальний план території. Функціонально-планувальна організація лісопарку «Кордівка» з міським садом»

    Відповідно до постанов Кабінету Міністрів України від 05.11.2008 № 976 «Про затвердження Порядку сприяння проведенню громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади» та від 03.11.2010 № 996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики» комітетом з питань реалізації громадської програми «Зелене намисто Чернігівщини» створено експертну групу для проведення громадської експертизи проекту містобудівної документації «Детальний план території. Функціонально-планувальна організація лісопарку «Кордівка» з міським садом» (далі - Детальний план території). Проект виконано Українським державним науково-дослідним інститутом проектування міст «Діпромісто» імені Ю.М. Білоконя (м. Київ) на замовлення Чернігівської міської ради.

    Метою проведення громадської експертизи вищезгаданого проекту є визначення врахування при проектуванні інтересів територіальних громад м. Чернігова та окремих громадян щодо розв’язання суспільно значущих проблем, а саме: врахування важливого значення розташування та впливу території на гідрологічний режим річок Десна та Стрижень,  охорону і збереження біологічного різноманіття лісопарку  «Кордівка».

    До робочої експертної групи увійшли 14 представників організацій громадянського суспільства, членів Громадської ради при ОДА, науковців та спеціалістів. Керівником експертної робочої групи обрано Наталію Проскуріну. До проведення громадської експертизи будуть залучені також інші фахівці, що дасть можливість обрати  правильні методи аналізу та обрати ефективну методологію дослідження.

    Керівник робочої групи Наталія Проскуріна

     

    Анонс. Спільне засідання Громадської ради при Чернігівській РДА та комітету Громадської ради при Чернігівській ОДА з питань реалізації громадської Програми «Зелене намисто Чернігівщини» на тему «Популяризація заповідної справи в рамках громадської програми «Зелене намисто Чернігівщини»

    Захід відбудеться 11 лютого 2016 року.

     

    Початок: 15.00 год.

     

    Місце проведення: конференц-зал Чернігівської РДА.

     

    Анонс. 11 лютого відбудеться засідання за «круглим столом»

    11 лютого 2016 року відбудеться засідання за «круглим столом» на тему «Про роботу автоперевізників області в умовах зміни бюджетного законодавства щодо компенсації витрат за пільговий проїзд окремих категорій громадян». Місце проведення: приміщення Департаменту економічного розвитку ОДА, кім. 5. Початок: о 15:00 год.

     

    Анонс. 10 лютого відбудеться засідання за «круглим столом»

    10 лютого 2016 року відбудеться засідання за «круглим столом» на тему «Особливості реформування адміністративно-територіального устрою Чернігівської області (економічний та освітянський аспекти)».

    Захід проводить  комітет Громадської ради при облдержадміністрації з питань освіти і науки (голова комітету Дорохін В.Г.).

    Місце проведення:  приміщення Департаменту економічного розвитку  облдержадміністрації, кім. 5 (вул.Шевченка, 7).

    Початок: о 14:00 год.

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода