back

Підсумки економічного і соціального розвитку області: ситуація складна, але контрольована

03-06-2015 17:46

За підсумками першого кварталу 2015 року переважна більшість галузей економіки області не досягла минулорічного рівня. Такі дані озвучено сьогодні під час розширеного засідання Колегії облдержадміністрації. Серед основних причин такого стану справ – девальвація та інфляційні процеси, відтік іноземних інвестицій та нестача внутрішніх, закриття або звуження традиційних ринків збуту для підприємств регіону тощо.

За словами директора Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації Леоніда Подоляка, в економіці області спостерігаються тенденції, притаманні загальнодержавним, для яких характерні ознаки рецесії у більшості галузей.

За підсумками моніторингу соціально-економічного розвитку, у загальному рейтингу районів перші п’ять сходинок посіли Бобровицький, Бахмацький, Варвинський, Козелецький та Ічнянський райони, останні – Ріпкинський, Борзнянський, Новгород-Сіверський, Коропський та Семенівський.

У фінансово-економічній сфері, як одній із складових загального результату, лідерами стали Бахмацький, Козелецький, Бобровицький, Чернігівський та Корюківський райони, аутсайдерами – Борзнянський, Талалаївський, Новгород-Сіверський, Коропський та Менський.



Як і в попередні роки, мінімізує загальний результат добувна промисловість, де через хронічне зменшення видобутку вуглеводнів обсяги виробництва скорочуються.

Дещо кращі справи у аграрному секторі, де зростання валової продукції спостерігається у сільськогосподарських підприємствах 11-ти районів.

У сфері зовнішньоекономічної діяльності стрімка девальвація національної валюти та кризові явища в економіці країни зумовили скорочення обігу товарами протягом січня-березня на 23,1% проти минулорічного періоду.




У структурі експорту переважали зернові культури, в той час, як зарубіжні споживачі отримали менше виробів із паперу та картону, готових харчових продуктів, текстильних матеріалів та виробів, машин та обладнання, взуття, молока та молочних продуктів.

У географічній структурі експорту лідируючу позицію займали країни ЄС. Також суттєво збільшено обсяги поставок до країн Азії та Африки, куди спрямовувалось майже 40% експорту.

При цьому поставки до Російської Федерації та Республіки Білорусь скоротились на 43%.




Серед напрямів подальшої роботи у цій сфері залишається популяризація зовнішньоекономічного потенціалу регіону, пошук шляхів розширення присутності продукції області на зовнішніх ринках.

За підсумками І кварталу обсяг капітальних інвестицій склав 571,5 мільйонів гривень. У порівняних цінах це на 11,6% менше з минулорічного показника.

Іноземних інвестицій надійшло в економіку області 1,1 мільйонів доларів США, що на 25% більше ніж у відповідному періоді 2014 року.

Проте реально працює на економіку області значно більше інвестицій.

Протягом січня-березня введено в експлуатацію:

• елеватори сукупною потужністю 90 тисяч тонн у Бахмацькому та Ічнянському районах;

• зерноочисні та сушильні пункти на 161,0 тис.т у Семенівському, Корюківському, Борзнянському та Коропському районах;

• приміщення по вирощуванню і відгодівлі свиней у Бахмацькому районі.

Серед промислових об’єктів, введених в дію – лінія по розливу питної води у Бобровицькому та склад готової продукції у Корюківському районах.

У соціальній сфері відкрито амбулаторно-поліклінічний заклад в м. Чернігові. Прокладено 5,9 км місцевих водопровідних мереж у м. Чернігові, Срібнянському, Бахмацькому районах та введено в експлуатацію котельню у м. Прилуки.

Однак, відзначив Леонід Подоляк, детальний аналіз ситуації у цій надто важливій сфері свідчить, що керівництво більшості адмінтериторій не переймається її покращенням.

Тому основне завдання – активізувати роботу по налагодженню та розширенню діалогу з бізнесом, пошуку потенційних інвесторів, зняттю адмінперешкод для вкладення інвестицій та супроводу найважливіших проектів.

У будівництві обсяг виконаних робіт скоротився на 24,8% порівняно з відповідним періодом 2014 року.

Серед небагатьох позитивів відзначено введення в експлуатацію 27,3 тисяч квадратних метрів житла, що на 17,5 % більше минулорічного періоду.

Одним з головних завдань залишається створення умов для розвитку конкурентоздатного підприємництва як потужного ресурсу економіки та соціальної сфери.

На споживчому ринку області, як і України в цілому, зберігалися тенденції щодо зниження купівельної спроможності населення в умовах високого інфляційного тиску.

Як повідомив Леонід Подоляк, обласна державна адміністрація звернулась до вищого керівництва держави з проханням прискорити створення державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів. Адже саме відсутність державного контролю на споживчому ринку призводить до погіршення його стану, численних порушень державної дисципліни цін та необґрунтованого їх зростання.

Фінансовий стан територій проаналізував директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Валерій Дудко.

Після заслуховування окремих керівників структурних підрозділів ОДА та голів райдержадміністрації, на основних завданнях зосередив увагу голова обласної державної адміністрації Валерій Куліч. Це, зокрема, стабілізація діяльності реального сектора економіки, повернення довіри інвесторів, недопущення зниження рівня та якості надання соціальних послуг та забезпечення соціального захисту найбільш вразливих верств населення.

Ситуація непроста, але не критична. Проте маємо жити і працювати в режимі суворої економії, щоб у кінці року не мати проблем з фінансуванням. Знаючи стартові позиції, ефективно розпоряджаючись кожною копійкою, ми маємо вийти на нормальні результати, - звернувся очільник області до керівників районів.



Прес-служба облдержадміністрації

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода