back

Про посилення гарантій соціального захисту – на колегії профільного Департаменту

27-09-2016 16:46

Про підсумки роботи органів соціального захисту населення Чернігівщини у І півріччі цього року говорили сьогодні, 26 вересня, під час розширеного засідання колегії Департаменту соціального захисту населення ОДА.

Проведенню обласного заходу передувала колегія Міністерства соціальної політики України, на якій обговорювали реформування системи соціального захисту у 2016 та 2017 роках. Виступаючи перед очільниками обласних структур, Міністр соціальної політики України Андрій Рева зазначив, що для виходу України з кризи Кабмін розробив Операційний план, частина напрямків якого стосується соціальної галузі.

Тож сьогодні представники соціальної сфери області предметно говорили про вже напрацьовані позиції щодо впровадження реформ та озвучували проблемні питання, над якими слід працювати більш ретельно.

– «Передова» соціального захисту – це збереження соціального спокою та проведення системних соціальних змін, зокрема у напрямах поліпшення якості життя працюючого населення, посилення адресності різних видів пільг та соціальних виплат для найбільш вразливих категорій громадян. Вкрай важливі питання – призначення субсидій населенню на оплату житлово-комунальних послуг, соціальний захист і реабілітація учасників АТО та вимушених переселенців, – наголосив директор Департаменту Олег Русін.

За його словами, тенденції соціального розвитку області у І півріччі 2016 року відповідали загальнодержавним. Зусилля органів соцзахисту спрямовувались на соціальну підтримку тих, хто її найбільше потребує, недопущення зниження соціальних стандартів і гарантій.

Очільник Департаменту повідомив, що середньомісячна заробітна плата за підсумками півріччя становила 3758 гривень, що перевищило її розмір за відповідний період попереднього року на 23,6%. Область за цим показником на 18-му місці серед інших регіонів країни.

Проблемним питанням залишається несвоєчасна виплата заробітної плати. Ця ситуація не є винятковою для Чернігівщини, вона відображає загальну картину по Україні. Так, сума боргу із виплати зарплати найманим працівникам підприємств та організацій області (з урахуванням економічно неактивних) з початку року збільшилась на 3 мільйони гривень і на 1 липня становила 22,1 мільйона. За червень її вдалося скоротити на 400 тисяч гривень. Як позитив відзначалась відсутність боргів по зарплаті у 16-ти районах області.

Олег Русін поставив завдання – відпрацювати план дій по кожному підприємству-боржнику для прискорення ліквідації боргів та активізувати співпрацю з контролюючими органами.

Також він наголосив на пріоритетності надання своєчасних і в повному обсязі різних видів державних соціальних допомог, пільг та компенсацій. На цьому неодноразово акцентувалось і на Колегії Мінсоцполітики. Так, на 1 липня в області державні допомоги отримували 66 тисяч осіб. На виплату всіх видів державних допомог у І півріччі спрямовано майже 537 мільйонів гривень – практично на 14% більше ніж у відповідному періоді минулого року.

На особливому контролі – питання призначення та виплати державних допомог особам із числа внутрішньо переміщених. Таку підтримку за півроку надано 1142 громадянам.

Надзвичайно важливим є надання населенню субсидій, при чому з посиленням їх адресності. Як підкреслювалось на колегії профільного Міністерства та сьогоднішньому обласному заході, субсидія – це безповоротна грошова допомога держави. Так, на 1 липня в області майже 167 тисяч сімей отримували субсидію на оплату за житлово-комунальні послуги. Організаціям-надавачам послуг перераховано 545,5 мільйона гривень. Субсидію готівкою у сумі 24,2 мільйона гривень на придбання твердого палива та скрапленого газу призначено 27 тисячам родин.

Особливу увагу приділили також питанням допомоги родинам загиблих учасників АТО та інвалідам із числа учасників антитерористичної операції.






Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода