03-03-2017 16:13

Інформаційне повідомлення про громадське обговорення
проекту розпорядження «Про заходи щодо створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення 
на 2017-2021 роки „Безбар’єрна Україна“»

 

Управлінням містобудування та архітектури облдержадміністрації підготовлено проект розпорядження «Про заходи щодо створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення на 2017-2021 роки „Безбар’єрна Україна“».

Розроблення обласного плану зумовлене необхідністю подальшого створення умов для вільного доступу людей з обмеженими фізичними можливостями до об’єктів фізичного оточення. На Чернігівщині, як і в цілому по Україні, з кожним роком зростає чисельність інвалідів, громадян похилого віку. В області проживає 82829 інвалідів, з них: інваліди І групи – 11389, інваліди ІІ групи – 29175, інваліди ІІІ групи – 38053, діти-інваліди – 4212. Згідно ДБН В.2.2-17:2006 маломобільні групи населення (МГН) - люди, що відчувають труднощі при самостійному пересуванні, одержанні послуги, необхідної інформації або при орієнтуванні в просторі. До маломобільних груп населення тут віднесені інваліди, люди з тимчасовим порушенням здоров'я, вагітні жінки, люди старшого (похилого) віку, люди з дитячими колясками тощо.

Значних змін у вирішенні безбар’єрного доступу до місць загального користування в районах та містах області не відбулось. У значній частині установи облаштовано пандусами із порушенням відповідних державних будівельних норм (ДБН). Необхідно поетапно створювати безбар’єрне середовища в наших населених пунктах. Пропонувати розроблення та впровадження системи поступової відмови від підземних переходів і перетворення на доступні ті, від яких наразі не можна відмовитися; облаштувати наземні переходи з пониженнями бордюрного каменю та маркувальними смугами, а місцеві проїзди влаштовувати в одному рівні з тротуаром. Облаштувати пандусами, що відповідають нормам доступності, публічні простори (вулиць, площ, парків, скверів тощо). Впровадити механізми контролю за дотриманням норм доступності та покарання за недотримання таких норм під час будівництва та реконструкції будівель і просторів (вулиць, площ, парків, скверів і т. ін.). Під час прийому нових об’єктів будівництва або ж після реконструкції будівель, площ, вулиць і транспортних розв’язок необхідно тестуватиме їх на предмет доступності з дитячим візком, на інвалідній колясці та на велосипеду. У забезпеченні гідного людини рівня життя тим членам суспільства, які в силу об’єктивних причин ще чи вже не здатні до продуктивної праці.

Для вирішення безперешкодного доступу необхідно запровадити таке прогресивне поняття, як «універсальний дизайн», який охоплює такі критерії, як: рівноправність використання засобів та приміщень всіма категоріями користувачів, щоб додаткові, доступні пристосування не ставили окремих відвідувачів у гірше становище; гнучкість у вживанні, коли одним і тим же пристроєм могли б користуватися всі однаково легко; сприйняття інформації та сигналів, в тому числі незрячими, нечуючими чи людьми зі зниженим рівнем уваги, з інтелектуальними вадами; мінімальність зусилля, коли пристрій чи елемент середовища викликає мінімальну втому при тривалій дії, а також невелике одноразове зусилля; достатність розмірів і простору, включаючи місце для допоміжних засобів, якими користуються люди з особливими потребами, а також враховуючи зони досяжності, різні для різних людей.

 Даний проект звіту виноситься на громадське обговорення, яке триватиме з 03.03.2017 по 17.03.2017.

Зауваження та пропозиції до проекту звіту прийматимуться Управлінням містобудування та архітектури обласної державної адміністрації до 17 березня 2017 року за адресою: 14000, м. Чернігів, вул. Єлецька, 11, т/ф. 77-45-86, е-пошта: [email protected]

Контактна особа: Усенко Ліана Вячеславівна, головний спеціаліст відділу територіального планування та охорони пам’яток архітектури  Управління містобудування та архітектури обласної державної адміністрації, тел. (0462) 67‑55‑06.

Проект розпорядження «Про заходи щодо створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення на 2017-2021 роки „Безбар’єрна Україна“»

Управління містобудування та архітектури
обласної державної адміністрації

ГО Активне Суспільство України