back

На Чернігівщині запроваджуватиметься персоніфіковане лікування онкозахворювань

22-03-2017 08:24

Днями у Чернігові відбулася науково-практична конференція, присвячена персоніфікованому лікуванню онкологічних захворювань. До її організації та проведення долучилися фахівці Національного інституту раку, Національної медичної академії післядипломної освіти імені П. Л. Шупика, Національного наукового центру радіаційної медицини.

Під час заходу лікарі обласного онкологічного диспансеру та районні онкологи ознайомилися із можливостями індивідуального підходу до лікування пацієнтів – сучасними методами біологічного аналізу пухлин, генетичним тестуванням, молекулярним профілюванням.

До речі, молекулярне профілювання – відносно нове поняття в онкології. Воно передбачає застосування технологій, що дають змогу визначити відповідні маркери. За їх допомогою можна спрогнозувати, чи буде ефективним певний хіміопрепарат для злоякісних клітин конкретної пухлини.

В Україні, на жаль, лише дві лабораторії проводять молекулярне профілювання. У перспективі – створення таких лабораторій по всій країні. Хоч метод досить вартісний, проте, як зазначив головний позаштатний онколог Міністерства охорони здоров’я України Олексій Ковальов, економічно вигідний. Адже на сьогодні пацієнтам призначають найсучасніші і відповідно дорогі препарати. А проведення такого дослідження може показати, що для лікування ефективні якраз звичайні, давно відомі і недорогі медикаменти.

Також головний лікар Чернігівського обласного онкологічного диспансеру Валерій Зуб зауважив, що персоніфіковане лікування є одним із пріоритетних завдань обласної Програми боротьби з онкологічними захворюваннями на 2017-2021 роки.

 

За інформацією Чернігівського обласного онкологічного диспансеру

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода