back

Уникнути спалахів поліомієліту допоможе суспільний імунітет

28-09-2016 12:33

Для того, щоб спалаху поліомієліту в Україні не відбулося, необхідно досягти охоплення населення вакцинацією на рівні 90-95%. На сьогодні необхідна кількість доз вже знаходяться в Україні, тож найважливіше – розуміння та ініціативність батьків. Про це під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі заявили представники Міністерства охорони здоров’я України та громадських організацій.

Представники МОЗ повідомили, що Україна вже повністю забезпечена вакциною від поліомієліту. «ЮНІСЕФ закупив 2 мільйони 755 тисяч доз, що цілком достатньо для вакцинації усіх дітей – як планової, так і тих, які не встигли своєчасно отримати достатню кількість щеплень», – зазначив начальник відділу програм та проектів Міністерства охорони здоров’я України Сергій Платов.

Експерти нагадали, що на сьогодні поліомієліт не подолали лише у двох країнах – Афганістані і Пакистані, частково – у Нігерії. Європейський регіон вважався повністю вільним від поліо. Тому минулорічні випадки, зафіксовані у Закарпатській області, стали дуже тривожним сигналом.

Сергій Платов зазначив, що величезний спад охоплення вакцинацією із 2008 по 2016 роки значною мірою став результатом інформаційних вкидів. Тому представники МОЗ та громадських організацій звернулися до ЗМІ із закликом об’єктивно висвітлювати інформацію з даної теми, адже за даними ЮНІСЕФ, близько 40% батьків приймають рішення щодо вакцинації, орієнтуючись на повідомлення ЗМІ.

Фахівці наполягають, що діти, які вакцинувалися у рамках трьох раундів кампанії проти поліомієліту минулого року, також мають вакцинуватися відповідно до свого календаря щеплень. Ольга Яловенко, заступник голови національного комітету Поліо Плюс в Україні, нагадала, що календар щеплень передбачає отримання двох доз інактивованої вакцини, потім одну дозу оральної вакцини і ще три ревакцинації – згодом.

— Оральна вакцина створює популяційний імунітет. Це єдиний спосіб запобігти розповсюдженню вірусу, тому що інактивована вакцина створює імунітет лише для тієї людини, яка її отримала. Для того, щоб запобігти спалаху, ми маємо створити суспільний імунітет, – наголосила Ольга Яловенко. Дорослим також необхідно вакцинуватися — раз на 10 років.

Вчора, 27 вересня, 11320 доз вакцини від поліомієліту надійшло в Чернігівську область. Як повідомила позаштатний спеціаліст Управління охорони здоров’я ОДА з педіатрії, заступник головного лікаря обласної дитячої лікарні Людмила Кривець, зараз триває її розподіл по районах.

Вона наголосила також на необхідності продовження імунізації, адже штам поліомієліту досі циркулює в природі і уникнути спалахів цього захворювання можна, лиш досягнувши колективного імунітету.

За інформацією обласного управління охорони здоров’я, під час першого туру вакцину в області отримали 79,03% дітей, під час другого — 75%, під час третього — 79,2% дітей. Високого рівня імунізації домоглися у Срібнянському, Талалаївському, Ічнянському та ще кількох районах області. Падіння рівня вакцинації під час другого туру щеплень фахівці пов’язують із впливом негативних публікацій, які з’являлися на той час у ЗМІ. Тому сподіваються на виважений підхід до цього питання як ЗМІ, так і батьків, від яких залежить захист дітей від небезпечного вірусу.

Департамент інформаційної діяльності

та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода