29-05-2017 21:00

Конкурс рукописів місцевих авторів

 

Випуск книг місцевих авторів. Підсумки 2016 року

У рамках заходу «Випуск книг місцевих авторів» обласної Програми підтримки розвитку інформаційної та видавничої сфер Чернігівщини на 2016–2020 роки у 2016 році було проведено відкритий конкурс рукописів місцевих авторів. За результатами конкурсу видано 7 книг сумарним накладом 1700 примірників:

«Плавба», автор — Микола Адаменко; літературно-художнє видання (поезія);

«Чубарейко небо оре», автор — Володимир Сапон; літературно-художнє видання (збірка щоденникової прози);

«Антологія творів лауреатів премії імені М. Коцюбинського. Проза», упорядники — Наталія Коцюбинська, Ольга Єрмоленко, відповідальний за випуск — Ігор Коцюбинський; тексти — різні автори; літературно-художнє видання (антологія прозових творів);

«Чернігівська старовина», упорядники — Олександр Коваленко, Андрій Курданов, Олександр Рахно; тексти — Василь Хижняков; наукове видання (збірка наукових праць);

«Неси зірку», автор — Олексій Маслов; літературно-художнє видання (поезія);

«Чернігівський beau monde, або Записки бібліографа», автор — Людмила Студьонова; літературно-художнє видання (документально-художній твір біографічно-краєзнавчого характеру);

«У роки неволі. Листи, спогади, свідчення громадян Чернігівщини про перебування у неволі у роки Другої світової війни», упорядники — Раїса Воробей, Наталія Лобанова, Ірина Рябчук; наукове видання (збірник документів та матеріалів).

Окрім того, за додатковим фінансуванням було випущено у світ книгу «Ужинок за сорок літ» (300 примірників), приурочену до 40-ліття Чернігівської обласної організації Національної спілки письменників України, а також профінансовано частину накладу навчального видання «Букварик школярика. Історична абетка Чернігівщини» (7600 примірників).

Випущені книги передані до бібліотек, закладів освіти та культури області.

Чимало видань, випущених у рамках Програми, стали переможцями чернігівського літературного конкурсу «Книга року — 2016». Зокрема, премію  міського голови здобула «Антологія творів лауреатів премії імені М. М. Коцюбинського».

 

*****

 

22 березня 2017 року

Презентовано збірку прози лауреатів премії імені Михайла Коцюбинського

У Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику М. М. Коцюбинського сьогодні, 22 березня, презентували збірку «Антологія творів лауреатів премії імені М. Коцюбинського. Проза», упорядковану науковими співробітниками музею.

Видання готувалося до 20-річчя заснування однойменної премії та на вшанування 150-ї річниці від дня народження Михайла Коцюбинського, яка відзначалася у 2014 році. Того ж року вийшов друком перший том книги, присвячений поетичній творчості лауреатів.

 

*****

8 лютого 2017 року

Презентовано ще дві книги, видані коштом обласного бюджету

Вчора, 7 лютого, на засіданні клубу «Краєзнавець» презентували одразу дві книги з історичної тематики: «Чернігівський beau monde, або Записки бібліографа» Людмили Студьонової та «Чернігівська старовина» Василя Хижнякова, яку підготували викладачі педагогічного університету імені Т.Г.Шевченка.

Обидва доробки видані коштом обласного бюджету в рамках обласної Програми підтримки розвитку інформаційної та видавничої сфер Чернігівщини на 2016-2020 роки за результатами конкурсу рукописів місцевих авторів. Книги вже доступні в електронному вигляді.

 

*****

3 лютого 2017 року

У Держархіві презентували книгу «У роки неволі»

Сьогодні, 3 лютого, у Державному архіві Чернігівської області презентували збірник документів і матеріалів «У роки неволі. Листи, спогади, свідчення громадян Чернігівщини про перебування в неволі в роки Другої світової війни».

250 примірників книги видано наприкінці 2016 року коштом обласного бюджету в рамках обласної Програми підтримки розвитку інформаційної та видавничої сфер Чернігівщини на 2016-2020 роки за результатами конкурсу рукописів місцевих авторів.

 

 

 

 

 

*****

25 січня 2017 року

Учасник обласного конкурсу рукописів Олексій Маслов презентував свою книгу

Презентація першої поетичної збірки чернігівського журналіста та поета Олексія Маслова відбулася сьогодні, 25 січня, в обласній бібліотеці імені В. Г. Короленка. Книга під назвою «Неси зірку» вийшла у світ наприкінці минулого року в рамках обласної бюджетної програми.

До поетичного доробку увійшло 122 вірші, героями яких стали звичайні люди, їх почуття та переживання, історії з життя. Книга, яка створювалась впродовж останніх 16 років, поділена на хронологічні частини.

 

 

*****

23 грудня 2016 року

«Плавба» Миколи Адаменка: у Сосниці представили першу книгу, видану бюджетним коштом в рамках обласного конкурсу рукописів

Презентація збірки поезій Миколи Адаменка «Плавба» відбулась днями у смт Сосниця. Представлення книги, яка цього місяця побачила світ, пройшло 20 грудня у центральній районній бібліотеці та було приурочене до відзначення 85-річчя письменника.

«Плавба» — сьома поетична збірка Миколи Адаменка. До неї увійшли балади, поеми, казки у віршах, катрени. Серед порушених автором тем – боротьба України за волю і незалежність, Революція Гідності, російська збройна агресія на сході України, духовне становлення і розвиток особистості.

 

*****

Визначено рукописи місцевих авторів, що друкуватимуться коштом області

 

На засіданні 26 травня комісія з питань підтримки місцевого книговидання підбила підсумки тривалого вивчення рукописів місцевих авторів, що подавалися на конкурс, та сформувала видавничий план на 2016 рік.

Результати визначалися шляхом дворівневого голосування.

На першому етапі члени комісії обрали 24 рукописи, які у цілому включаються до видавничого плану. На другому — анонімним рейтинговим голосуванням визначили пріоритетність їх випуску.

Враховуючи передбачений в обласному бюджеті обсяг коштів — 100 тисяч гривень — гарантовано буде видана перша п'ятірка рукописів, що увійшли до плану.

Втім, наступні за рейтингом автори теж мають шанс, що їхні доробки побачать світ у рамках обласної Програми підтримки розвитку інформаційної та видавничої сфер Чернігівщини на 2016–2020 роки: кількість виданих рукописів залежатиме від вартості друку кожного. Іншими словами, книги, відповідно до їхньої черговості у плані, видаватимуться одна за одною доти, доки усі 100 тис. гривень не будуть освоєні.

Видавничий план на 2016 рік

1. «Плавба», автор — Микола Адаменко; літературно-художнє видання (поезія);

2. «Чубарейко небо оре», автор — Володимир Сапон; літературно-художнє видання (збірка щоденникової прози);

3. «Антологія творів лауреатів премії імені М. Коцюбинського. Проза», упорядники — Наталія Коцюбинська, Ольга Єрмоленко, відповідальний за випуск — Ігор Коцюбинський; тексти — різні автори; літературно-художнє видання (антологія прозових творів);

4. «Чернігівська старовина», упорядники — Олександр Коваленко, Андрій Курданов, Олександр Рахно; тексти — Василь Хижняков; наукове видання (збірка наукових праць);

5. «Неси зірку», автор — Олексій Маслов; літературно-художнє видання (збірка віршів);

6. «Чернігівський beau monde, або Записки бібліографа», автор — Людмила Студьонова; літературно-художнє видання (документально-художній твір біографічно-краєзнавчого характеру);

7. «У роки неволі», упорядники — Раїса Воробей, Наталія Лобанова, Ірина Рябчук; наукове видання (збірник документів та матеріалів);

8. «Історія трамвайчика», автор — Валентина Михайленко; літературно-художнє видання (соціально-психологічний / любовний роман);

9. «Вдома, в школі і в дворі», автор — Василь Буденний; літературно-художнє видання (збірка віршів для дітей);

10. «Лікарня Гетьманської столиці», автори — Віктор Нікітін, Микола Терех; наукове видання (монографія);

11. «Стріла», автор — Петро Антоненко; літературно-художнє видання  (збірка прозових та поетичних творів);

12. «Петрусь, пес Тимоха та Кощійко з липового сучка», автор — Володимир Сенцовський; літературно-художнє видання (збірка оповідань для дітей);

13. «Сокиринська садиба», автор — Ольга Костриця; науково-популярне видання (твір краєзнавчого характеру);

14. «Жасминова хмаринка», автор — Валентина Громова; літературно-художнє видання (збірка лірики);

15. «Село Блистова в матеріалах „Генерального опису Лівобережної України (1765–1769 рр.)“», упорядники — Дмитро Казіміров, Сергій Токарєв; наукове видання (збірка історичних документів);

16. «Долі конем не об’їдеш», автор — Віталій Леус; літературно-художнє видання (збірка прозових творів);

17. «Коли квітне сакура», автор — Володимир Коваль; літературно-художнє видання (історична повість для молоді);

18. «Невидимі речі», автор — Тетяна Винник; літературно-художнє видання (збірка філософської лірики);

19. «Віхи життя», автор — Павло Солодовник; літературно-художнє видання (збірка оповідань);

20. «„Відьма“ з медалями», автор — Зоя Шматок; документально-художнє видання (збірка нарисів та історичних свідчень);

21. «Проникнення», автор — Надія Марчук; літературно-художнє видання (збірка віршів);

22. «Парафіяльний літопис церкви Різдва Пресвятої Богородиці с. Ксьонзівки Чернігівської єпархії (1867–1915)», упорядники — Анна Морозова, Олександр Тарасенко; науково-документальне видання;

23. «Одвічний дух Десни», автор — Володимир Ворона; літературно-художнє видання (повість);

24. «Обпалені квіти», автор — Дмитро Мельниченко; літературно-художнє видання (збірка лірики).

 

 

 

*****

 

 

Заплановано засідання комісії з питань підтримки місцевого книговидання

 

26 травня, у четвер, в облдержадміністрації відбудеться засідання комісії з питань підтримки місцевого книговидання.

На засіданні буде підсумовано результати конкурсу рукописів місцевих авторів та cформовано видавничий план на 2016 рік для випуску книг місцевих авторів в рамках обласної Програми підтримки розвитку інформаційної та видавничої сфер Чернігівщини на 2016–2020 роки.

Початок заходу: 14:00 год.

Місце проведення: зала засідань Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації, вул. Шевченка, 7 (вхід з боку скверу ім. Попудренка, 1 поверх, к. 5), м. Чернігів.

Контактний телефон: (0462) 67-86-94.

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

 

*****

 

 

Підсумки прийому рукописів на конкурс у 2016 році

 

Прийом заявок на конкурс рукописів місцевих авторів 2016 року завершився увечері 21 березня.

На цю дату до Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації надійшло 45 рукописів. Пізніше два з них було відкликано заявниками. Ще 4 заявки не відповідають умовам конкурсу.

Отже, загалом на розгляд комісії з питань підтримки місцевого книговидання виносяться 39 рукописів, перелік яких подано нижче.

 

Рукописи, що виносяться на розгляд комісії з питань підтримки місцевого книговидання
в рамках конкурсу 2016 року

 

Автор/упорядник
(суб’єкт подання)

Назва рукопису

Вид видання, жанр

1.

Адаменко Микола Петрович

«Плавба»

літературно-художнє видання — поезія

2.

Антоненко Петро Якович

«Стріла» 

літературно-художнє видання — збірка прозових та поетичних творів

3.

Береговий Віктор Григорович

«Спортивне сузір’я Чернігівщини. Випуск другий»

інформаційне видання — збірка статей та інтерв’ю

4.

Буденний Василь Йосипович

«Вдома, в школі і в дворі»

літературно-художнє видання — збірка віршів для дітей

5.

Винник Тетяна Анатоліївна

«Невидимі речі»

літературно-художнє видання — збірка філософської лірики

6.

Воробей Р. Б., Лобанова Н. М., Рябчук І. М.

(Державний архів Чернігівської області)

«У роки неволі»

наукове видання — збірник документів та матеріалів

7.

Ворона Володимир Іванович

«Одвічний дух Десни»

літературно-художнє видання — повість

8.

Грибенко Валентина Іванівна

«Дзвони любові»

літературно-художнє видання — збірка поезій

9.

Громова Валентина Олексіївна

«Жасминова хмаринка»

літературно-художнє видання – збірка лірики

10.

Діти – переможці обласного дитячого літературного конкурсу «Хай весь світ дивують нині діти неньки України»

(Чернігівська обласна дитяча бібліотека ім. Островського)

«Хай весь світ дивують нині діти неньки України»

літературно-художнє видання — збірка дитячих творів (поезія і проза)

11.

Казіміров Дмитро Віктрович,
Токарєв Сергій Анатолійович

«Село Блистова в матеріалах „Генерального опису Лівобережної України (1765–1769 рр.)“»

наукове видання — збірка історичних документів

12.

Коваленко О. Б., Курданов А. Л., Рахно О. Я. — упорядники

Тексти — Хижняков В. М.

(Чернігівська обласна організація Національної спілки краєзнавців України)

«Чернігівська старовина»

наукове видання — збірка наукових праць

13.

Коваль Володимир Миколайович

«Коли квітне сакура»

літературно-художнє видання — історична повість для молоді

14.

Конаневич Катерина Олександрівна

«Хто має серце — той говорить»

літературно-художнє видання — збірка філософської лірики

15.

Костриця Ольга Василівна

«Сокиринська садиба»

науково-популярне видання — краєзнавчого характеру

16.

Коцюбинський І. Ю., Коцюбинська Н. М., Єрмоленко О. І. — упорядники.

Тексти — різні автори

(Чернігівський літературно-меморіальний музей-заповідник М. М. Коцюбинського)

«Антологія творів лауреатів премії імені М. Коцюбинського. Проза»

літературно-художнє видання — антологія прозових творів

17.

Кочубей Ніна Миколаївна

«Гілка на вітрі»

літературно-художнє видання — збірка прозових творів

18.

Ларченко Наталія Олександрівна

«Закохана у мить»

літературно-художнє видання — збірка новел імпресіоністичного стилю

19.

Леус Віталій Миколайович

«Долі конем не об’їдеш»

літературно-художнє видання — збірка прозових творів

20.

Марчук Надія Олександрівна

«Проникнення»

літературно-художнє видання — збірка філософської лірики

21.

Маслов Олексій В’ячеславович

«Неси зірку»

літературно-художнє видання — збірка віршів

22.

Мельниченко Дмитро Юрійович

«Обпалені квіти»

літературно-художнє видання — збірка лірики

23.

Меркулова Валентина Валентинівна

«Траєкторія бджоли»

літературно-художнє видання — збірка поезії

24.

Михайленко Валентина Микитівна

«Історія трамвайчика»

літературно-художнє видання — соціально-психологічний / любовний роман

25.

Мороз Світлана Олексіївна

«Небо в крапельці роси»

літературно-художнє видання — збірка віршів

26.

Морозова Анна Валеріївна,
Тарасенко Олександр Федорович

«Парафіяльний літопис церкви Різдва Пресвятої Богородиці с. Ксьонзівки Чернігівської єпархії (1867–1915)»

науково-документальне видання

27.

Нескоромних Тетяна

«Душа жоржинами цвіте»

літературно-художнє видання — збірка поезій

28.

Нікітін В. Г., Терех М. І.

(Національний історико-культурний заповідник «Гетьманська столиця»)

«Лікарня Гетьманської столиці»

наукове видання — монографія

29.

Покришень Анатолій Митрофанович

«Ріднокрай»

літературно-художнє видання — збірка сценаріїв для професійних та аматорських драматичних і фольклорно-художніх колективів

30.

Попруга Володимир Михайлович

«Ріпкинщина туристична»

довідкове видання краєзнавчого спрямування — путівник туристичними маршрутами

31.

Рубан Тетяна Миколаївна

«Шатура: історія, населення, господарство»

довідкове видання

32.

Сапон Володимир Миколайович

«Чубарейко небо оре»

літературно-художнє видання — збірка щоденникової прози

33.

Сенцовський Володимир Іванович

«Петрусь, пес Тимоха та Кощійко з липового сучка»

літературно-художнє видання — збірка оповідань для дітей

34.

Сіра Тетяна Іванівна

«Святе, як хліб, моє село»

науково-популярне видання краєзнавчого характеру

35.

Скрипка Катя

«Записки безумного, або „Похоронний марш по смерті маріонетки“»

літературно-художнє видання — оповідання в жанрі міського фентезі

36.

Солодовник Павло Васильович

«Віхи життя»

літературно-художнє видання — збірка прозових творів

37.

Студьонова Людмила Валентинівна

«Чернігівський beau monde, або Записки бібліографа»

літературно-художнє видання — документально-художній твір, біографічно-краєзнавчого характеру

38.

Тесленко Валентина Григорівна

«Я — українка!»

літературно-художнє видання — збірка громадянської (патріотичної) лірики

39.

Шматок Зоя Степанівна

«„Відьма“ з медалями»

документально-художнє видання — збірка нарисів та історичних свідчень

*** 

 

*****

 

 

Безкоштовно видати власну книгу — реально.
Конкурс рукописів авторів Чернігівщини триває до 21 березня

 

Триває прийом рукописів авторів з Чернігівської області на конкурс для подальшого видання коштом обласного бюджету.

У рамках реалізації заходу «Випуск книг місцевих авторів» обласної Програми підтримки розвитку інформаційної та видавничої сфер Чернігівщини на 2016–2020 роки до 21 березня триватиме прийом рукописів, які претендуватимуть на випуск коштом обласного бюджету у 2016 році.

Для участі у конкурсі запрошуємо до 17:00 год 21 березня подати до Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації:

  • завершений рукопис твору українською мовою у друкованому та електронному вигляді;
  • заяву встановленої форми про винесення рукопису на розгляд комісії;
  • мотиваційний лист у довільній формі з обґрунтуванням доцільності випуску твору в рамках Програми та короткими відомостями про автора (авторський колектив, упорядника);
  • дві фахові рецензії на рукопис (лише для рукописів наукових видань).

Орієнтовна вартість видання запропонованого рукопису не може перевищувати 20 тисяч грн.

Оцінку рукописів здійснюватиме комісія з питань підтримки місцевого книговидання, вирішальне засідання якої попередньо заплановане на кінець квітня.

Рукописи, визнані найкращими, будуть включені до видавничого плану на 2016 рік та випущені друком накладом від 200 примірників без жодної оплати з боку авторів. На реалізацію цього заходу в обласному бюджеті у поточному році передбачено 100 тисяч грн.

Рукописи приймаються за адресою: Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської ОДА, вул. Шевченка, 7, к. 2, м. Чернігів, 14000. Вхід до будівлі — з боку скверу ім. Попудренка.

Виплата гонорарів чи іншої винагороди авторам не здійснюється.

Закупівлю послуг з підготовки та випуску в світ книг-переможців попередньо планується здійснити через систему електронних закупівель ProZorro.

Електронні копії усіх книг, які вийдуть коштом обласного бюджету, після публічної презентації друкованого видання будуть розміщені у вільному безоплатному доступі на веб-сайті Чернігівської ОДА.

Випущені книги будуть передані до бібліотек та навчальних закладів області задля задоволення потреб читачів Чернігівщини; розповсюджуватимуться під час виставок та презентаційних заходів для популяризації літературної сфери області.

Не приймаються заявки від авторів, книги яких видавалися за кошти обласного бюджету у 2014–2015 роках, а також заявки на перевидання творів, які вже виходили друком в Україні, а також будь-які заявки щодо випуску навчальних, рекламних, періодичних видань, препринтів, авторефератів дисертацій, буклетів, карток, листівок, плакатів, а також видань, які передбачають одноразове використання (книжки-розмальовки і т.п.).

За більш детальною інформацією просимо звертатися до Валерія Сорокіна за телефоном: (0462) 67-86-94 або е-поштою [email protected].

 

 

ГО Активне Суспільство України