back

Виклики соборності України у 2017 році: діалог експертів із восьми областей

23-01-2017 15:08

Про виклики щодо цілісності України, необхідність осмислення в цьому контексті уроків доби Української революції 1917-1921 років та досягнення єдності в політичному та економічному розвитку йшлося під час щорічної відео-конференції до Дня Соборності України, що відбулася 20 січня.

Організатори – Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів спільно з відповідними представництвами Волинської, Закарпатської, Івано-Франківської, Кіровоградської, Полтавської, Херсонської, Хмельницької областей. В обговоренні взяли участь держслужбовці, науковці, викладачі вузів та представники громадськості цих регіонів.

Під час обговорення учасники зустрічі звернули увагу на причини невдач національно-визвольних змагань початку XX століття. Розвал армії, несформованість політичної еліти та відсутність у неї єдиного бачення щодо майбутньої української держави – причини поразки українських державних починань.

Такі ж проблеми існують і в 2017 році. Крім того, серйозною загрозою сучасній українській державі є корупція. Вона гальмує здійснення в Україні реформ, зокрема в частині децентралізації. Серед інших викликів – негативний інформаційний вплив як ззовні, так і всередині держави, неоднозначне трактування історичного минулого окремих регіонів України. 

На думку експертів, одним із шляхів зміцнення соборності та єдності є об’єднання українців навколо моделі майбутньої української держави. На загальнонаціональному рівні вже відбувається відновлення єдиної української історії. Але необхідно, щоб у кожному регіоні знали більше про своїх героїв – українських патріотів. Також важливо оцінювати історичне минуле більш зважено та з точки зору оптимізму. 

У процесі реалізації нинішніх реформ, як ніколи, важливі просвітницька діяльність та зв'язок між різними регіонами України, обмін досвідом та історіями успіху. Завдяки цьому досягатиметься єдність в політичному та економічному розвитку держави, в якому соборність та успішність мають бути нерозривними поняттями. 

 

 

За матеріалами Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації
працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування,
керівників державних підприємств, установ і організацій

 

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода