back

Пільги на проїзд та оплату житлово-комунальних послуг надаватимуться за новими порядками

30-06-2015 15:05

Зміни у законодавстві щодо пільг на сплату послуг житлово-комунального господарства та проїзд у пасажирському транспорті стали черговою темою брифінгу для ЗМІ, що пройшов 30 червня в облдержадміністрації.

Як повідомив директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олег Русін, на Чернігівщині мають право на різні види допомоги від держави 360 тисячі осіб. З 1 червня право на пільговий проїзд скасовано окремим категоріям громадян. У поточному році області передбачена субвенція на надання пільг з послуг зв’язку та пільговий проїзд у розмірі близько 48 мільйонів гривень. Із зазначеної суми на компенсацію проїзду заплановано майже 39 мільйонів гривень, з них на автотранспорт — майже 15 мільйонів гривень, залізницю — близько 5 мільйонів гривень, електротранспорт — 19 мільйонів гривень.

У той же час перевізники нерідко трактують законодавство на свій розсуд і позбавляють права на пільговий проїзд окремих громадян.

У зв’язку з цим, як зазначив начальник управління промисловості, транспорту і зв’язку облдержадміністрації Сергій Меженний, в районах необхідно проводити роз’яснювальну роботу щодо змін у законодавстві про пільгові перевезення, працювати з автостанціями та трудовими колективами. Для врегулювання ситуації найближчим часом планується зібрати за «круглим столом» перевізників, громадськість та представників влади. Позитивно, за його словами, показала себе практика запровадження талонів на проїзд в Ніжинському районі.

З 1 липня 2015 року набирає чинності новий Порядок надання пільг з оплати житлово-комунальних послуг. Згідно з ним, сукупний середньомісячний дохід сім’ї пільговика в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не повинен перевищувати 1710 гривень. Розмір пільги визначає знижку на оплату цих послуг від 20% до 100%. Щоб отримати пільгу, потрібно звернутися до органів соцзахисту за місцем проживання, заповнити необхідну заяву, подати декларацію про доходи і відповідні довідки, інакше пільга не діятиме. Ці зміни не стосуються інвалідів війни, учасників бойових дій, постраждалих внаслідок Чонобильської катастрофи, ветеранів військової служби і органів внутрішніх справ та інвалідів військової служби. Адже пільги їм визначені за іншими законами.

Олег Русін повідомив, що надалі сам принцип надання різного роду допомоги буде змінюватись.

— До кінця року вже очікується запровадження монетизації всіх пільг. Держава компенсуватиме кошти безпосередньо конкретному громадянину. І він вирішуватиме, куди ці кошти краще використати, — зазначив Олег Русін.

Додаткову інформацію стосовно питань отримання пільг можна отримати за телефоном гарячої телефонної лінії (04622) 5-99-38 Департаменту соціального захисту населення ОДА або в районах за місцем реєстрації.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
облдержадміністрації

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода