back

Президент доручив залучити експертів ФБР та фахівців з країн ЄС до розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета

21-07-2016 08:03

Президент Петро Порошенко під час наради з керівниками силових структур зазначив, що сьогодні відбувся жахливий злочин, в результаті якого було вбито патріота і талановитого журналіста Павла Шеремета, для якого Україна стала другою Батьківщиною. Глава держави висловив співчуття рідним та близьким загиблого, зокрема Олені Притулі, якій за дорученням Президента має бути надана охорона.

«Вимагаю створення оперативної групи. Хатіє (Деканоідзе), прошу Вас особисто цю групу очолити», - зазначив Петро Порошенко. Він також звернувся до Генерального прокурора Юрія Луценка та Голови СБУ Василя Грицака з вимогою відрядити найкращих спеціалістів та слідчих до цієї групи. «Це справа нашої честі – вжити всіх заходів, щоб в найкоротші терміни цей злочин був розкритий», - наголосив Глава держави.

Президент повідомив, що попросив допомоги у міжнародних партнерів і обговорив з посольством США в Україні залучення у слідчу групу експертів ФБР, які мають унікальні методи у дослідженні вибухової техніки. Глава держави наголосив, що розслідування має бути максимально прозорим. Президент також доручив міністру закордонних справ зв’язатися з партнерами з ЄС для того, щоб запросити їхніх експертів для розслідування вбивства журналіста.

«Прошу не виключати жодної версії», - звернувся Глава держави до очільників правоохоронних органів.

Президент також зазначив, що вчора була важка ситуація на фронті і рекордна кількість загиблих. Глава держави наголосив: «Ми не маємо забувати, що країна зараз обороняється від російського агресора і найкращі сини України віддають свої життя на фронті. І ми не дамо нікому відкрити другий фронт всередині країни».

Очільники Генпрокуратури, Національної поліції та СБУ проінформували про перші результати оперативних слідчих дій.

Керівник Національної поліції Хатія Деканоідзе повідомила, що слідство розглядає трагедію як навмисне вбивство, під час якого було використаний вибуховій пристрій еквівалентний 400-600 г тротилу.

«Усі найкращі слідчі міста та центрального апарату Нацполіції, займаються розслідуванням вбивства видатного журналіста. Це справа честі для Національної поліції України і усієї правоохоронної системи», - сказала вона.

Глава держави доручив керівникові Нацполіції в щоденному режимі інформувати його про хід розслідування.

Генеральний прокурор Юрій Луценко повідомив, що створена слідчо-оперативна група. «Крім версії вбивство через професійну діяльність ми розглядаємо можливість версії дестабілізації ситуації в центрі столиці», - зазначив він.

Юрій Луценко також запропонував посилити увагу за масовими акціями у столиці найближчим часом. «Я не думаю, що ми повинні щось забороняти, але будь-які акції у найближчий час повинні організовуватися з застосуванням рамки металошукачів. Надто багато інформації надходить про можливі провокації у найближчі дні, і у зв’язку з сьогоднішньою страшною подією з Павлом це може дійсно бути частиною якогось більшого плану», - сказав Генпрокурор.

Голова СБУ Василь Грицак повідомив, що силові структури із залучення найкращих фахівців проводять скоординовані слідчі дії. «Ми маємо базу даних застосування саморобних вибухових пристроїв. Розраховуємо на допомогу і консультативну, і практичну наших іноземних партнерів», - зазначив він. За його словами, СБУ буде працювати над версією, що метою вбивства журналіста була дестабілізація ситуації в Україні.

Прес-служба Президента України

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода