back

На замітку ОТГ: Бути самостійними, але не цуратися кваліфікованої підтримки

20-01-2017 17:04

Саме на цьому наголошували усі керівники обласних структур та відомств, спілкуючись з керівниками об’єднаних територіальних громад (ОТГ) області.

На Чернігівщині успішно проходить процес децентралізації, зокрема в частині об’єднання населених пунктів (створено 16 ОТГ). Та для стовідсоткового результату реформування необхідно створити всі умови, щоб громади змогли адаптуватися і до нових повноважень.

Для детального роз’яснення подальших дій зокрема з реалізації гуманітарної політики сьогодні в облдержадміністрації пройшла нарада за участі заступника голови – керівника апарату облдержадміністрації Наталії Романової, представників відповідних структурних підрозділів ОДА та голів об’єднаних територіальних громад.

Про освіту. Чернігівщина має хутірську систему розселення. Тому оптимізація мережі освітніх закладів для декого, на перший погляд, може видатися болючою. Однак, головне — не нашкодити дитині, тобто не позбавити її можливості отримувати якісні знання. Статистика доводить, що у малокомплектних школах відсоток учнів, які погано складають ЗНО або не підтверджують свої відзнаки, значно вищий, ніж у масштабних навчальних закладах. Та й витрати на навчання однієї дитини у такому закладі для держави «влітають у копієчку». Наразі громади мають сконцентруватися на забезпеченні, кадрово та матеріально, опорних шкіл.

Складніше з питанням позашкільної освіти. Адже не в усіх ОТГ є відповідні заклади. Втім, і це питання можна вирішити, укладаючи партнерські договори.

Наразі фахівці поки не радять у громадах створювати методичні кабінети, а звертатися за допомогою до районних структур.

Наталія Романова: «Модель системи освіти обирає громада (скільки шкіл вона зможе забезпечити), але на цьому етапі важливо дослухатися порад обласного Управління освіти і науки. Змога проконсультуватися з різними фахівцями — це ваша додана вартість».

Про медицину. На первину медико-санітарну допомогу останнім часом держава виділила чимало коштів. Втім, чітке бачення моделі надання медичної допомоги в ОТГ наразі відсутнє.

Одне із завдань громад — утримати кваліфікованих лікарів у себе. До слова, ОТГ має можливість стимулювати медиків фінансово: ухвалити надбавку до зарплати чи активніше працювати над забезпеченням житлом.

Наталія Романова: «Учіться налагоджувати зв’язки з вишами, що готують спеціалістів. Навчальні заклади зможуть вам рекомендувати майбутнього хорошого лікаря, а ви — підтримайте його у починанні».

Читати також:  Як вилікувати медицину? 

                        У Семенівці напередодні Різдва Христового молодий лікар та його сім’я отримали житло 

Про соціальний захист. Міністерство соціальної політики України розробило Методичні рекомендації щодо виконання власних (самоврядних) повноважень об’єднаної територіальної громади у сфері соціального захисту населення.

ОТГ радять утворити спеціальні структурні підрозділи (відділ/сектор) або покласти повноваження на відповідальних працівників виконавчого органу (фахівця із соціальної роботи).

Також Мінсоцполітики пропонує два варіанти організації надання соціальних послуг у громадах: де є надавач соціальних послуг і де він відсутній.

Серед основних рекомендацій — подумати над створенням Центру надання соціальних послуг, а не Територіального центру. Перший — має ширший спектр послуг.

Наталія Романова: «Соціальні послуги мають бути доступними. Але для наближення їх до людей зовсім не обов’язково створювати нові заклади. Можна укладати договори з ОТГ, що вже мають необхідні установи».

Про культуру: Міністерство культури України розробило проект постанови «Про затвердження нормативів забезпечення населення клубними закладами».

У кожній ОТГ необхідно створити базовий клубний заклад з методичною службою, що матиме філії.

Децентралізація створює нові виклики і нові ризики для бібліотек.

Відповідно до ЗУ «Про добровільне об’єднання громадян», якість та доступність публічних послуг, що надаються в об’єднаній територіальній громаді, не можуть бути нижчими, ніж до об’єднання.

Пріоритетним напрямом у сфері культури залишається мистецька освіта: не можна допускати скорочення шкіл естетичного виховання та їх філіалів.

Особливу увагу слід звернути на охорону музейних закладів.

Одним із шляхів ефективного розвитку територіальних громад, а отже й усієї території області, є розвиток туристичної галузі, що сприяє збільшенню надходжень до місцевих бюджетів.

Наталія Романова: «Кожна громада має продумати свою «фішку», якою заманюватиме туристів. Не соромтеся звертатися за допомогою в організації свят до обласних закладів культури, як-от — обласний філармоні́йний центр фестива́лів та конце́ртних програм».

Про інше. Відкритий до співпраці й обласний Центр зайнятості. Зокрема серед пропозицій — допомога у підборі чи навчанні спеціалістів, необхідних громаді.

На спільну роботу з ОТГ розраховують і структури, що займаються проблемами родин, які опинилися у складних життєвих обставинах.

З досвіду раніше створених громад, є такі шляхи вирішення питання надання соціальних послуг сім'ям з дітьми: створення центру соціальних служб на базі громади, створення сектору/відділу по роботі з сім'ями, дітьми та молоддю (Кіптівська, Деснянська) або виділення субвенції районному центру на утримання фахівця із соціальної роботи.

Наголосили під час обговорення на необхідності побудови системи захисту населення та територій від надзвичайних ситуацій.

Йшла мова і про функціонування архівів.

 Читати також: Якісна містобудівна документації — обов’язковий критерій стратегії розвитку ОТГ 

Ірина Кудрик, директор Центру розвитку місцевого самоврядування в області: «Процес децентралізації є тривалим і почасти болючим, втім необхідним і безповоротним. Тож задля його якісної організації варто обговорювати всі нюанси, що виникають на місцях. Це дасть змогу вчасно вносити зміни до законодавства та попередити «камені спотикання» в майбутньому».

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода