back

Василь Чепурний: «Моя місія як радника голови ОДА з питань декомунізації завершена»

13-06-2016 | 16:47

Про підсумки виконання законів про декомунізацію говорили сьогодні під час брифінгу в облдержадміністрації. Головний спікер — Василь Чепурний, який з жовтня минулого року працює на посаді радника голови ОДА з питань декомунізації. З моменту призначення і до сьогодні саме він координував процеси перейменування вулиць та демонтажу пам’ятників в області. Окрім того, Василь Чепурний скеровував роботу експертної групи.

Перед початком спілкування з журналістами головний декомунізатор області акцентував свою увагу на красномовному факті, на який йому вказали бійці АТО. Так, за спостереженнями українських військових, у звільнених від окупантів містах Донбасу, де були повалені пам’ятники радянським ідолам, різко зменшувався опір місцевих колабораціоністів. У зв’язку з чим, Василь Чепурний висловив припущення, що вчасна і заздалегідь проведена робота з декомунізації на сході та у Криму могла б допомогти уникнути окупації півострова та війни на Донбасі.

Декомунізація як процес позбавлення від тоталітарних символів надзвичайно важлива. Адже, як говорив Вацлав Гавел, президент Чехословаччини, потім Чехії, дисидент, відомий драматург, «якщо ми не помічаємо символів тоталітаризму, значить тоталітаризм переміг», — зазначив радник голови ОДА, наголошуючи на важливості декомунізації.

Окремо спікер зупинився на проблемних питаннях, що виникали протягом реалізації процесу декомунізації. Зокрема, Василь Чепурний висловив переконання про те, що Новгород-Сіверський міський голова свідомо не виконує декомунізаційого законодавства. Проте, радник голови ОДА все ж таки не полишає надії на те, що горезвісний пам’ятник Леніна у Новгороді-Сіверському буде демонтований до 21 червня — термін, що визначений розпорядженням голови ОДА. Більш того, рішення про демонтаж пам’ятника вже давно прийнято депутатами міської ради.

У ході брифінгу Василь Чепурний також повідомив, що продовжуватиме свою роботу топонімічна комісія при Чернігівській міській раді. Її завданням у перспективі стане робота у напрямку дерусифікації назв вулиць обласного центру.

Наступний етап після декомунізації — дерусифікація. Вона вже триває і продовжуватиметься. Наш обов’язок, і журналістів, і влади, щоб наші громадяни отримали правдиву і чесну інформацію про історію, — зазначив Василь Чепурний, відповідаючи на запитання журналіста щодо наступних кроків декомунізації.

Завершуючи брифінг, спікер побажав усім бути українськими патріотами. Адже патріотизм — найнадійніша зброя проти російського агресора.


Департамент інформаційної діяльності 
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації