back

Президент: Дякую Церкві за її роль у єднанні країни

30-07-2015 08:15

Президент Петро Порошенко у Львові взяв участь в урочистих заходах з нагоди 150-річчя з дня народження митрополита Української греко-католицької церкви Андрея Шептицького. Глава держави звернувся до громади, яка зібралася, щоб вшанувати пам’ять митрополита Андрея у Львівському оперному театрі, із словами великої шани до постаті митрополита та подяки до Церкви, яка допомагає у складні для України часи утримувати єдність у суспільстві.

Президент зазначив, що зараз Україна зміцнилася настільки, що російський агресор не наважується атакувати на фронті і намагається підривати ситуацію всередині країни. «Наприклад, зіграти на патріотичних почуттях під гаслом «нас зливають – все пропало», чергову спробу чого ми зараз спостерігали в Маріуполі. Або підбурюють якихось озброєних людей рушити на Київ. Або підтримати анархію та отаманщину. Сіяти смуту, зневіру, ненависть, роздратування, – сказав Президент, наголосивши, – Український народ зараз демонструє, що ми єдині, ми згуртувалися навколо патріотизму і любові до України. Ми не дамо себе підірвати зсередини. Я дуже дякую Церкві за те, що вона у процесі єдності України і любові до України відіграє свою пастирську роль».

Говорячи про значення постаті митрополита Андрея, Президента наголосив, що цьому Великому Українцеві належить одна з головних ролей у державотворенні та консолідації українців в єдину націю. «Недарма ще за життя багато хто називав його українським Мойсеєм. Так чи інакше, він провів галицьке українство через дві світові війни і жорна міжвоєнних лихоліть», – сказав Президент.

«Своє слово про великого владику і слугу Божого адресую на лише греко-католикам, а всій Україні. Бо Митрополит Шептицький належить не лише Греко-католицькій Церкві. Він належить всій Україні, всій Європі, всьому світові. Історичне значення його діяльності виходить далеко за межі релігійної сфери. Могутня постать Владики посідає гідне місце у всеукраїнському пантеоні найвидатніших громадсько-політичних діячів, видатних синів і дочок нашої держави», – зазначив Петро Порошенко.

«Як добрий пастир, наставляв свої вівці на путь істини та спасіння. Як щедрий меценат вкладав власні кошти в мистецтво, шпиталі, храми, сирітські притулки. Як інтелектуал дбав про освіту. Нарешті, діяв як економіст та підприємець: ініціював створення селянських кооперативів, нафтовидобувних підприємств, будівельних компаній, банків. Власними руками творив громадянське суспільство, – так би мовити українську інфраструктуру, націєтворчу мережу», – сказав Глава держави.

Зазначивши, що Андрею Шептицькому судилося опинитися поміж двома тоталітарними монстрами, що спершу дружно розмежували свої сфери впливу пактом Молотова-Ріббентропа, а згодом самі зчепились у кривавій бійні, Президент наголосив, що у тій ситуації митрополит прагнув передусім зберегти у своїх вірян людяність, спрямувати їх до виконання Божих заповідей.

«Весь світ має знати, що у часи Другої світової Владика Андрей був ледве чи не єдиним церковним діячем Європи, хто не побоявся написати до Берліну листа на захист євреїв. І то були не просто слова, бо він давав гнаним ще й захист.Притулок у нього знайшли сотні єврейських дітей і цілі родини львівських рабинів», – наголосив Петро Порошенко.

Президент знов згадав пророцтво митрополита Андрея, що «Україна увільниться зі свого упадку та стане державою могутньою, з'єднаною, величавою», яка буде дорівнювати другим високо розвинутим державам.


Прес-служба Президента України

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода