back

Єдиною родиною українці вшанували пам’ять загиблих героїв АТО

22-08-2016 14:07

Єднання родин з усієї України, які втратили синів на неоголошеній війні, вшанування пам’яті загиблих бійців АТО, переконання у необхідності всім разом відстоювати суверенітет нашої держави – цим була наповнена Всеукраїнська акція «Єдина родина України», що пройшла 20-21 серпня в обласному центрі Чернігівщини.

Захід приурочили до 25-ї річниці незалежності України, щоб підкреслити найголовніше – лише шануючи своїх героїв-патріотів, об’єднуючись навколо національної ідеї, можна з впевненістю говорити про демократичне, мирне майбутнє нашої країни.

Захід, ініційований громадськими організаціями, підтримала Чернігівська обласна державна адміністрація та Чернігівська міська рада. Не залишились осторонь і владці та громадськість з інших областей України, представивши свої делегації.

Тож 20 серпня символічна карта України на Красній площі Чернігова, контури якої склали представники родин загиблих з усієї країни, бійці АТО, військовослужбовці, громадськість, стала красномовною демонстрацією єдності українців. Це підкреслили також прапори кожної області, що замайоріли у центрі флешмобу.

«Біда не зламала! Біда об’єднала!» – такий головний акцент акції посилило створення Дерева життя із колосків жита та пшениці, привезених з усіх куточків України. Голова Чернігівської облдержадміністрації Валерій Куліч разом з головою громадської організації «Єдина родина Чернігівщини» Миколою Шанським та представниками з інших областей також додали колоски до символу акції, демонструючи прагнення жителів Чернігівщини бути єдиною міцною силою разом з усією країною.

Дійство на площі освятив керуючий Чернігівською єпархією Української Православної церкви Київського Патріархату архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій. Він же провів біля Катерининської церкви богослужіння за загиблими воїнами АТО та учасниками Революції гідності.

Сотні свічок та букетів квітів принесли чернігівці та гості міста до меморіальних стел загиблим учасникам АТО та Героям Небесної Сотні, пам’ятного знаку «Борцям за волю і незалежність України». Так вони вшанували пам’ять тисяч захисників вітчизни, яких втратила Україна під час бойових дій в Луганській та Донецькій областях. Чи не найбільше їх на Чернігівщині – 147 загиблих героїв-патріотів.

Під час офіційної частини заходу в обласному драмтеатрі ім. Т.Г. Шевченка голова ОДА Валерій Куліч вручив родинам чотирьох загиблих бійців державні нагороди їх синів (посмертно). Він низько вклонився сім’ям, запевнивши, що героїзм їхніх рідних завжди служитиме прикладом мужності та безмежної відданості Україні. Пам’ять героїв вшанували хвилиною мовчання.

Звернулися до учасників заходу також голова Чернігівської обласної ради Ігор Вдовенко та Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

Емоційні виступи батьків та матерів з Чернігівщини, Житомирщини, Тернопільщини посилили почуття гордості за героїв-українців, які поклали життя за рідну країну. Мама загиблого чернігівця зачитала сповнене болю звернення матерів України до матерів Росії.

Представники Єдиного волонтерського центру, громадських організацій «Єдина родина Чернігівщини», «Ресурс», «МАРТ», «Українська Асоціація Матерів», «Ініціатива «Активні Громадяни», «Сяйво Сіверщини», «Апельсин» – ініціатори та організатори Всеукраїнської акції – піднявшись разом на сцену, продемонстрували важливість єдності заради продовження справи захисту України.

Громадські активісти протягом двох днів акції постійно підтримували родини загиблих, вони надали їм можливість поділитися своїми проблемами з психологами, отримати консультації юристів. Разом з працівниками облдержадміністрації волонтери організували екскурсійні програми для учасників акції, спортивні та культурно-розважальні програми для їхніх дітей.

Завершилася дводенна акція 21 серпня зустріччю родин загиблих з представниками влади та волонтерами. Разом вони ділилися болем втрат, а також напрацьовували ідеї, як не втрачати з’вязок між всіма областями і надалі. Як гарант подальшої співпраці учасники заходу підписали меморандум про створення нового об’єднання – «Єдина родина України».

Чернігівці висловили сподівання, що естафету проведення подібних всеукраїнських акцій приймуть інші міста України, щоб патріотичний рух ширився всією країною.

Атмосфера акції, пронизана патріотизмом, доводила, що біда не повинна зламати, вона має об’єднати всіх заради життя та подальшого розвитку України.

Відеоматеріали заходу можна переглянути за посиланнями http://goo.gl/ZBH3wX, http://goo.gl/pPhKSj





























Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода