back

Досвід перших об’єднаних громад показує, що українці нарешті згадують, хто вони, - Степан Кубів

07-12-2015 16:08

Децентралізація влади є пріоритетним завданням українського суспільства. Про це в інтерв’ю «Щоденному Львову» сказав Представник Президента у Верховній Раді Степан Кубів.

Він зазначив, що корупцію, забюрократизованих чиновників і олігархів, які є головними перешкодами на шляху модернізації України, спроможна мінімізувати саме децентралізація, яка передбачає передачу повноважень від державних органів влади на рівень громад.

«Децентралізація влади спроможна мінімізувати всі ці три загрози, оскільки забере повноваження як від забюрократизованих чиновників – що писані, так і від олігархів – що неписані. Формування влади і контроль за нею знизу догори буде також найбільш відчутним ударом по корупційній вертикалі, яку формують згадані вище особи. Фінансові і управлінські повноваження, що будуть реалізовані на рівні територіальних громад, є головною силою децентралізації. Крім того, саме децентралізація зробить демократичні зміни в Україні незворотними. А очікувані зміни до Конституції з цього питання назавжди ліквідують централізовану корумповану систему управління країною і не дозволять ніколи й нікому узурпувати владу в Україні, як це трапилося кілька років тому. Всього цього є цілком достатньо для того, щоб оголосити децентралізацію влади пріоритетним завданням українського суспільства», - сказав Степан Кубів.

Він зазначив, що результатом проведення реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади має стати сформована публічна влада в державі, що забезпечуватиме якісні стандарти життя.

«Ця влада називається місцевим самоврядуванням. Вона перевірена багаторічним успішним європейським досвідом. Високі стандарти життя людини в Європейському Союзі переконують, що система публічної влади в державі, яка побудована саме на принципах децентралізації і місцевого самоврядування, є моделлю, котру не просто доцільно, а життєво необхідно запровадити в Україні. Це ефективний механізм реалізації прав людини і захисту демократії. Реформа децентралізації влади в Україні чітко спрямована на реалізацію всіх основних положень Європейської хартії місцевого самоврядування. Після її проведення вся територія України повинна бути охоплена юрисдикцією системи органів місцевого самоврядування. Ці органи отримали мандат довіри безпосередньо від територіальних громад і відповідальні перед людьми, що називається, віч-на-віч», - пояснив Степан Кубів.

Наріжним каменем реформи народний депутат назвав саме відповідальність, пояснюючи, що успішна держава немислима без відповідального і активного громадянина.

«Приємно констатувати, що досвід перших утворених територіальних громад показує, що українці нарешті згадують, хто вони. Люди готові брати відповідальність за своє життя у власні руки. Ці ініціативи треба підтримувати всіляко і схвалювати публічно. Потрібен позитивний приклад, що переконує ліпше, ніж найкращі слова (…) У Верховній Раді створений парламентський офіс місцевого самоврядування, який допомагатиме всім прихильникам ефективної самоврядності якнайшвидше позбутися пострадянської централізованої системи»,- зазначив народний депутат України.

Прес-центр «Децентралізація влади»

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода