back

У сфері соціального захисту населення відбуваються позитивні зміни

03-01-2017 09:46

У Міністерстві соціальної політики України озвучили виконання у 2016 році Плану пріоритетних дій Уряду в соціальній сфері.

Одним з основних досягнень є посилення соціального захисту працюючих громадян. Урядом розроблено та Верховною Радою у грудні прийнято Закон України, згідно якого з 1 січня 2017 року розмір мінімальної заробітної плати складатиме 3 200 гривень, що дорівнює розміру фактичного прожиткового мінімуму.

Як зазначила перший заступник Міністра соціальної політики України Ольга Крентовська, працююча людина не повинна бути об’єктом соціальної допомоги. У системі державної підтримки залишаться лише незахищені верстви населення, які цього потребують.

Також завдяки прийняттю цього Закону очікується збільшення надходжень у бюджет, що дозволить збільшити фінансування соціальних програм.

У 2016 році забезпечено адресну соціальну підтримку населення. Урядом прийнято низку рішень щодо посилення адресності надання житлових субсидій та стимулювання отримувачів до економного використання енергоресурсів. За новим порядком призначення житлових субсидій до органів соціального захисту населення звернулося понад 6,8 мільйона сімей.

Запроваджено механізм цільової грошової компенсації для придбання житла сім’ями загиблих учасників антитерористичної операції та громадянами з інвалідністю із числа учасників АТО. Це дає можливість самостійно обирати найбільш прийнятне житло та купувати його за рахунок коштів грошової компенсації, наданої Урядом.

Розпочато роботу із запровадження нової моделі надання послуг у сфері соціального захисту населення. Мінсоцполітики спільно з територіальними громадами п’яти пілотних міст (Дніпра, Києва, Львова, Одеси та Харкова) почали впровадження пілотних проектів, зокрема здійснюється підготовка приміщень для утворення «Прозорого офісу». У результаті буде запроваджено нову модель надання послуг на якісно новому рівні – без черг, з новими інформаційними системами, технологією без паперової роботи. У подальшому позитивний досвід роботи фронт-офісів з обслуговування населення розповсюджуватиметься в інших містах і сільських територіальних громадах.

Ще одним досягненням є підвищення державних соціальних стандартів. Для відновлення купівельної спроможності населення протягом 2016 року забезпечено поетапне підвищення прожиткового мінімуму, який є базовим державним соціальним стандартом та основою для визначення розмірів державних соціальних гарантій. Загалом розміри прожиткового мінімуму за 2016 рік (грудень 2016 року у порівнянні з груднем 2015-го) підвищено на 16,1 %. Індекс споживчих цін за 11 місяців 2016 року становив 111,4%.

Забезпечено зростання середньомісячної заробітної плати, яка за січень-жовтень 2016 року становила 5 034 гривень, що на 23,9 % більше порівняно з відповідним періодом минулого року. Вперше за три роки реальна заробітна плата зросла на 8,8%.

За матеріалами Міністерства соціальної політики України

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода