back

Оподаткування аграріїв: уряд пиляє гілку, на якій сидить

21-07-2015 15:14

Про проблеми оподаткування підприємств аграрного сектору і, зокрема, про те, як не допустити «вбивчого» посилення податкового тиску на сільгоспвиробників говорили сьогодні підприємці-фермери, нардепи та представники виконавчої влади у форматі громадського слухання на тему: «Збереження спеціального режиму оподаткування податком на додану вартість для сільськогосподарських товаровиробників».

«Ми зібралися тут разом – і великі і малі сільгоспвиробники області – аби згуртуватися і відстояти право на розвиток агросектору – локомотиву економіки України», – звернувся до майже двох сотень присутніх голова ОДА Валерій Куліч. Проблемою, що наразі об’єднує всіх виробників сільгосппродукції, є пропозиція уряду змінити діючу систему оподаткування аграріїв. Нині, і вже понад десять років, діє спеціальний режим оподаткування податком на додану вартість. На переконання та за розрахунками виробників – ця пільга є чи не єдиною формою допомоги держави, яка реально сприяє галузі і до якої мають доступ усі, пільгою, яка не може містити корупційної складової, бо надається всім автоматично на рівних умовах.

Прикладом ефективності діючої системи є тривалий позитивний тренд розвитку агробізнесу. Микола Кучер, член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин, зокрема, зазначив, що аграрний сектор уже понад десять років демонструє позитивне сальдо зовнішньої торгівлі, а експорт продукції за цей час збільшився у сім разів. «Уряд пиляє гілку, на якій сидить», – вважає парламентар. «Як раз за рахунок діючої системи оподаткування здійснюється більш інтенсивний розвиток галузі, частка якої у експортній торгівлі вже складає понад 30%, – переконаний народний депутат, ініціатор зустрічі Валерій Давиденко. - І це стосується як великих агрохолдингів так і дрібних фермерських господарств, які, в свою чергу, є найбільшими інвесторами сільських громад».

Порівнюючи обсяги державної підтримки агропромислового сектору в країнах Європи та Україні, виробники зазначили, що європейські держави підтримують аграріїв на рівні 300 – 600 євро на гектар. Українські ж сільгоспвиробники цього не мають, але все одно виходять на світові ринки. Тому обов'язково треба зберегти хоча б спеціальний режим оподаткування, який підтримує підприємства і дає виробникам близько 26 доларів економії на гектарі. До того ж, уряд, за словами присутніх, не продемонстрував жодних фінансових розрахунків, проте досвід показує, що зі збільшенням податкового тиску зменшується вал продукції, а частка тіньового обігу – зростає. А це жодним чином не сприятиме розвитку економіки України.

Як конструктивну міру впливу на плани уряду агровиробники домовилися направити резолюцію за підсумками громадських слухань до відповідних столичних установ. Головна вимога – не допустити скасування спеціального режиму оподаткування, введення якого, на переконання аграріїв, може «поховати» галузь.

«Ми навчилися виробляти. Тепер настав час навчитися ще й вигідно продавати головні продукти національного експорту. Це необхідно з економічної точки зору і корисно з геополітичної. Адже український агробізнес – основний ціноутворювач у Чорноморських портах, а отже – і «скабка» для економіки північно-східного сусіда», – зазначив голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч.



Прес-служба облдержадміністрації

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода