back

У третю річницю окупації Криму країною пройшли акції на підтримку кримських татар

27-02-2017 11:35

26 лютого 2014 року у Криму відбувся багатотисячний мітинг біля стін Верховної Ради АРК за цілісність України, у якому взяли участь проукраїнські активісти. Цього дня Верховна Рада АРК так і не змогла прийняти рішення про статус "російського Криму".

А вже наступного дня, 27 лютого, російські військові захопили всі будівлі органів влади у Криму та заблокували українські військові частини. Тож день 26 лютого є днем початку окупації Криму росіянами та проголошений в Україні Днем опору окупації Кримського півострова.

Цієї неділі, 26 лютого, у Києві у третю річницю окупації Криму пройшов Марш солідарності з кримськотатарським народом. Спершу кілька сотень людей із прапорами кримськотатарського народу та України зібралися на Алеї Героїв Небесної Сотні, пройшли вулицями Інститутська, Грушевського до Європейської площі. Потім повернулися на Майдан Незалежності, де відбувся мітинг.

Серед присутніх на марші – представники кримськотатарського народу, солідарні з ними українці, представники інших національностей.

На своїй сторінці у Facebook Президент України Петро Порошенко у річницю окупації висловив підтримку кримчанам:

Три роки тому мешканці Криму вийшли на мирний марш, щоб продемонструвати свою солідарність з Україною. Наступного дня РФ вдалася до відкритої агресії і захопила півострів, взявши в заручники мільйони людей. Ми не залишимо наших співгромадян у тимчасово окупованому Росією Криму без підтримки. Україна зуміла на найвищому міжнародному рівні – в ООН – закріпити за Росією статус окупаційної влади, яка несе відповідальність за брутальне порушення прав людини на тимчасово окупованій території України – в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі. Весь цивілізований світ знає: Крим – це Україна. Ми продовжуємо боротьбу.

26 лютого чернігівці разом із вимушеними переселенцями з Криму і Донбасу зібралися біля Катерининської церкви, щоб висловити солідарність кримськотатарському народу, українцям і людям інших національностей, які проживають в тимчасово окупованому Росією Криму.

Присутні висловили думку, що необхідно вже зараз на законодавчому рівні готуватися до деокупації і реінтеграції Криму. Адже Крим безумовно повернеться у склад України і в цей момент необхідно мати готову законодавчу базу для безпечної економічної та суспільної реінтеграції півострова.

Ми не лишаємо наших співгромадян у тимчасово окупованому Росією Криму без підтримки і допомоги. У третю річницю окупації ми підняли разом державні прапори України і кримськотатарські національні прапори, вшанували пам'ять убитих російськими окупантами співгромадян. 26 лютого ми разом сказали: «Ні російській окупації!», – зазначила представник кримськотатарської громади Чернігова Світлала Кузіна.

Також на Чернігівщині, в рамках комунікаційної кампанії «Крим – це Україна. 1096 днів опору російській окупації» в обласному центрі та районах з’явилися тематичні білборди із зображенням символів кримського опору окупації.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода