back

У Чернігові відзначали ювілей видатного українця Михайла Грушевського

27-09-2016 10:31

26 вересня в обласній універсальній науковій бібліотеці імені В.Г. Короленка науковці-історики провели засідання за «круглим столом». Тема розмови – 150-річчя від дня народження видатного українського державного та політичного діяча, Голови Центральної Ради Української Народної Республіки (першої у XX столітті незалежної Української держави), історика і організатора української науки Михайла Грушевського.

Представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергій Бутко окреслив основні віхи життя та діяльності Михайла Грушевського.

Одним із найголовніших його досягнень є написання десятитомної «Історії України-Русі». Народ, нація та держава не можуть існувати без власної історії, мови, культури. Михайло Грушевський чітко і фундаментально обґрунтував окремішність українського і російського народів, переконливо довів неперервність розвитку Українського народу, його державотворення з давніх часів, – наголосив Сергій Бутко.

Кандидат історичних наук, співробітник Українського інституту національної пам’яті Сергій Горобець зосередив увагу на чернігівському сліді в біографії Михайла Грушевського.

Влітку 1924-го, тільки-но повернувшись в Україну, Михайло Сергійович на цілий тиждень приїхав у Чернігів. Зустрічався з істориками, громадськістю, знайомився з історичними пам’ятками. Вчений планував посилити дослідницьку роботу на місцях. Мріяв видати наукові збірники, присвячені кожному регіону України. Але світ побачили лише два видання – про Київ та Чернігово-Сіверщину, – зазначив Сергій Горобець.

Відданий своїм ідеалам та Українському народові, Михайло Грушевський швидко перетворив Українську Центральну Раду з міської громадської організації в справжній український парламент, подолавши власні уявлення про можливість співіснування з Росією в рамках однієї держави, навіть демократичної та федеративної. Зрештою, ініціював проголошення незалежності Української Народної Республіки. Безперечно, що у державотворчому процесі з березня 1917 року до березня 1918-го в усіх успіхах та прорахунках йому належить головна роль. Фактом є те, що він – будівник сучасної Української нації та держави, – на цьому акцентував увагу кандидат історичних наук, директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації Володимир Бойко.

З нагоди ювілейної дати від дня народження М. Грушевського в бібліотеці також відкрили виставку книжкових і періодичних видань «Михайло Грушевський – історик і будівничий нації».

Учасниками заходу, окрім науковців, стали студенти Чернігівського національного технологічного університету та учні обласного педагогічного ліцею для обдарованої сільської молоді.


За інформацією Департаменту культури і туризму,
національностей та релігій облдержадміністрації

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода