back

Про місцеві бюджети та розвиток об’єднаних територіальних громад: погляд з перспективою

01-11-2016 15:55

Бюджетний процес та бюджетне забезпечення функцій органів місцевого самоврядування – тема, яку обговорювали сьогодні, 1 листопада, під час роботи регіональної платформи розвитку місцевого самоврядування, ініційованої регіональним відділенням всеукраїнської Асоціації міст України.

Керівники області, міські, сільські та селищні голови, у тому числі очільники п’яти об’єднаних територіальних громад, зібралися разом, аби окреслити основні проблемні питання, пов’язані з виконанням та формуванням бюджетів. Звичайно ж, тривав обмін досвідом та думками, як віднайти конкретні шляхи вирішення цих проблем.

Перший заступник голови облдержадміністрації Леонід Сахневич зазначив, що не зважаючи на певну критику, в області цьогоріч стали на шлях добровільного об’єднання ще 14 територіальних громад. В одинадцяти громадах у грудні відбудуться перші вибори депутатів та голів місцевих рад.

Леонід Сахневич наголосив на необхідності виважено планувати бюджети громад, щоб чітко бачити перспективу їх життєдіяльності та розвитку. Особливо в період, коли йде становлення нових територіальних громад, а також триває реформування освіти, медицини, інтернатних закладів.

– Громада повинна бути самодостатньою. Аби в повній мірі забезпечити людям ті послуги, які вони отримували на районному чи обласному рівні, – зауважив перший заступник голови ОДА.

Долучилися до розмови перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук та Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

Мер Чернігова акцентував увагу на законодавчих прогалинах, які не дозволяють оперативно та своєчасно вирішувати ряд надважливих питань розвитку територій. На його думку, на таких представницьких заходах, який відбувається сьогодні, обов’язково мають бути присутні народні депутати. Аби чути про конкретні проблеми на місцях та реагувати на них, приймаючи відповідні державницькі рішення. Владислав Атрошенко переконаний – необхідно прискіпливо ставитися до формування бюджетів та витрачання бюджетних коштів, не робити поспішних кроків.

Його позицію підтримали й інші очільники громад. Активне обговорення теми вкотре розставило акценти на найболючіших питаннях місцевого самоврядування, у першу чергу, пов’язаних із повноваженнями та фінансовою складовою. В основному говорили про сфери освіти і медицини, розвиток інфраструктури, ремонти доріг.

На особливостях формування місцевих бюджетів 2017 року детально зупинився директор Департаменту фінансів ОДА Валерій Дудко.

Про нагальну необхідність внесення змін до обласного перспективного плану створення об’єднаних територіальних громад зауважила керівник Центру розвитку місцевого самоврядування Ірина Кудрик. Адже лише ті громади, створення яких відповідає затвердженому плану, матимуть фінансові преференції від держави.







Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода