back

Нарада високого рівня: «Збереження і розвиток гетьманської столиці»

01-08-2015 16:29

Легендарне місто Батурин, відоме далеко за межами Чернігівщини як історична пам’ятка і сучасний туристичний комплекс, цієї п’ятниці, крім туристів, приймало ще й урядовців та керівництво області.

Нарада за головування віце-прем’єр-міністра України – Міністра культури В’ячеслава Кириленка – зібрала фахівців та управлінців практично з усіх сфер, що стосуються роботи Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця», щоб обговорити актуальні питання збереження його об’єктів. Інтереси Чернігівщини на зібранні представляв особисто голова облдержадміністрації Валерій Куліч.

Першочергово делегація вшанувала пам’ять жертв батуринської трагедії та оглянула заповідник. Стан об’єктів комплексу демонструвала генеральний директор «Гетьманської столиці» Наталія Реброва, попутно роз’яснюючи, які труднощі має ввірений їй заклад. Після огляду учасники наради перейшли до зали, в якій і відбулося обговорення проблемних питань.

Комплексна проблема номер один – доля фактично готових об’єктів, які вже понад сім років не здані в експлуатацію, недобудови та борги за вже виконані роботи. Розв’язання означеної проблеми – теж комплексне. Цитадель Батуринської фортеці – один із найпривабливіших для туристів об’єкт комплексу – вже найближчим часом буде передана з комунальної у державну власність і стане на баланс Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця». «Свого часу відновленню Батурина було приділено дійсно багато уваги. Тепер уваги потребує збереження цього комплексу», – зазначив віце-прем’єр-міністр України В’ячеслав Кириленко.

Завдяки тому, що участь у засіданні взяли голова Чернігівської обласної державної адміністрації Валерій Куліч, заступник міністра освіти і науки Максим Стріха, заступник міністра соціальної політики Віктор Іванкевич, генеральний директор Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця» Наталя Реброва, виконавчий директор на громадських засадах благодійного фонду «Гетьманська столиця» Микола Бутко, віце-президент Національної академії наук України, академік Сергій Пирожков, представники місцевої влади, науковці і фахівці з питань збереження культурної спадщини, вдалося знайти і погодити шляхи розв’язання більшості проблем.

«Найголовніше те, що є дійсне порозуміння між урядовцями та керівництвом області», – заявив В’ячеслав Кириленко.

Валерій Куліч у свою чергу зазначив: «Перед нами стояла задача погодити те, яким чином зберегти заповідник. Тому надважливо те, що ми досягли консенсусу. Технічну ж частину забезпечать відповідні структури. А загалом, переконаний, погоджені сьогодні кроки допоможуть «Гетьманській столиці» розвиватися й надалі. Перехід до сфери управління Міністерства культури України дасть змогу розв’язати ті проблеми, яким до сьогодні ніхто не зміг дати ради».

Також було розглянуто питання врегулювання форми власності й завершення ремонтно-реставраційних робіт флігелів палацово-паркового комплексу К. Розумовського. Голова ОДА Валерій Куліч взяв на себе роботу з узгодження передачі цих об’єктів незавершеного будівництва на баланс «Гетьманської столиці». Для цього, зокрема, необхідно погодити передачу майна державі з приватними благодійниками, які вкладали кошти у будівельні та відновлювальні роботи. У їхньому числі є і народні депутати України, тому Валерій Куліч, як екс-нардеп, пообіцяв сприяти комунікації між сторонами.

Крім цього, було обговорено проведення невідкладних робіт зі збереження скульптурної композиції «Гетьмани. Молитва за Україну» на Майдані гетьманської слави Батурина та питання механізму нарахування заробітної платні працівникам національного заповідника.

Загалом учасники наради відзначили її продуктивність. Результати ж, на переконання урядовців, не змусять на себе чекати – значна частина погоджених змін має відбутися до кінця поточного року.

Довідка: за 2014 рік кількість відвідувачів заповідника становила 129 200 осіб, проведено 5698 екскурсій.



Прес-служба облдержадміністрації

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода