back

99-у річницю подвигу Героїв Крут вшанували на місці легендарного бою

29-01-2017 21:12

29 січня 2017 року на місці легендарного бою біля залізничної станції Крути Борзнянського району Чернігівської області влада і громадськість урочисто відзначили 99-ту річницю подвигу українських героїв.

На території Меморіального комплексу «Пам’яті Героїв Крут» зібралися вшанувати героїв першої російсько-української війни 1917-1918 років сивочолі ветерани, школярі та студенти, курсанти і ліцеїсти, учасники вже сучасної російсько-української війни 2014-2017 років, матері загиблих воїнів в АТО, військовослужбовці Збройних сил України, Національної гвардії України, делегації зі Львова, Житомира і Сум, обласного центру та районів і міст Чернігівщини, представники політичних партій. У складі делегації НРУ приїхали Валерій Сарана і Сергій Черняков. Це рухівці, які у січні 1991 року взяли участь у встановленні першого пам’ятного знаку – березового хреста на честь загиблих українських учасників крутянського двобою.

Цікаво, що чимало сучасних фронтовиків-добровольців раніше були активними учасниками відзначення подвигу захисників України часів Української революції 1917-1921 років.

Було зачитано Звернення Президента України Петра Порошенка до Українського народу у зв’язку з Днем пам’яті Героїв Крут.

Поклали квіти до Монументу бою під Крутами від Чернігівської облдержадміністрації, Чернігівської обласної ради, центральних органів влади, політичних партій, громадських організацій, делегацій із областей України, районів та міст Чернігівщини.

Уже стало традицією хвилиною мовчання вшанувати пам’ять всіх захисників України, а також названих поіменно сучасних молодих бійців, які пішли в армію добровольцями зі студентської лави і повторили у наш час подвиг Героїв Крут: солдат добровольчого батальйону «Айдар» Вадим Жеребило з Мени, гранатометник 13-го окремого мотопіхотного батальйону Володимир Близнюк з Чернігова та кулеметник батальйону «Київська Русь» Микола Дегтяр з Бобровиччини.

У пам’ять про загиблих за рідну землю заупокійну літію відправив Архієпископ Чернігівський і Ніжинський Української православної церкви Київського Патріархату Євстратій.

У Крутах згадали, що саме у цей день 2 роки тому почався наступ ворога на дебальцевському напрямку. І одними з перших, хто вступив в бій з терористами, були наші чернігівські земляки з 13-го окремого мотопіхотного батальйону, що складався з добровольців. На блокпосту перед Вуглегірськом нашими бійцями було підбито три російських танки. 13-й батальйон з честю виконав своє бойове завдання і останнім вийшов з Дебальцева.

Мітинг-реквієм розпочався з урочистого вручення ордену Богдана Хмельницького ІІІ ступеня начальнику зв’язку 3-го окремого танкового батальйону старшому лейтенанту Сергію Фесенку, мешканцю м. Борзна Чернігівської області, який проходив військову службу в зоні АТО в місті Маріуполь, шахті Бутівка та місті Попасна. 

Перший заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Леонід Сахневич, голова Чернігівської обласної ради Ігор Вдовенко, народний депутат України Олег Ляшко, представники Міністерства оборони і громадськості звернули особливу увагу на феномен зв’язку поколінь захисників української Вітчизни минулого і сучасності, важливої ролі молоді в обороні та успішному розвитку України.

Олена Бєлєванцева, мати загиблого в зоні АТО студента з міста Чернігова Володимира Близнюка, прочитала свій авторський вірш «Зустріч».

Офіційна частина заходів на території Меморіального комплексу «Пам’яті Героїв Крут» завершилася урочистим маршем підрозділу 1-ої окремої танкової бригади і кращих курсантів Чернігівської Академії Державної пенітенціарної служби.

Екскурсоводи, співробітники Меморіального комплексу, студенти Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя і представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області представили всім бажаючим музейну експозицію Національного музею Збройних сил України про бій під Крутами в контексті Української революції 1917–1921 років та тематичну виставку, присвячену сучасним Героям України, які захищають нашу Вітчизну від російського агресора.

Як відомо, експозиція та виставка розташовані у вагонах навколо імпровізованого символічного перону Київського залізничного вокзалу, з якого добровольці відправилися боронити країну від загарбників.

Серед відвідувачів музею цього дня були і курсанти Чернігівської Академії Державної пенітенціарної служби, делегації матерів загиблих в АТО захисників України, патріотичних громадських організацій і органів влади.

Екскурсоводи звернули увагу на важливість оборони міста Бахмач, що передувала двобою у Крутах. На кілька критично важливих для уряду Української Народної Республіки днів війська агресора були зупинені і ослаблені. Це дало можливість українським оборонцям розгромити більшовицьке повстання у Києві, отримати міжнародне визнання з боку Центральних держав і домовитися про військову допомогу у вигнанні загарбників із України.

Перед Монументом патріотичну концертну програму відкрив Василь Нечепа, народний артист України, лауреат Національної премії ім. Т.Г. Шевченка, кобзар-лірник.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

 

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода