back

На крайній півночі Чернігівщини почалося експонування виставки «Українська Друга світова»

24-10-2016 08:32

Напередодні 72-ї річниці вигнання нацистів з України, 21 жовтня 2016 року у Новгород-Сіверському в районному Будинку культури відбулося відкриття фотодокументальної виставки Українського інституту національної пам’яті «Українська Друга світова».

У цьому році Чернігівська облдержадміністрація, райдержадміністрації та місцеві органи самоврядування спільно з Українським інститутом національної пам’яті вже організовувала її експонування у Чернігові та містах обласного значення Ніжин і Прилуки.

Враховуючи, що місто обласного значення Новгород-Сіверський з районом є крайньою північчю області біля українсько-російського кордону та актуальність протидії в сучасному інформаційному протиборстві, організація її відкриття була на контролі особисто у заступника голови Чернігівської облдержадміністрації Сергія Сергієнка, реалізацію проекту супроводжував Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації.

Ця виставка підготовлена істориками та науковцями Українського інституту національної пам’яті і Центру дослідження визвольного руху.

З нагоди її відкриття на заході були присутні представник Інституту національної пам’яті України у Чернігівській області Сергій Бутко, заступник голови районної державної адміністрації Неля Чугаєва, секретар міської ради Юрій Лакоза та керуючий справами виконавчого комітету міської ради Людмила Ткаченко, учні та вчителі шкіл міста, представники громадськості.

У своєму зверненні до присутніх заступник голови районної державної адміністрації Неля Чугаєва зазначила, що саме пам’ять про цю війну, як одну з найбільших трагедій, коли українці, не маючи власної держави, змушені були воювати за чужі інтереси — саме така пам’ять здатна об’єднати сучасне українське суспільство.

Відкриття виставки — непересічна подія для жителів Новгород-Сіверського району. Вона спонукає присутніх переосмислити події Другої світової війни та покликана донести до уваги відвідувачів, що українці зробили один з найбільших внесків у визволення країн Європи.

Теренами Новгород-Сіверщини війна прокотилася двічі. На фронтах Другої Світової билися понад 20 тисяч наших земляків, близько 10 тисяч не повернулись додому — такий офіційний рахунок Другої світової для нашого краю. На жаль, будь-яких узагальнених даних щодо боротьби наших земляків проти нацизму у лавах Української повстанської армії, в арміях інших країн на сьогодні немає.

Присутні говорили також про те, що погляди на цей глобальний військовий конфлікт, який докорінно змінив світ, завжди були досить політизованими. Зазвичай, наше сприйняття історії воєнного лихоліття та його уроків знаходиться суто в межах ідеологічних міфів та штампів, більшість з яких вже давно неактуальні, але ще й досі лишаються дуже розповсюдженими.

Презентував виставку Сергій Бутко, представник Інституту національної пам'яті України у Чернігівській області. У своєму виступі науковець досить детально зупинився на кожному етапі Другої світової для України. Особливу увагу доповідач приділив Корюківській трагедії та подіям, пов’язаним з підпільно-партизанським рухом на Чернігівщині.

Він також представив і передав для шкіл, бібліотек, інших закладів культури міста та району 100 примірників брошури Українського інституту національної пам’яті «Україна в Другій світовій війні».

Виставка «Українська Друга світова» експонуватиметься у районному Будинку культури упродовж листопада 2016 року. Запрошуємо усіх бажаючих переглянути фотодокументальні матеріали та відкрити для себе нові сторінки нашої історії.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода