Житлове кредитування

 

ДЕРЖАВНА СПЕЦІАЛІЗОВАНА ФІНАНСОВА УСТАНОВА

«ДЕРЖАВНИЙ ФОНД СПРИЯННЯ МОЛОДІЖНОМУ ЖИТЛОВОМУ БУДІВНИЦТВУ»

(ДЕРЖМОЛОДЬЖИТЛО)

 

ЧЕРНІГІВСЬКЕ РЕГІОНАЛЬНЕ ВІДДІЛЕННЯ

14000, м. Чернігів, проспект Миру, 49-а
тел. (046-2)  674-950, 674-952
E-mail: [email protected]  

Основним завданням Держмолодьжитла є сприяння проведенню державної житлової політики та виконання державних програм забезпечення молоді житлом та інших програм у межах своїх повноважень.

 

Пільгове довготермінове кредитування молоді за рахунок бюджетних коштів

          Порядок надання пільгових довготермінових кредитів молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) чи придбання житла за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів  урегульований Положенням “Про порядок надання пільгових довготермінових кредитів молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла”, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 29 травня 2001 року №584 (далі - Положення 584).

Право на отримання кредиту мають:

  • сім’я, в якій чоловік та дружина віком до 35 років включно
  • неповна сім’я в якій мати (батько) віком до 35 років включно мають неповнолітніх дітей (дитину)
  • одинокі молоді громадяни віком до 35 років включно.

Термін повернення кредиту - до 30 років.

Розмір кредиту на будівництво (реконструкцію) житла визначається виходячи з норми 21 кв. метр загальної площі житла на одного члена сім'ї та додатково 20 кв. метрів на сім'ю та вартості будівництва (реконструкції) 1 кв. метра житла, витрат на страхування в період будівництва (реконструкції) житла. При цьому вартість будівництва 1 кв. метра житла не повинна перевищувати опосередковану вартість спорудження житла за регіонами України, що визначається Мінрегіоном.

Перший внесок, згідно з підпунктом третім пункту 17 Положення 584 становить не менше як 6 відсотків передбаченої вартості будівництва (реконструкції) чи експертної оцінки вартості придбання об'єкта кредитування. Ці кошти вносяться двома частинами: перша - на момент укладення кредитної угоди, друга - під час остаточних розрахунків протягом 10 днів після отримання технічного паспорта на квартиру.

Відсоткова ставка: 

  • для позичальників, які не мають дітей – 3% річних;
  • позичальник, який має 1 дитину – звільняється від сплати відсотків за користування кредитом;
  • позичальникові, який має 2 дітей, за рахунок бюджетних коштів погашається 25 відсотків суми зобов’язань за кредитом;
  • позичальникові, який має 3 і більше дітей, погашається 50 відсотків суми зобов’язань за кредитом;

Відсотки за користування кредитом не нараховуються:

  • військовослужбовцям - з початку і до закінчення особливого періоду;
  • резервістам та військовозобов'язаним - з моменту призову під час мобілізації і до закінчення особливого періоду, на час проходження військової служби.

Перевагу в отриманні кредиту мають:

  • молоді громадяни, подружжя, в якому чоловік або дружина користуються правом першочергового або позачергового надання житлових приміщень;
  • сім’ї, в яких один з членів сім'ї в поточному році досягає граничного віку, визначеного Положенням 584;
  • молоді учені, подружжя, в якому чоловік або дружина є молодим ученим, та неповні сім'ї (сім'я, що складається з матері або батька і дитини (дітей), в яких мати або батько є молодим ученим;
  • молоді спортсмени, які мають найвищі досягнення на офіційних національних та міжнародних змаганнях і які включені до складу збірних команд України;
  • молоді громадяни, подружжя, в якому чоловік або дружина перебувають на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, три і більше років.

Визначення рейтингу кандидата в позичальники здійснюється відповідно до Інструкції про порядок визначення переваги в наданні пільгових довготермінових кредитів молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла, затвердженої наказом Міністерства України у справах сім'ї, молоді та спорту від 26 жовтня 2005 року № 2488 та рішенням правління Державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву"     від 25 серпня 2005 року № 30.

Обов’язковою умовою отримання кредиту є платоспроможність кандидата в позичальники, порядок розрахунку якої також визначається Інструкцією про порядок визначення переваги в наданні пільгових довготермінових кредитів молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла, затвердженої наказом Міністерства України у справах сім'ї, молоді та спорту від 26 жовтня 2005 року № 2488 та рішенням правління Державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву" від 25 серпня 2005 року № 30.

         Громадяни, які мають право і бажають отримати пільговий довготерміновий кредит на будівництво (реконструкцію) чи придбання житла на умовах визначених п. 18 Положення 584, повинні подати до відповідного регіонального управління Держмолодьжитла такі документи: 

  • заяву про надання кредиту
  • довідку про перебування на квартирному обліку або документи, що підтверджують необхідність поліпшення житлових умов для кандидатів, які постійно проживають на селі
  • довідку про склад сім'ї
  • копію свідоцтва про шлюб, паспортні дані
  • копію свідоцтва про народження дитини (дітей)
  • документи, необхідні для визначення платоспроможності (довідка з місця роботи дорослих членів його сім'ї, у разі потреби – договір поруки, інші документи, що підтверджують його доходи)
  • звіт про незалежну оцінку об'єкта купівлі-продажу
  • документи, що підтверджують право на перевагу в отриманні кредиту перед іншими кандидатами
  • копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера

Пільгове кредитування молоді за рахунок коштів статутного капіталу Держмолодьжитла

Порядок надання довгострокових пільгових кредитів для будівництва (реконструкції) та придбання житла молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам за рахунок власних коштів (коштів статутного капіталу) Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» врегульований постановою Кабінету Міністрів України від 11 травня 2011 р. № 488 «Питання використання коштів, передбачених у державному бюджеті для збільшення статутного капіталу Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» та Положенням про порядок надання довгострокових пільгових кредитів для будівництва (реконструкції) та придбання житла за рахунок власних коштів (коштів статутного капіталу) Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву».

Право на отримання кредиту мають: 

· сім’я, в якій чоловік та дружина віком до 35 років включно 

· неповна сім’я в якій мати (батько) віком до 35 років включно мають неповнолітніх дітей (дитину) 

· одинокі молоді громадяни віком до 35 років включно 

За умови, що: 

· або одинокий молодий громадянин, кожен з членів молодої сім’ї (чоловік та дружина), перебуває на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов;  

· або в одинокого молодого громадянина, кожного члена молодої сім’ї (чоловіка та дружини) відсутнє у власності житло;

· або одинокий молодий громадянин,  кожен з членів молодої сім’ї (чоловік та дружина) володіє на праві власності житловою площею, що не перевищує 13,65 квадратного метра,

· або одинокий молодий громадянин, молода сім’я (чоловік та дружина), відомості про яких відповідно до вимог Законів України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях» внесені до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб, не мають у власності іншої житлової нерухомості, ніж та, що розташована на території, визначеній тимчасово окупованою територією відповідно до Законів України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях», та на території населених пунктів, зазначених у переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та у переліку населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення, затверджених розпорядженням Кабінету Міністрів України від 7 листопада 2014 р. №1085 (Офіційний вісник України, 2014 р., №92, ст.2655; 2018 р., №16, ст. 564).

Термін повернення кредиту - до 20 років, але не більше ніж до досягнення позичальником пенсійного віку. 

Розрахунок розміру кредиту здійснюється з урахуванням нормативної площі (21 кв. метр загальної площі житла на одного члена сім’ї та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю) та найменшого показника експертної, договірної або граничної вартості житла, що придбавається (нормативна вартість).

Гранична вартість 1 кв. метра загальної площі житла для мм. Києва, Дніпра, Львова, Одеси та Харкова не може перевищувати опосередковану вартість, яка визначається Мінрегіоном відповідно до Порядку визначення та застосування показників опосередкованої вартості спорудження житла за регіонами України, затвердженого наказом Держбуду від 27 вересня 2005 р. № 174, збільшену в 1,75 раза, для міст — обласних центрів, а також міст обласного значення з населенням понад 300 тис. осіб — 1,5 раза, для міст обласного значення з населенням від 100 тис. до 300 тис. — 1,25 раза, для інших населених пунктів — опосередковану вартість у відповідній області.

У разі перевищення нормативної площі або нормативної вартості позичальник сплачує вартість понаднормативної площі житла за рахунок власних коштів. 

Відсоткова ставка за користування кредитом встановлюється у розмірі облікової ставки Національного банку, що діє на момент прийняття рішення про надання кредиту. При цьому відсотки за користування кредитом не нараховуються військовослужбовцям — з початку і до закінчення особливого періоду, резервістам та військовозобов’язаним — з моменту призову під час мобілізації і до закінчення особливого періоду, на час проходження військової служби.

Обов’язковою умовою отримання кредиту є платоспроможність кандидата, яка передбачає, що за умови сплати щомісячного платежу в рахунок погашення кредиту з урахуванням відсотків залишок середньомісячного доходу молодої сім’ї, одинокого молодого громадянина не може бути меншим, ніж трикратний прожитковий мінімум, визначений законодавством на відповідний період, з розрахунку на кожного працюючого члена сім’ї. 

Першочергове право на отримання довгострокового пільгового кредиту мають:

громадяни, на яких поширюється дія Законів України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб»;

громадяни, які самостійно брали безпосередню участь в антитерористичній операції та/або в забезпеченні її проведення чи у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, або сім’ї, в яких один із членів сім’ї (чоловік або дружина) брав безпосередню участь в антитерористичній операції та/або в забезпеченні її проведення чи у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення;

члени сімей громадян, які загинули (померли) внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час участі в антитерористичній операції чи у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях;

громадяни, які отримали статус особи з інвалідністю внаслідок поранення, контузії, каліцтва чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі у масових акціях громадського протесту, що відбулися у період з 21 листопада 2013 р. по 21 лютого 2014 р.;

члени сімей громадян, які загинули (померли) внаслідок поранення, контузії, каліцтва чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі у масових акціях громадського протесту, що відбулися у період з 21 листопада 2013 р. по 21 лютого 2014 р., а також сім’ї осіб, яким посмертно присвоєно звання Герой України за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народові, виявлені під час Революції Гідності.

Перелік документів, які додаються до заяви про надання довгострокового пільгового кредиту для будівництва (реконструкції) та придбання житла для одинокого молодого громадянина

  • Анкета на отримання кредиту за формою, згідно з Додатком №18 до Положення про порядок надання молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам довгострокових пільгових кредитів для будівництва (реконструкції) та придбання житла за рахунок власних коштів (коштів статутного капіталу);
  • Копія паспорту (довідка про реєстрацію місця проживання особи, видана органом реєстрації відповідно до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», в разі відсутності у документах, що посвідчують особу, відомостей про зареєстроване місце проживання (крім осіб, місце проживання яких зареєстроване на тимчасово окупованих територіях АР Крим, м. Севастополя, Донецької та Луганської областей);
  • Копія реєстраційного номера облікової картки платника податків (не подається фізичними особами, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному органу державної податкової служби і мають відмітку в паспорті);
  • Інформаційна довідка з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно  або витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про наявність, або відсутність у власності житла;
  • Довідка про перебування на квартирному обліку (у разі перебування на обліку, крім внутрішньо переміщених осіб і членів їх сімей);
  • Копія довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (на кожного члена сім’ї);
  • Копія посвідчення учасника бойових дій, виданого за формою, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 12 травня 1994 року № 302 та довідка з Єдиного реєстру учасників антитерористичної операції;
  • Копія посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни;
  • Копія посвідчення члена сім’ї загиблого;

Документи, необхідні для визначення платоспроможності, а саме:

  • Довідка про доходи з місця роботи за 6 останніх місяців (з помісячною розбивкою);
  • Відомості або витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб,  фізичних осіб- підприємців та громадських формувань;
  • Звітність про доходи за формою, встановленою органом державної податкової служби – для фізичних осіб-підприємців, з відміткою про подання у встановленому законодавством порядку;
  • Інші документи, що підтверджують доходи кандидата;
  • Документ, що посвідчує особу поручителя та документи, необхідні для визначення платоспроможності поручителя, а також заяву поручителя про згоду на те, що його доходи будуть враховані при розрахунку платоспроможності (кредитоспроможності) кандидата (крім випадків поруки другого з подружжя – члена сім’ї кандидата )– у разі забезпечення виконання зобов’язань позичальника за кредитним договором порукою;

Перелік документів, які додаються до заяви про надання довгострокового пільгового кредиту для будівництва (реконструкції) та придбання житла для молодої сім’ї

  • Анкета на отримання кредиту за формою, згідно з Додатком №18 до Положення про порядок надання молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам довгострокових пільгових кредитів для будівництва (реконструкції) та придбання житла за рахунок власних коштів (коштів статутного капіталу);
  • Копії паспортів повнолітніх членів сім’ї (довідка про реєстрацію місця проживання особи, видана органом реєстрації відповідно до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», в разі відсутності у документах, що посвідчують особу, відомостей про зареєстроване місце проживання (крім осіб, місце проживання яких зареєстроване на тимчасово окупованих територіях АР Крим, м. Севастополя, Донецької та Луганської областей);
  • Копія реєстраційного номера облікової картки платника податків (не подається фізичними особами, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному органу державної податкової служби і мають відмітку в паспорті);
  • Інформаційна довідка з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно  або витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про наявність, або відсутність у власності житла;
  • Довідка про перебування на квартирному обліку (у разі перебування на обліку, крім внутрішньо переміщених осіб і членів їх сімей);
  • Документи, що підтверджують родинні стосунки;
  • Копія довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (на кожного члена сім’ї);
  • Копія посвідчення учасника бойових дій, виданого за формою, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 12 травня 1994 року № 302 та довідка з Єдиного реєстру учасників антитерористичної операції;
  • Копія посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни;
  • Копія посвідчення члена сім’ї загиблого;

Документи, необхідні для визначення платоспроможності (надаються на кожного працюючого члена сім’ї), а саме:

  • Довідка про доходи з місця роботи за 6 останніх місяців (з помісячною розбивкою);
  • Відомості або витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб,  фізичних осіб- підприємців та громадських формувань;
  • Звітність про доходи за формою, встановленою органом державної податкової служби – для фізичних осіб-підприємців, з відміткою про подання у встановленому законодавством порядку;
  • Інші документи, що підтверджують доходи кандидата;
  • Документ, що посвідчує особу поручителя та документи, необхідні для визначення платоспроможності поручителя, а також заяву поручителя про згоду на те, що його доходи будуть враховані при розрахунку платоспроможності (кредитоспроможності) кандидата (крім випадків поруки другого з подружжя – члена сім’ї кандидата )– у разі забезпечення виконання зобов’язань позичальника за кредитним договором порукою;

Державна підтримка на будівництво (реконструкцію) та придбання доступного житла

          Відповідно до Порядку надання державної підтримки та забезпечення громадян доступним житлом та Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання державної підтримки для будівництва (придбання) доступного житла, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2018 р. № 819, забезпечення громадян доступним житлом здійснюється шляхом надання державної підтримки, яка полягає у сплаті державою:

  • 30 відсотків вартості будівництва (придбання) доступного житла;
  • 50 відсотків вартості будівництва (придбання доступного житла та/або пільгового іпотечного житлового кредиту для громадян, на яких поширєються дія Закону України "про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб".
  • Відповідно до Порядку надання державної підтримки та забезпечення громадян доступним житлом, затвердженого Постановою КМУ від 10 жовтня 2018 р. № 819, право на державну підтримку мають: 
     
  • 1) особи, які перебувають на обліку громадян, що потребують поліпшення житлових умов, та члени їх сімей, які перебувають на такому обліку;
  • 2) особи, у яких відсутня на праві власності житлова площа, та члени їх сімей, у яких відсутня на праві власності житлова площа, за умови, що такі особи та члени їх сімей не мали у власності житлової площі протягом останніх трьох років до моменту звернення;
  • 3) особи, які мають у власності житлову площу (крім власності, розташованої на території, що є тимчасово окупованою відповідно до Закону України “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України”, на території населених пунктів, зазначених у переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та переліку населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення, затверджених розпорядженням Кабінету Міністрів України від 7 листопада 2014 р. № 1085 (Офіційний вісник України, 2014 р., № 92, ст. 2655; 2018 р., № 16, ст. 564), що не перевищує 13,65 кв. метра, та члени їх сімей, які мають у власності житлову площу, що не перевищує 13,65 кв. метра на одну особу;
  • 4) особи, відомості про яких відповідно до вимог Закону України “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб” внесені до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб, якщо такі особи не мають у власності та не мали у власності протягом останніх трьох років іншої житлової нерухомості, ніж та, що розташована на території, визначеній тимчасово окупованою територією відповідно до Закону України “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України”, та на території населених пунктів, зазначених у переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та переліку населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення, затверджених розпорядженням Кабінету Міністрів України від 7 листопада 2014 р. № 1085 (Офіційний вісник України, 2014 р., № 92, ст. 2655; 2018 р., № 162, ст. 564), або житло яких зруйноване чи непридатне для проживання внаслідок проведення антитерористичної операції.
  • Середньомісячний грошовий дохід кандидатів, зазначених вище (заробітна плата, пенсія, соціальна та матеріальна допомога, стипендія та інші соціальні виплати, дохід від підприємницької, наукової, викладацької, творчої діяльності та іншої незалежної професійної діяльності, усі види винагород, грошове забезпечення військовослужбовців, дивіденди, відсотки, роялті, дохід від відчуження цінних паперів і корпоративних прав), разом з доходом членів їх сімей з розрахунку на одну особу не повинен перевищувати трикратного розміру середньомісячної заробітної плати у відповідному регіоні, розрахованого згідно з даними, визначеними Держстатом.

Для участі в програмі необхідно подати наступний перелік документів:

