back

У Чернігівському педуніверситеті відкрито виставку «Спротив геноциду»

25-11-2015 11:11

Виставка «Спротив геноциду», яку 24 листопада відкрито в Чернігівському національному педагогічному університеті імені Т.Г. Шевченка, – захід, який нікого не може залишити байдужим. Адже він присвячений пам’яті жертв голодоморів в Україні.

Організатори створення виставки – Український інститут національної пам’яті, Архів Служби безпеки України, Центр досліджень визвольного руху, Громадський комітет із вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду ’32-33 років в Україні.

Експозиція виставки «Спротив геноциду» охоплює період 1917 – 1933 років та безпосередньо наочно демонструє документальні докази політики державного терору, яка характеризувалася численними порушеннями прав людини в Україні. Мільйони людей стали жертвами комуністичного тоталітарного режиму, відбувалося руйнування соціальних основ Українського народу та його вікових традицій, духовної культури та етнічної самобутності.

Матеріали свідчать про потужну хвилю визвольного руху, про те, як з проголошенням Української Народної Республіки українська нація стала на шлях створення незалежної демократичної держави. Та для подолання руху опору українського народу комуністичним режимом в Україні було застосовано штучно організований Голодомор-геноцид 1932-1933 років.

Представив виставку директор обласного історичного музею ім. В.В. Тарновського Сергій Лаєвський. Він зауважив, що ті жорстокі події, які відбувалися у минулому столітті, на жаль, мають відголоски і сьогодні. Тому про голодомор треба говорити, пояснювати його справжні причини. Щоб відроджувати національне самовизначення українців, без якого неможливий розвиток суверенної України.

Проректор Чернігівського педуніверситету Анатолій Тимошенко наголосив на втратах, які спричинив голодомор: як прямих – мільйонах померлих від голоду, так і не прямих, проте не менш руйнівних – впливу на свідомість українців. Також він акцентував увагу на важливості знання громадянами, насамперед молодою генерацією, правди про минуле.

Під час заходу відбулася значима подія – передача Службою безпеки України та Українським інститутом національної пам’яті підбірки із 28-ми видань із історії України, національно-визвольного руху українського народу до фондів чотирьох вишів області – Чернігівських педагогічного та технологічного університетів, Ніжинського університету, Чернігівського інституту МАУП імені Героїв Крут. Комплекти видань також отримали обласний історичний музей, Чернігівські міська та обласна бібліотеки.

Під час презентації цієї підбірки співробітник архіву Управління Служби безпеки України в області Тетяна Гапієнко розповіла про величезну роботу з розсекречення таємних документів комуністичних спецслужб, які залишилися у спадок незалежній Україні. Тільки за останні півроку суспільству, насамперед дослідникам і рідним репресованих, відкрито півмільйона справ.

Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті в області, презентував представлені видання. Він підкреслив, що оприлюднені документи, результати наукових досліджень переконливо свідчать про злочинність комуністичного режиму. Правда є найпотужнішою зброєю у боротьбі проти сучасного російського агресора, який продовжує використовувати досвід радянської імперії у війні з незалежною Українською державою.

Учасники заходу вшанували пам’ять жертв Голодомору хвилиною мовчання.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода