back

Постачання тепла та електрики – тема засідання в ОДА

15-02-2017 17:34

Можливе запровадження надзвичайного стану в енергетичній сфері України через блокування поставок вугілля з тимчасово непідконтрольних територій Донбасу і, як наслідок, віялові відключення споживачів у деяких областях країни – одна із «найгарячіших» тем в інформаційному просторі країни впродовж останніх декількох днів. У ймовірну зону ризику потрапляє і Чернігівщина.

З огляду на це голова ОДА Валерій Куліч сьогодні, 15 лютого, зібрав робочу нараду членів обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Метою наради було з’ясувати, наскільки область готова до можливих відключень, щоб не допустити виникнення техногенних загроз та забезпечити безперебійне електро- та теплопостачання, в першу чергу, на об’єкти І категорії – установи та заклади соціальної сфери, оборонного та безпекового сектору.

Валерій Куліч зауважив, що область не є автономним споживачем електроенергії, а входить до єдиної енергетичної мережі держави.

– Є центральний диспетчер, який приймає рішення про відключення. Про такі дії ми маємо бути попереджені завчасно, – зазначив голова ОДА і підкреслив: – Усі заходи вживатимуться лише у разі надзвичайного стану. Наразі ж таке рішення не прийняте.

При цьому, як повідомив т. в. о. директора КЕП «Чернігівська ТЕЦ» ТОВ фірми «ТЕХНОВА» Олексій Щербина, за погодженням із Чернігівською міською радою найбільше теплогенеруюче підприємство міста через декілька днів, по закінченні сильних морозів, планує перейти на енергоощадніший цикл теплоелектрогенерації, адже при роботі на повній нормативній потужності запасів палива вистачить лише на три тижні. Щоб у разі загострення проблем із постачанням вугілля провести опалювальний сезон, який закінчується 15 квітня, без серйозних ускладнень, необхідно скоротити щоденне використання вугілля з 1700-1800 тонн на добу – до 600 тонн.

Заступник директора ПАТ «Чернігівобленерго» Сергій Шульженко повідомив про графіки планових відключень, розміщені на сайті підприємства в розділі «Споживачам». Він також наголосив, що підприємства, заклади, а також жителі області обов’язково будуть попередньо поінформовані про тимчасове припинення електро- та теплопостачання, лише якщо у цьому буде потреба. Також він зауважив, що на соціально важливих об’єктах не здійснюватимуть віялові відключення.

Саме на забезпеченні електрикою і теплом установ та закладів соціальної сфери, зокрема, лікарень, інтернатів, наголосив голова ОДА. Він поставив завдання керівникам профільних департаментів та управлінь проаналізувати, чи мають підвідомчі заклади автономні генератори, щоб можливі відключення не завдали серйозних незручностей їх мешканцям. Якщо ж буде потреба – ОДА долучиться до забезпечення закладів додатковими ресурсами.

Зі свого боку начальник Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в області Роман Гордовий поінформував про готовність до застосунку автономних електростанцій, пунктів обігріву та інших необхідних у разі надзвичайних ситуацій заходів.

Валерій Куліч зазначив, що в області системно впроваджуються заходи з економії енергоресурсів і запевнив:

– Чернігівщина має пройти опалювальний сезон без особливих ускладнень. Для цього будуть вжиті всі необхідні заходи.

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода