back

Як запобігти африканській чумі свиней, радилися на засіданні в облдержадміністраці

01-07-2016 17:15

Сьогодні, 1 липня, терміново скликано засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при облдержадміністрації. Причина – зафіксований випадок африканської чуми свиней в селі Хибалівка Куликівського району.

За інформацією в. о. начальника Головного управління Держпродспоживслужби в області Сергія Чаплієва, напередодні, 30 червня, після відповідних досліджень підтверджено діагноз, через який загинуло шість свиней в одному з домогосподарств Хибалівки. Як запевнив керівник служби, наразі проведено відповідні заходи із захоронення тварин та дезінфекції території.

Цей випадок викликав велике занепокоєння керівництва облдержадміністрації. Перший заступник голови ОДА Леонід Сахневич закликав членів комісії невідкладно детально розібратися із ситуацією та вжити всіх необхідних заходів щодо попередження розповсюдження захворювання на інші території. Адже ця ситуація загрозлива не лише для області, але й для всієї України.

Він зауважив, що минулого року зареєстрували 13 неблагополучних пунктів африканської чуми свиней у восьми районах області. Проте спільними зусиллями ситуація була виправлена.

Сьогодні ж перший заступник голови поставив перед відповідальними особами жорсткі вимоги щодо визначення чітких заходів задля вирішення проблеми. При цьому наголосив, що профілактична робота має попереджувати розповсюдження захворювання, проте не повинна зашкодити домогосподарствам інших територій.

Серед запобіжних заходів, на переконання членів комісії, має бути забезпечення роботи свиногосподарств всіх форм власності у «закритому режимі», тимчасове обмеження на певних територіях торгівлі живими свинями, заборона подвірного забою свиней на території зони нагляду для реалізації продуктів їх забою, вжиття заходів щодо недопущення здійснення торгівлі у невстановлених місцях.

Крім того, відповідним службам необхідно підвищити контроль за популяцією диких кабанів на всій території області, у тому числі природно-заповідного фонду. Надзвичайно важливим є забезпечення належної роботи карантинних ветеринарно-поліцейських постів.

Акцентували увагу також і на необхідності проведення широкої роз’яснювальної роботи серед населення.






Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода