back

Вибори голів ОТГ — реальний крок до децентралізації

20-12-2016 17:02

Перші для 184 новостворених об’єднаних територіальних громад вибори відбулись в Україні 11 та 18 грудня. Проводились вони практично по всій території держави. Винятком стали лише Харківська та Київська області (а також, зі зрозумілих причин, АР Крим).

Минулого року такі вибори відбулися у 159 громадах, які в результаті вийшли на прямі міжбюджетні відносини і, відповідно, одержали більше коштів до місцевого бюджету.

Таким чином, вже до кінця поточного року в Україні буде 367 об’єднаних територіальних громад (ОТГ): 205 сільських, 113 селищних та 50 міських.

На Чернігівщині 11 грудня голів обирали у Батуринській та Остерській міських ОТГ, Лосинівській та Гончарівській селищних ОТГ та у Мринській сільській громаді. Участь у голосуванні взяли 53,4 % виборців.

За ходом виборчої кампанії та процесом голосування спостерігали члени громадських об’єднань, політичних партій, представники ЗМІ.

За результатами спостереження у Чернігівській області представники Громадянської мережі ОПОРА повідомили, що під час підготовки та виборів 11 грудня ОПОРА не зафіксувала системних порушень, які б могли вплинути на підсумки голосування.

Ще шість об’єднаних територіальних громад Чернігівщини обирали своїх голів 18 грудня.

Вибори відбулись у Корюківській, Носівській, Сновській міських ОТГ, Коропській та Михайло-Коцюбинській селищних об’єднаних громадах та Іванівській сільській ОТГ. Участь у них взяли 48,2 % виборців.

Створення ОТГ в Україні та вибори їх очільників — ще один реальний крок до децентралізації. Адже це можливість посилити місцеве самоврядування і провести системні зміни в державі.

Вже з 1 січня наступного року 209 громад по всій країні (решта — трохи згодом, після внесення відповідних змін до Держбюджету - 2017) отримають додаткові ресурси та перспективи завдяки прямим міжбюджетним відносинам.

Департамент інформаційної діяльності

та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода