back

На Чернігівщині досягнута позитивна динаміка надходжень до бюджетів

30-07-2015 14:17

Під час засідання колегії Головного управління ДФС у Чернігівській області проаналізовані результати першого півріччя щодо забезпечення надходжень до державного та місцевого бюджетів та напрацьовані відповідні заходи для успішної роботи на найближчу перспективу.

Як зазначила начальник Головного управління ДФС у Чернігівській області Людмила Слаутіна, хоча перше півріччя було досить складним і напруженим, але переважна більшість податкових інспекцій області забезпечили позитивну динаміку надходжень.

До загального фонду державного бюджету зібрано майже 831 мільйон гривень. Забезпечений приріст надходжень порівняно з відповідним періодом минулого року з переважної більшості податків та зборів. Приміром, податку на прибуток надійшло на 65 мільйонів гривень або в 1,7 рази більше, ПДВ – на 90 мільйонів гривень або на 45 %, збору за спецвикористання водних ресурсів – на 230 тисяч гривень або на 7 %, частини прибутку державних підприємств – надходження збільшилися в 5 разів.

Рівень добровільної сплати податків становить 95 %. Тож 5 % платежів надійшли від відпрацювання платників, які не є сумлінними та потребують посиленої уваги. Так, деякі платники ПДВ у кілька разів збільшили обсяги реалізації на внутрішньому ринку, а нарахування податку зменшили майже у 20 разів. При обсягах реалізації у кілька десятків мільйонів до бюджету вони сплатили символічну суму. А 52 платники з 10-мільйонними доходами звітували про відсутність прибутку або збитки.

До місцевих бюджетів за півріччя надійшло 897 мільйонів гривень. Питома вага податку на доходи фізичних осіб становить 56 %. Приріст надходжень порівняно з минулорічними також забезпечили всі податкові інспекції з таких бюджетоформуючих платежів місцевого бюджету, як плата за землю та єдиний податок. Щодо транспортного податку, який цього року є нововведенням, має бути посилена роз’яснювальна робота з платниками, щоб необхідні суми вони сплатили у визначені строки.

Є проблеми й зі сплатою акцизного податку від реалізації підакцизних товарів, як в обласному центрі, так і в усіх районах області. Наприклад, у Чернігові при вартості ліцензії на реалізацію алкогольних виробів 8 тисяч, а цигарок – 2 тисячі гривень, до бюджету деякими платниками сплачено за півріччя лише 200 - 300 гривень 5% акцизного податку з реалізації підакцизної продукції. Тож який сенс займатися бізнесом, який не окупає навіть вартість ліцензії? Зрозуміло, що продавець приховує фактичні обсяги реалізації.

Керівники податкових інспекцій доповідали - завдяки яким заходам та у які терміни будуть виправлені допущені недоліки.

Під час засідання колегії також йшлося про надходження до бюджету ПДВ в умовах його електронного адміністрування, правове супроводження перевірок, запобігання та протидію корупції тощо. З усіх порушених питань прийняті відповідні рішення, заплановані заходи та визначені терміни їх виконання.



Відділ комунікацій ГУ ДФС у Чернігівській області

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода