back

Програма охорони навколишнього природного середовища Чернігівщини – в дії

13-02-2017 16:45

Виконання обласної програми охорони навколишнього природного середовища (ОНПС) – тема брифінгу, який учора, 13 лютого, відбувся в Чернігівській облдержадміністрації.

Про результати проведених минулоріч в області природоохоронних заходів присутніх поінформували директор Департаменту екології та природних ресурсів ОДА Катерина Тканко і в. о. начальника Управління капітального будівництва ОДА Андрій Шуман.

Програма охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2014-2020 роки затверджена обласною радою у червні 2014 року. Її основна мета – забезпечення екологічної безпеки Чернігівщини, охорони навколишнього природного середовища та поліпшення його стану, реалізація ефективної природоохоронної політики. Фінансування заходів Програми здійснюється з обласного бюджету.

 

Як повідомила директор Департаменту екології та природних ресурсів ОДА, у результаті законодавчих змін останнім часом значно збільшились надходження до спеціальних фондів охорони навколишнього природного середовища місцевих бюджетів. Зокрема, з початку 2016 року їм належать 80% платежів від екологічного податку.

 

 

Минулоріч з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища профінансовано природоохоронні заходи на суму більше 16,8 мільйона гривень. Це 85% від запланованих. Завдяки впровадженню системи електронних закупівель ProZorro економія бюджетних коштів склала майже 3 мільйони гривень (14,6%).

Пряма мова:

 

 

– При плануванні видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища ми, звичайно, намагалися охопити, як найбільше районів області для здійснення природоохоронних заходів, – зауважила Катерина Тканко.

 

Так, Департаментом екології та природних ресурсів облдержадміністрації, як розпорядником коштів обласного фонду ОНПС, у рамках Програми освоєно майже 7,7 мільйонів гривень або 94,7 % від запланованих.

Серед реалізованих заходів – тампонаж 66 недіючих артезіанських свердловин в Ічнянському, Бобровицькому та Носівському районах, облаштування трьох сміттєзвалищ у Коропському районі, будівництво та реконструкція систем водовідведення у Ріпках.

 

Крім того, збудовані протиерозійні споруди в місті Новгород-Сіверському. Також Департамент профінансував заходи екологічного моніторингу довкілля області, серед яких – визначення токсичності поверхневих вод та вмісту забруднюючих речовин в атмосферному повітрі.

Для покращання екологічної обізнаності громадян надруковано ряд інформаційно-довідкової літератури та наочної продукції.

 

Серед заходів благоустрою – облаштування природних джерел в Н-Сіверському та Коропському районах, криниць – в Сосницькому районі та місті Мена.

 

Окрім цього, для запобігання знищення та пошкодження природних комплексів територій та об’єктів природно-заповідного фонду розроблені регіональна схема екомережі та 8 проектів землеустрою щодо організації і встановлення меж територій природно-заповідного фонду, виготовлені та встановлені інформаційно-охоронні знаки.

Вперше на території регіональних ландшафтних парків «Ялівщина», «Міжрічинський» та «Ніжинський» облаштовано екологічні стежки. Їх мета – інформування про цінність цих територій та популяризація зеленого туризму.

У сфері водоохоронної діяльності розроблено екологічне обґрунтування виконання оздоровчих заходів річки Стрижень за межами Чернігова, а також робоча документація очистки стічних вод у селищі Замглай Ріпкинського району.

Пряма мова:

 

Як повідомив Андрій Шуман, Управлінням капітального будівництва ОДА на природоохоронні заходи освоєно понад 9,1 мільйона гривень або 78,8% з передбачених.

Зокрема, проведені роботи з реконструкції каналізаційних очисних споруд, систем каналізації, каналізаційних насосних станцій (КНС) у містах Ічня, Бахмач, Варва, та Семенівка, селищах Куликівка, Короп, селах Григоро-Іванівка Ніжинського району та Часнівці Козелецького району.

 

 

Придбані каналізаційні насоси для заміни зношених на очисних спорудах та КНС у  Варві та Прилуки.

Реконструйовано мережі водовідведення та побудовано систему водовідводу поверхневих вод в селищі Ріпки, Н-Сіверському, Коропському, Сосницькому районах.

Зазначені заходи спрямовані на забезпечення якісної очистки стічних вод та запобігання аварійному забрудненню довкілля.

Реалізація Програми охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2014-2020 роки подовжується. Планові надходження до спеціального фонду ОНПС на 2017 рік становлять біля 22 мільйонів гривень.

 

 
 

 

Департамент інформаційної діяльності 
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода