back

Чернігівська обласна бібліотека відсвяткувала 139-й день народження

01-04-2016 16:51

28 березня Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В.Г. Короленка відсвяткувала свій 139-й день народження. Адже саме в цей день 1877 року була заснована Чернігівська громадська бібліотека, яка в подальшому отримала своє теперішнє ім’я.

У свій день народження заклад працював у форматі відкритих дверей, що передбачало безкоштовний запис та перереєстрацію, буккросинг та проведення пізнавальних екскурсій. Відбувся аукціон творчих ідей і пропозицій «Я хочу, щоб в бібліотеці було...», проведене засідання клубу «Deutch mit spass» («Німецька з задоволенням»), присвячене історії бібліотеки та її значенню в культурному житті міста. Гості ознайомились з художніми експозиціями «Естетика буття» братів-близнюків Романа і Євгена Силків, «Талановиті чернігівці» Чернігівського народного аматорського об’єднання художників «Деснянська палітра», а також книжково-ілюстративними виставками «Нове ім’я на мапі м. Чернігова», «Історія бібліотеки мовою бібліографії», «Літературний зорепад України», «Його величність Театр» та іншими.

Учасники заходу вшанували пам’ять одного з фундаторів бібліотеки – Олександра Тищинського, впорядкували його могилу, що знаходиться на території Воскресенської церкви міста Чернігова.

 

Довідково: Олександр Тищинський (1835 - 1896) – український громадсько-політичний діяч і журналіст, послідовний борець за українську справу, автор протирежимних статей «Голос з села», співавтор маніфесту «Заклик до українців»; пізніше діяч української громади в Чернігові, голова повітової земської управи. Він є одним із п’ятдесяти засновників Чернігівської громадської бібліотеки, який «завів у Чернігові книгарню й бібліотеку, бо велику вагу надавав книгам і хотів їх ширити. І багато людей у Чернігові виховувалися на книгах з бібліотеки Тищинського». Книги, передані ним громадській бібліотеці, стали основою фонду майбутньої ОУНБ ім. В.Г. Короленка.

У 2016 році на мапі Чернігова з’явилась вулиця О. Тищинського (замість вулиці Кропив’янського) на знак визнання його внеску в культурний розвиток міста.





Департамент інформаційної діяльності

та комунікацій з громадськістю Чернігівської ОДА

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода