back

Найголовніше у боротьбі з туберкульозом та онкологічними захворюваннями — профілактика

21-02-2017 16:14

У боротьбі з туберкульозом та онкологічними захворюваннями чи не головна роль належить саме профілактиці. Цього вимагають сучасні концепції як Міністерства охорони здоров’я, так і виклики сьогодення. Про це днями говорили на засіданні постійної комісії з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення та у справах учасників АТО Чернігівської обласної ради.

Минулого року дію обласних програм протидії захворюванню на туберкульоз та боротьби з онкологічними захворюваннями завершено.

Національна програма протидії захворюванню на туберкульоз, а відтак і обласна, будуть продовжені до 2021 року. Прийматимуть також і обласну спеціалізовану програму боротьби з онкозахворюваннями.

Щорічно на Чернігівщині вперше виявляється до чотирьох тисяч випадків раку. Флюорографія, мамографія, профілактичні огляди відіграють значну роль як у ранній діагностиці раку, так і у профілактиці злоякісних новоутворень.

Як зазначив начальник Управління охорони здоров’я облдержадміністрації Петро Гармаш, онкозахворюваність на 100 тисяч населення має тенденцію до збільшення. Проте покращилися показники ранньої діагностики злоякісних новоутворень, показник смертності знизився майже на 4%.

У профілактиці туберкульозу важливу роль відіграють підвищення загального рівня життя, самосвідомість громадян, повноцінне харчування та своєчасне звернення з ранніми симптомами хвороби до лікарів.

Головний лікар КЛПЗ «Чернігівський обласний протитуберкульозний диспансер», голова профільної комісії обласної ради Микола Дейкун вважає, що кожен повинен включитися у боротьбу із сухотами:

Чернігівщина сьогодні займає восьме місце в Україні за рівнем поширення туберкульозу. Хотілося б, щоб фактори, які формують цю статистику, були закладені у нову програму і ми на них мали вплив. Аби досягти максимального результату, необхідно об’єднати всі зусилля медиків, органів влади та особисто громадян.

 

За інформацією Управління охорони здоров’я Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода