back

Олишівській громаді бути – селяни домовилися з головою ОДА

27-12-2016 19:26

Створення об’єднаних територіальних громад у процесі децентралізації влади є предметом активних суспільних дискусій, адже ця базова реформа має безпрецедентне значення для розвитку територій і життя людей, особливо – у сільській місцевості. Здебільшого така активність громад є конструктивною, але подекуди процес заходить у глухий кут – як от у селищі Олишівка Чернігівського району. Для того, щоб налагодити процес і зняти соціальну напругу, на зустріч із олишівцями й делегатами від інших сіл, які прагнуть створити спільну громаду, сьогодні приїхав голова Чернігівської облдержадміністрації Валерій Куліч.

Каменем спотикання у ході створення Олишівської ОТГ стало те, що всі три сільські ради-перспективні члени громади належать до трьох різних районів області. Законами, що регламентують процес об’єднання, передбачений такий формат. Але виборче законодавство (а громада не може бути створена без обрання її голови і депутатів) не гармонізоване з реформаторським законом – немає механізму проведення виборів у таких «міжрайонних» громадах. Тому завершити створення Олишівської ОТГ за нинішнього законодавства неможливо.

Розв’язати правову колізію має Верховна Рада, прийнявши зміни до відповідних законів. Але досі народні обранці на це не спромоглися, хоча проблема актуальна – сьогодні через це заблоковано створення понад двадцяти об’єднаних громад по всій Україні.

Вимушена пауза в об’єднанні Красилівської (Козелецький район), Смолянської (Куликівський район) та Олишівської (Чернігівський район) громад, нерозуміння подальших перспектив та інші суб’єктивні чинники підбурили частину жителів Олишівки до радикальних дій. Цими вихідними жителі селища блокували трасу міжнародного сполучення, вимагаючи, щоб голова Чернігівської ОДА підписав розпорядження-висновок про відповідність проекту створення Олишівської громади Контституції та законам України. На переконання мітингарів, це мало розв’язати проблему.

А вже сьогодні в Олишівці відбулася зустріч селян із головою ОДА Валерієм Кулічем. Чиновник приїхав, щоб наживо поспілкуватися з людьми та знайти шлях виходу з кризи.

Валерій Куліч роз’яснив суть правової колізії та її наслідки: у випадку, якщо ним буде підписане відповідне розпорядження, документи будуть направлені до Центральної виборчої комісії, яка відмовить у призначенні виборів, адже не має для них законних підстав. Таке безперспективне подання не лише не матиме позитивного результату, а й зробить марними багато зусиль селян і владців. Для призначення виборів після прийняття необхідних змін до законів доведеться готувати новий пакет документів для подання їх у ЦВК – заново приймати рішення про об’єднання (такі прецеденти вже мали місце). Також голова ОДА повідомив, що, за наявною у нього інформацією, внесення Верховною Радою необхідних змін найімовірніше відбудеться вже у лютому 2017 року.

Вислухавши очільника виконавчої влади області, спікери ініціативної групи з числа олишівців сформулювали та озвучили головну пересторогу. Активісти побоюються, що протягом вимушеної паузи в процесі створення громади може бути порушена єдність її перспективних членів – Красилівку і Смолянку можуть схилити до об’єднань у інших форматах. Тому олишівці й закликали голову ОДА підписати погодження як гарантію підтримки владою об’єднання у нинішньому форматі.

З огляду на це, Валерій Куліч вніс зважену, на його переконання, пропозицію – він, у формі своєрідного гарантійного листа, засвідчує свою підтримку створення Олишівської об’єднаної громади у запропонованому зараз форматі й декларує готовність погодити проект одразу ж після підписання Президентом України необхідних змін до законів.

Присутні на зборах підтримали ініціативу голови ОДА оплесками і погодилися на її втілення.

Також голова ОДА Валерій Куліч закликав жителів сіл майбутньої громади, у випадку тиску на них із метою перешкоджання об’єднанню, звертатися до правоохоронців безпосередньо, або через облдержадміністрацію. Окремо голова ОДА зазначив, що звертатиме увагу правоохоронних органів на дії посадовців, які можуть мати ознаки злочинної протидії створенню громади.

Ясність і порозуміння – досягнуті, про подальші дії домовлено – такими є наслідки зустрічі активу майбутньої Олишівської об’єднаної громади з керівником виконавчої влади області.

Сюжет телеканалу «Сівер Центр» (філія НТКУ «Чернігівська регіональна дирекція»)



Прес-служба облдержадміністрації

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода