back

Розпочався прес-тур журналістів центральних білоруських ЗМІ по Чернігівській області

21-10-2008 | 12:06

21 жовтня в рамках проведення тижня прес-туру по Чернігівській області відбулася зустріч голови облдержадміністрації Володимира Хоменка з журналістами центральних білоруських засобів масової інформації.

Під час зустрічі Володимир Хоменко розповів про історію та сучасність Чернігівщини, окремо зупинившись на співпраці області з Республікою Білорусь. Він зазначив, що Білорусь – важливий економічний партнер України і те, що обидві країни протягом довгого часу входили до складу однієї держави, визначило взаємозв’язок господарських комплексів. Тому у нас об’єднані транспортні, енергетичні, комунікаційні мережі, напрацьовані торгівельно-економічні, культурні зв’язки, значна спільна історична спадщина.

Все це, наголосив керівник області, є потужною базою для розвитку двостороннього співробітництва. Тому закономірно, що Республіка Білорусь стабільно посідає третє місце серед країн-партнерів нашої області у сфері зовнішньоекономічної діяльності - її частка у зовнішньоторговельному обігу області складає 9,3%. І тут є стабільна позитивна динаміка - у доларовому еквіваленті за 7 років товарообіг зріс у 7 разів.

Слід також відмітити суттєве зростання чернігівськими виробниками експорту високотехнологічної продукції машинобудівної сфери, полімерних матеріалів, пластмас.

Використання сучасних електронних систем зв'язку та обмін інформацією, проведення різних презентаційних заходів дозволяють принципово розширити міжрегіональні можливості, створюють стимул для активної зовнішньоекономічної діяльності. Говорячи про розвиток співробітництва України та Республіки Білорусь, голова облдержадміністрації підкреслив: його основним принципом було, є і буде партнерство і взаємна вигода.

Відповідаючи на запитання білоруських журналістів, Володимир Хоменко розповів про дії та наміри влади у туристичній сфері області та подальше співробітництво з Республікою Білорусь у тих сферах, які поки що не охоплені двосторонніми відносинами.

Протягом прес-туру журналісти відвідають підприємства області, вищі навчальні заклади, сільськогосподарські підприємства, ознайомляться з історико-культурними пам'ятками Чернігівщини.