back

На Чернігівщині продовжується розробка стратегії розвитку паліативної допомоги дітям

23-06-2016 19:19

Засідання робочої групи з розробки Стратегії розвитку паліативної допомоги дітям відбулося сьогодні, 23 червня, у Чернігівській облдержадміністрації. Заради поліпшення якості життя дітей, які мають невиліковні захворювання, свої зусилля об’єднали медики, волонтери, представники влади.

Робота з пошуку шляхів надання якісної паліативної допомоги дітям активізувалася цьогоріч у зв’язку з критичною невідповідністю чинної моделі потребам цільової групи – тяжкохворих дітей та їхніх родин, яких, на жаль, останнім часом стає все більше. Активний діалог із залученням спеціалістів різних галузей було розпочато проведенням за ініціативи народного депутата України Сергія Березенка засідання за «круглим» столом.

Сьогодні ж відбулося поточне засідання робочої групи за участі голови Чернігівської ОДА Валерія Куліча, його заступника Наталії Романової, уповноваженого Президента України з прав дитини Миколи Кулеби, представників обласного управління охорони здоров’я, медичних та реабілітаційних установ, у ході якого було визначено вектор подальшої діяльності.

Для якнайкращого розуміння масиву проблематики на початку засідання Валерій Куліч озвучив статистичну інформацію: станом на початок року кількість дитячого населення у Чернігові складала 50723 дітей, в області – 165622. Протягом останніх шести років в області померло 358 дітей віком від 1 до 18 років, з них третина – від невиліковних хронічних прогресуючих або онкологічних захворювань. Крім того, в Чернігівській області живуть понад 400 дітей із невиліковними повільно прогресуючими неврологічними і психічними захворюваннями. Ці діти та їхні родини і є тими, хто потребує паліативної допомоги.

«Те, що відбувається сьогодні у цій сфері – не витримує жодної критики», – зауважив дитячий омбудсмен Микола Кулеба. Уповноважений Президента з прав дитини навів декілька прикладів неприпустимої некомпетентності медичних працівників – нерозуміння ними необхідності паліативної допомоги як окремої галузі та не усвідомлення її завдання – забезпечення якнайвищої якості життя невиліковно хворих дітей та їхніх родин. Також пан Кулеба звернув увагу учасників робочої групи на один із необхідних конкретних кроків – спрощення порядку обігу препаратів, необхідних цій цільовій групі.

Конструктивну пропозицію для роботи групи висловила помічник-консультант народного депутата України Сергія Березенка Леся Червінська. Сам нардеп не зміг бути присутнім при обговоренні через форс-мажор – отриману напередодні тілесну травму. «Провести обласний перепис пацієнтів дитячого віку відповідно до міжнародного стандарту переліку станів, при яких надається паліативна допомога. Провести аналіз потреб у паліативній допомозі, керуючись методологією ЮНІСЕФ. Провести розрахунок потреб в опіоїдних анальгетиках паліативних пацієнтів дитячого віку відповідно до протоколів ВООЗ. Провести навчання лікарів загальної практики сімейної медицини, обласної дитячої лікарні та лікарів обласного спеціалізованого будинку дитини у місті Прилуки основам паліативної допомоги як дитячому, так і дорослому населенню», – озвучила пропозицію народного депутата Сергія Березенка його помічник.

Також було обговорено механізм створення мобільної бригади для надання необхідної допомоги у віддалених районах області, можливість створення умов для надання відповідних послуг на базі обласної дитячої лікарні, вже здійснені проекти й плани розвитку напрямку паліативної медицини Чернігівським центром медико-соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Відродження».

Підсумовуючи результати робочої зустрічі, голова ОДА Валерій Куліч виокремив три напрямки подальшої роботи: забезпечення паліативної допомоги дітям, які потребують постійного висококваліфікованого медичного забезпечення на базі обласної дитячої лікарні, надання допомоги в інтернатних закладах і комплексна підтримка дітей, які мають стабільний стан здоров’я та їхніх родин на базі центру «Відродження».

Окресливши таким чином план і конкретні завдання для подальшої роботи, засідання було завершено.



Прес-служба облдержадміністрації

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода