back

Глава держави: Тільки коли ми єдині – ми непереможні

20-03-2017 07:57

Сучасна Україна, політики мають не лише пам’ятати уроки з історії нашої держави, а й зробити висновки задля упередження повтору помилок, переконаний Президент Петро Порошенко.

«Сьогодні, як і сто років тому, Україна захищає свою незалежність від російського агресора. У цій війні слід пам’ятати до чого приводить розбрат і не допустити тих трагічних прорахунків, які призвели до поразки Української революції 1917-1921 років, а головним з них були внутрішні незгоди в умовах зовнішньої агресії», - сказав Глава держави під час виступу на зібранні з нагоди сторіччя тих подій.

«Пам’ятаймо як «Отче наш»: тільки коли ми єдині – ми непереможні. Пам'ятаємо мудрість древніх: мужність - творить перемогу, єдність - творить непереможених. Пам'ятаємо і українську пісню- молитву: в єдності сила народу. Боже, нам єдність подай», - закликав Петро Порошенко.

Президент підкреслив: революційні події початку минулого сторіччя українці сьогодення мають не стільки святкувати, скільки аналізувати помилки попередників, які тоді призвели до втрати незалежності. «Аналізуємо для того, щоб зараз уникнути подібного самим. Вивчити, засвоїти і не повторити  - от що зараз головне. Медики дуже наполегливо радять холодний душ як дієвий профілактичний засіб. А для політиків вельми корисним є холодний душ історії», - зауважив він.

Глава держави підтримав думку Івана Лисяка-Рудницького, що українська революція початку ХХ століття мала свій позитивний результат: велика кількість малоросійських республік та губернії були виокремлені в одну Україну, революція сприяла поширенню Української ідеї серед простого населення, а на її фундаменті розвивалося все подальше життя нашої держави. «Після Революції питання про незалежність настільки міцно укорінилося в свідомості українців, що його не змогли витравити цілих сімдесят років диктатури. І, думаю, що це вже тоді був незворотній процес», - підкреслив Петро Порошенко.

Однак, тогочасній владі не вдалося утримати незалежність України, зауважив Президент.  Серед причин цього він назвав хибні ідеологічні установки: орієнтація на федерацію з Росією та підтримка соціалістичної і комуністичної доктрин, які замість консолідації, розпалювали класову та соціальну ненависть між різними верствами українського суспільства і робили його вразливим перед зовнішнім ворогом. Другою причиною Глава держави назвав відсутність справжнього, боєздатного українського війська, яке могло б протистояти зовнішнім загрозам. В роки вирішальної сутички з росіянами бракувало Україні і міжнародної підтримки, також констатував він.

Але головною причиною, яка не дала сто років тому постати українській незалежній державі, Петро Порошенко вважає брак внутрішньої єдності, політичні чвари, анархія, отаманщина.

«Калейдоскопічні зміни урядів, перманентні змови і постійні заколоти не залишали жодних шансів на успіх нашої справи. Міжпартійна боротьба та міжособистісні інтриги не припинялися навіть тоді, коли українська влада розповсюджувалася не далі залізничної станції, до якої відступив паровоз з членами уряду», - сказав Президент.

По завершенні урочистостей Глава держави оглянув виставку, присвячену століттю Української революції 1917-1921 років «100 років Української революції. Відроджена держава».

Прес-служба Президента України

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода