back

Прем'єр-міністр: Системний підхід Уряду, спрямований на досягнення енергонезалежності, дозволить диверсифікувати постачання вугілля

14-02-2017 15:06

Системний підхід Уряду, спрямований на досягнення енергетичної незалежності країни та збільшення видобутку українського газу, дозволить диверсифікувати постачання вугілля з тимчасово неконтрольованих територій. На цьому наголосив Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, про що він заявив під час засідання Уряду у вівторок.

- Для того, щоб провести модернізацію і відмовитися від цього вугілля і перейти, наприклад, на газову групу, яка добувається в підконтрольних регіонах, нам треба 3-5 років і ще щороку інвестиції у розмірі не менше 15 млрд грн. Але така залежність постійно зменшується: ми заміщуємо газ, ми почали добувати український газ, зменшили падіння добутку газу в Україні. Це означає, що наш системний підхід дасть можливість у тому числі і диверсифікувати постачання вугілля, - зазначив Глава Уряду.

У питанні постачання антрацитової групи вугілля з тимчасово неконтрольованої території України треба розмежувати питання боротьби з контрабандою і боротьбу з українським народом, переконаний Прем'єр-міністр.

- Коли мова йде про блокаду, я категорично проти будь-яких проявів контрабанди. Я згоден, що треба зупинити будь-які переміщення контрабандних товарів не тільки залізницею, а й іншим транспортом через лінію розмежування. Але коли мова йде про національну безпеку нашої країни, коли мова йде про те, що люди мають отримати тепло і електроенергію в їх оселі, коли мова йде про те, що ми знаходимося під час опалювального сезону, ... [то] зараз деякі українці хочуть власними руками зірвати опалювальний сезон, спонукати віялові відключення у нашій країні. Це неприпустимо. Нам треба розмежувати боротьбу з контрабандою і боротьбу з українським народом, - підкреслив Володимир Гройсман.

Уряд забезпечив якісну підготовку до опалювального сезону нашої країни, підкреслив Прем'єр-міністр.

Від постачання вугілля залежить українська металургія, окремо наголосив Володимир Гройсман. У цій галузі працюють 300 тис. людей.

- Коли ми говоримо про пришвидшене зростання економіки, яка дасть можливість підняти людям пенсії, то треба забезпечити, щоб реальний сектор економіки працював, а не зупинявся. Якщо Авдіївський коксохім міг зупинитися через обстріли росіян, то сьогодні він може зупинитися, тому що у нього немає необхідної сировини для продовження своєї роботи. Ніхто не має права на цьому спекулювати, - наголосив Глава Уряду.

Він також зазначив, що зупинка експорту металургів призведе до падіння української торгівлі, зменшення валютної виручки, що заходить в країну, підірве економічне зростання та відстрочить плани щодо інших проектів. Це також може підірвати основи національної валюти.

- Про це теж треба думати в палатках під час блокування і пропонувати рішення, - наголосив Прем'єр-міністр.

У структурі виробництва електроенергії в Україні більше 30% електроенергії виробляється з вугілля. Є частина міст в Україні: Київ, Харків, Черкаси, Чернігів, які з вугілля виробляють тепло для осель українських громадян.

Україна споживає такого вугілля 24 млн тонн на рік. Антрацитове вугілля виробляється і добувається з українських надр на тимчасово непідконтрольній території, зазначив він.

- Я переконаний, що критичний імпорт, мінімальний набір продукції, який ми отримуємо з українських надр, ми можемо спокійно сьогодні використовувати, - зазначив Глава Уряду.

 

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату КМУ

 

 

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода