back

Україна та Молдова домовилися про відновлення економічного співробітництва – Глава держави

14-02-2017 07:59

Президент Петро Порошенко повідомив, що під час сьогоднішніх переговорів з Прем’єр-міністром Молдови Павлом Філіпом та українсько-молдовських делегацій було досягнуто домовленості про відновлення економічної співпраці двох країн.

Під час зустрічі з журналістами Глава держави зауважив, що в 2016 році було зламано тенденцію попередніх років і забезпечено зростання торгового обороту між країнами. «І ми домовилися про подальші кроки, які прибирають будь-які перешкоди на цьому важливому напрямку», - констатував він.

«Мова, в тому числі йшла про поступове відновлення нашої економічної співпраці. Цьому буде присвячене чергове засідання Міжурядової україно-молдовської комісії з питань торговельно-економічного співробітництва, яке ми домовилися провести в травні-червні поточного року», - додав він, зазначивши, що відповідні доручення з підготовки засідання вже отримали співголови цієї комісії.

«Впевнений, що за результатами цієї зустрічі ми отримаємо конкретні пропозиції щодо вирішення тих проблемних питань, які досі залишаються на порядку денному україно-молдовських відносин», - сказав Петро Порошенко.

Окремо Президент України відзначив тісне співробітництво Києва і Кишинева на міжнародній арені. «Ми твердо відчуваємо підтримку наших молдовських партнерів в ООН, твердо відчуваємо підтримку в Раді Європи, ОБСЄ, в інших організаціях при ухваленні рішень і резолюцій, що стосуються територіальної цілісності України та рішучого засудження російської військової агресії», - сказав Петро Порошенко.

Не менш важливим Президент назвав співробітництво в екологічній сфері. За його словами, було домовлено про формування спільної комісії та рішучі кроки, які прискорять вирішення зазначених проблем. Він також висловився за об’єднання зусиль у вирішені екологічних проблеми і кроків щодо забезпечення енергетичної незалежності як України, так і Молдови.

Глава Української держави запевнив, що Україна готова до конструктивного діалогу з питань екології річки Дністер. У цьому контексті він повідомив, що доручив Міністру екології України звернутися до молдавського колеги та спільно ініціювати звернення до Європейської Комісії для залучення зусиль і фінансової допомоги та забезпечення прозорості цього процесу. За словами Петра Порошенка, цю пропозицію підтримав і молдавський Прем’єр-міністр. «Ми впевнені, що це також буде сприяти прискоренню вирішення зазначених питань», - додав він.

Сторони також обговорили питання співпраці в енергетичній сфері та питання відновлення стабільного постачання електроенергії з України у Молдову. На переконання Президента, взаємодія в енергетичній сфері залишається важливим фактором інтеграції двох країн до загальноєвропейського енергетичного простору і до зміцнення енергетичної безпеки України і Молдова.

В свою чергу, Прем'єр-міністр Молдови поінформував, що під час зустрічі з Президентом України було обговорено широке коло питань українсько-молдовських відносин, по багатьох з яких були знайдені рішення, котрі мають бути реалізовані вже в цьому році. Україна та Молдова також домовилися спільно розвивати співробітництво в енергетичній сфері.

«Сторони підтвердили велику зацікавленість у зміцненні та розвитку торговельно-економічних відносин та усього спектру гуманітарного співробітництва між двома країнами, а також завершенні процесу демаркації українсько-молдовського державного кордону та розвитку транспортного співробітництва», - підтвердив Павел Філіп.

Окремою темою переговорів стало предметне обговорення питань екологічної безпеки та розвитку Дністровського водного басейну, зокрема раціональне використання водних ресурсів в інтересах двох країн.

«Дністер є прикордонною річкою і вона відіграє велике значення для забезпечення питною водою як Кишинева, так і окремих міст України, зокрема Одеси», - сказав Павел Філіп.

 

Прес-служба Президента України

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода