06-09-2017 09:16

Інформаційне повідомлення
про проведення електронних консультацій з громадськістю
щодо перейменування
КЗ «Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В.Г.Короленка»
Чернігівської обласної ради в КЗ «Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека  
імені сім'ї  Русових» Чернігівської обласної ради

1.Найменування організатора громадського обговорення:

Департамент культури і туризму, національностей та релігій обласної державної адміністрації

2.Найменування юридичної особи, якій пропонуються зміни у присвоєнні імені фізичної особи:

КЗ «Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека
 ім. В.Г.Короленка» Чернігівської обласної ради

Довідково:

Русова Софія Федорівна (у дівоцтві – Ліндфорс) (18.02.1856-5.02.1940) – просвітителька, педагог, прозаїк, літературознавець, громадська та культурно-освітня діячка, одна з засновниць жіночого руху в Україні, член уряду УНР, член Центральної Ради, голова Української Національної Жіночої Ради, професор Укр. Педагогічного ін-ту ім. М. Драгоманова у Празі. Народилась у с. Олешня Ріпкинського району Чернігівської області. Дружина земського статистика, етнографа, фольклориста і громадського діяча Олександра Русова. Перебувала у Чернігові у 1876-1878 рр. та 1894-1899 рр. Входила до групи чернігівських інтелігентів, з ініціативи яких у місті була заснована громадська бібліотека. Брала участь у перших зборах членів-засновників бібліотеки, що відбулись 15 (28) березня 1877 р. на приватній квартирі, була обрана до першого складу правління бібліотеки. Пізніше, разом з чоловіком Олександром Русовим, турбувалась поповненням книжкового фонду, робила фінансові внески для підтримки та розвитку бібліотеки. Родина Русових брала участь у складанні бібліотечних каталогів, підготовці нарису історії бібліотеки до 20-річчя її діяльності тощо.

Русов Олександр Олександрович (1847-1915) – український земський статистик, етнограф, фольклорист і громадський діяч. Все своє життя присвятив підйому освітнього рівня українського народу. Під час своєї земської статистичної діяльності в Чернігівській, Полтавській губерніях, містах Харкові та Києві сприяв становленню та розвитку громадських бібліотек. Зокрема, під час перебування в Чернігові (1876-1878 рр.) статистик був у складі чернігівської інтелігенції, з ініціативи якої була заснована місцева громадська бібліотека. 15 березня (28 н. ст.) 1877 р. О. Русов взяв участь у першому установчому зібранні членів-засновників бібліотеки, де його дружина Софія була обрана до першого складу правління бібліотеки. Заснування і становлення бібліотеки відбувалося, в основному, за рахунок пожертв, і особисто О. Русов зробив свій внесок, передавши на цю справу
25 крб. І в подальші часи він підтримував бібліотеку як фінансово, так і своєю працею та книгами, що виходили з-під його пера.

Під час другого перебування в Чернігові (1894-1899 рр.) О.Русов, незважаючи на велику завантаженість статистичною працею, поновив діяльність у громадській бібліотецi і плідно працював у ній. В 1895 р. його обирають членом ревiзійної комісії, а починаючи з 1896 р., його щорiчно обирали членом правління Чернігівської громадської бібліотеки: 1896 р. – завідувачем господарською частиною, 1897-1898 рр. – секретарем, а 1899 – головою правління. Разом з дружиною він турбувався про поповнення книжкового фонду бібліотеки, сім’я Русових брала активну участь у складанні бібліотечних каталогів, підготовці нарису з історії бібліотеки, присвяченого 20-річчю її діяльності. Щорічні звіти бібліотеки за цей період здебільшого написані його рукою. Коло питань, які вирішував О.Русов на користь бібліотеки, так описав у своих спогадах І.Шраг – член-засновник бібліотеки та багаторазовий член її правління: „Русов у великiй мірі сприяв поширенню діяльності бібліотеки та її впливу на чернігівців, час перебування його в уряді 6ібліотеки був часом найбільш напруженої праці, найбільшого розквіту бібліотеки. Русов доклав чимало праці на організацію бібліотеки, він упорядкував реєстрацію читачів, належний догляд за її майном, упорядкував „читальню”, брав дiяльну участь в упорядкуваннi дитячої читальнi, в комісії, яка складала списки книжок і часописів, потрібних бібліотецi, в упорядкуванні каталогу, в складанні щорічних справоздань з діяльності бібліотеки. Русову належала ініціатива упорядкування лекцій на користь бібліотеки, він провадив зносини з лекторами, і дякуючи його енергії в Черніговi за короткий час одбулися лекції І.В.Лучицького, Г.О.Афанас’єва, Новгородцева, Мякотіна, Лесевича і ін.; за його діяльною участю упорядковувалися вечірки та концерти на користь бібліотеки, між іншого, вечірка-концерт, яку дали на користь бібліотеки артисти товариства Садовського з М.К.Заньковецькою на чолі”. Про значення О.Русова у справах бібліотеки свідчить такий факт: у травні 1898 р. О.Русов за браком вільного часу відмовився від участі в роботі правління бібліотеки, і тоді 59 членів бібліотеки звернулися до нього з проханням не робити цього, те ж прохало і правління, погоджуючись зняти з нього частину обов’язків. Статистика умовили, вiн залишився в правлiнні. 20 лютого 1899 р. О.Русова було обрано до складу правління громадської бібліотеки і доручено виконувати обов’язки голови правління. Однак у травні він залишив Чернігів, виїхавши до Полтави для керівництва проведенням статистичних робіт в губернії. На відзначення заслуг О.Русова та його ролі в діяльності Чернігівської громадської бібліотеки правління ухвалило рішення не обирати нового голову до кінця повноважень всього складу правління.

Використана література: Рахно О. Я. Олександр Русов і розвиток бібліотечної справи в Україні / О. Я. Рахно // Невичерпне джерело знань : матеріали науково-практичної конференції, присвяченої 125-річчю з часу заснування Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка / Чернігівська державна обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Г. Короленка ; [упоряд. Л. В. Феофілова]. – Чернігів : [б. в.], 2004. – С. 35–39.
3. Суб'єкти, що внесли пропозицію щодо зміни у присвоєнні імені фізичної особи:

Департамент культури і туризму, національностей та релігій обласної державної адміністрації, Благодійний фонд імені Софії Русової.

4.Поштова адреса та  адреса електронної пошти, номер телефону, строк і форми для подання пропозицій та зауважень:

Електронні консультації з громадськістю щодо обговорення питання перейменування  публічної бібліотеки триватимуть з 5 вересня по 4 жовтня 2017 року.

Пропозиції та зауваження надавати  за адресою: пр-т Миру, 41, м.Чернігів, 14000,  електронною поштою: e-mail: korolenkolib@ukr.net, тел. (0462) 67-69-16 (Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В.Г.Короленка).

Усі пропозиції та зауваження подаються у письмовій формі або  надсилаються електронною поштою із зазначенням прізвища, імені, по батькові та адреси особи, яка їх подає (або найменування юридичної особи) у довільній формі.

Анонімні пропозиції не реєструються і не розглядаються.

5. Місцезнаходження та адреса електронної пошти, номер телефону організатора громадського обговорення, за якими можна отримати консультації з питання, що винесено на громадське обговорення :

вул. Коцюбинського, буд. 70, м.Чернігів, 14000; електронною поштою: e-mail: dep@cult.gov.ua,  тел.(0462) 676-339 (Департамент культури і туризму, національностей та релігій обласної державної адміністрації);

6. Прізвище та ім'я особи, визначеної відповідальною за проведення громадського обговорення:

Чаус Іван Петрович – президент Благодійного фонду імені Софії Русової

7. Строк і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення :

Звіт про результати обговорення буде оприлюднено на сайті облдержадміністрації в рубриці «Консультації з громадськістю», а також на офіційному веб-сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації  у строки, визначені законодавством.

Запрошуємо усіх бажаючих взяти участь у обговоренні питання щодо перейменування обласної універсальної наукової бібліотеки.

ГО Активне Суспільство України