  1. Одержувачі для отримання державної підтримки подають копії документів отриманих від забудовника обраного об’єкта фінансування (новозбудованого об’єкта):
  • Лист Забудовника (замовник, забудовник, управитель, продавець) Об’єкта будівництва про намір подальшого укладення з одержувачем державної підтримки договору про придбання житла, в якому визначається вартість та площа житла, що буде придбано, зокрема за рахунок державної підтримки (затвердженої форми), з доданими до нього завіреними копіями документів, що підтверджують відповідність Забудовника критеріям, визначеним п. 8 Порядку.
  1. Одержувачі для отримання державної підтримки у розмірі 30 відсотків вартості будівництва (придбання) житла крім документів визначених в п. 1 цього Переліку, також подають:
  • заяву про надання державної підтримки (за примірною формою, визначеною Держмолодьжитлом);
  • паспортні дані (копії паспортів дорослих членів сім’ї (якщо паспорт у формі книжечки (зразка 1993 року) – сторінок, які містять останнє фото, прізвище та ім’я особи, відомості про дату видачі та орган, що видав паспорт, зареєстроване місце проживання, відмітку про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта (за наявності));
  • довідку про реєстрацію місця проживання особи на кожного члена сім'ї, що видана органом реєстрації  відповідно до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в України», у випадку відсутності відомостей про зареєстроване місце проживання у документах, що посвідчують особу (крім осіб, місце проживання яких зареєстроване на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим, м. Севастополя, Донецької та Луганської області);
  • копію реєстраційного номера облікової картки платника податків (не подається фізичними особами, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному органу державної податкової служби і мають відмітку в паспорті).
  • Інформацію/Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про наявність у власності житла на кожного члена сім'ї (у паперовій формі, отриману не раніше, ніж за 1 календарний день до подання заяви про надання державної підтримки);
  • довідку про перебування на квартирному обліку (у разі перебування на квартирному обліку);
  • документи, необхідні для визначення платоспроможності, а саме: довідку про грошові доходи (за  формою, визначеною у додатку 1 до цього Переліку, – у разі подання заяви одиноким громадянином, або за формою, визначеною у додатку 2 до цього Переліку, – у разі подання заяви сім’єю); документи, що підтверджують грошові доходи громадянина та членів його сім’ї із зазначенням їх розміру (довідки з місця роботи щодо розміру доходу за останні 6 місяців,  довідка територіального органу Пенсійного фонду України про розмір пенсійних виплат за останні 6 місяців тощо).
  • письмова згода кожного повнолітнього члена сім’ї, на яких нараховується державна підтримка щодо включення їх у розрахунок державної підтримки (у довільній формі);
  • копію свідоцтва про шлюб (у разі укладання шлюбу);
  • копію свідоцтва про народження або інші документи, що підтверджують родинні стосунки;
  • у разі звернення уповноваженої особи, нотаріально завірена довіреність на вчинення відповідних дій;
  • у разі розбіжностей між відомостями, що надаються громадянами, та Інформацією/Витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, – письмові пояснення щодо таких розбіжностей.
  1. Одержувачі – внутрішньо переміщені особи для отримання державної підтримки у розмірі 50 відсотків вартості будівництва (придбання) житла крім документів визначених в п. 1 та п. 2 цього Переліку також подають:
  • копію довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи та копії відповідних довідок членів сім'ї громадянина, за примірною формою, визначеною у додатку до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.10.2017 № 509 «Про облік внутрішньо переміщених осіб» (у разі, якщо дата видачі довідки перевищує один місяць до дати подання документів для отримання державної підтримки, в подальшому надається інформація про стан дії такої довідки, отримана в установленому законодавством порядку);
  • акт технічного стану житла (для внутрішньо переміщених осіб, житло яких розташоване на території України, на якій органи державної влади здійснюють свої повноваження в повному обсязі) зруйноване та не придатне для проживання у зв'язку з проведенням антитерористичної операції).
  1. Одержувачі, на яких поширюється дія пунктів 19 і 20 частини першої статті 6, Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту " крім документів, визначених у п. 1 та п. 2 цього Переліку, також надають:
  • копію посвідчення учасника бойових дій, виданого відповідно до Положення про порядок видачі посвідчень і нагрудних знаків ветеранів війни, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.05.1994 № 302;
  • витяг з Єдиного реєстру учасників антитерористичної операції, що надається відповідно до Порядку ведення Єдиного реєстру учасників антитерористичної операції, затвердженого наказом Міністерства соціальної політики України від 06.02.2015 № 114, зареєстрованого в  Міністерстві юстиції України 24.02.2015 за № 211/26656 (надається безоплатно на письмовий запит суб’єкта персональних даних (до якого додаються копії його паспорту та ідентифікаційного коду) Державною службою України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції (м. Київ, пров. Музейний, 12)).
  1. Одержувачі, на яких поширюється дія пунктів 10 - 14 частини другої статті 7 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" крім документів, визначених у п. 1 та п. 2 цього Переліку, також надають:
  • копію посвідчення інваліда війни з написом "Посвідчення інваліда війни - інвалід", виданого органами праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації громадянина відповідно до Положення про порядок видачі посвідчень і нагрудних знаків ветеранів війни, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.05.1994 № 302;
  • інформацію органу соціального захисту про надання статусу інваліда війни відповідно до Порядку надання статусу інваліда війни особам, які отримали інвалідність внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.09.2015 № 685.
  1. Громадяни, на яких поширюється дія абзаців четвертого, шостого і восьмого пункту 1 статті 10 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" крім документів, визначених у п. 1 та п. 2 цього Переліку, також надають:
  • копію посвідчення з написом "Посвідчення члена сім'ї загиблого", виданого органами праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації громадянина відповідно до Положення про порядок видачі посвідчень і нагрудних знаків ветеранів війни, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.05.1994 № 302;

 

  • інформацію структурного підрозділу місцевої держадміністрації з питань соціального захисту населення про встановлення статусу особи, на яку поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», відповідно до Порядку надання статусу особи, на яку поширюється чинність Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", деяким категоріям осіб, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23.09.2015 № 740.
ГО Активне Суспільство України