back

Навчальні заклади Чернігівщини долучились до Міжнародного Шевченківського літературно-мистецького свята

22-05-2015 10:09

З 20 по 22 травня на Чернігівщині проводиться Міжнародне Шевченківське літературно-мистецьке свято «В сім’ї вольній, новій».

Мистецьку акцію було започатковано у далекому 1981 році. Спершу заходи в рамках свята відбувалися в Києві та на Черкащині, а з 1988 року — з метою вшанування пам’яті поета, художника, мислителя Тараса Шевченка, популяризації творчої спадщини Великого Кобзаря та задля уникнення формалізації у святкуванні — урочистості стали проводити щороку в одній із областей. Цього року честь організовувати свято вшанування творчості Великого Кобзаря випала Чернігівщині.

Участь у заході взяли видатні письменники, лауреати Шевченківської премії, літератори з усіх областей України, а також зарубіжні гості.

21 травня у місті Чернігові делегація митців взяла участь у покладанні квітів до пам’ятника Т.Г. Шевченку. Після завершення урочистої частини письменники провели Шевченківські уроки, творчі зустрічі у загальноосвітніх, професійно-технічних, вищих навчальних закладах м. Чернігова та області. Під час спілкування з учнівською та студентською молоддю майстри слова розповідали про творчу спадщину Великого Кобзаря, презентували власні твори і літературні доробки, ділились роздумами щодо останніх подій в Україні.

До Количівської ЗОШ І-ІІІ ст. завітав почесний гість, а за сумісництвом ще й колишній учень, відомий прозаїк, літературознавець, публіцист, перекладач, громадський діяч та видавець – Олександр Деко. Педагогічний та учнівський колектив сердечно зустріли видатного літературного діяча, справжнього друга школи, який вже втретє приїздить до них у гості.

На початку творчої зустрічі член Національної спілки письменників України, Почесний професор Луцького інституту розвитку людини Університету «Україна», член ряду зарубіжних академій, відомий український письменник, журналіст, перекладач, громадський діяч та науковець Сергій Дзюба вручив Олександру Деку почесні нагороди: літературно-мистецьку премію імені Пантелеймона Куліша та міжнародну літературну премію імені Миколи Гоголя «Тріумф». Саме на прохання письменника ці відзнаки були вручені у стінах його рідної школи. Крім того, відзначили цього дня і працю Юрія Багрянцева – тележурналіста, літератора, видавця, який завітав до закладу з камерою, оскільки знімав документальний фільм про Олександра Дека.

А далі розпочалась захоплива розповідь літературного митця Олександра Дека про свій непростий життєвий і творчий шлях. Були тут і спогади про складне дитинство, арешт батька, про заборону компартією у 1970-х роках друкувати твори в Україні за роман про Пантелеймона Куліша та мужню життєву позицію і силу духу, завдяки яким Олександр Деко вистояв усі негаразди.

Розповів наш земляк і про український часопис «Соборність», який він заснував у 1997 році в Ізраїлі, і очолив, ставши головним редактором. З великим сумом і тугою Олександр Деко відзначив, що не було жодного дня за всі роки, які він проживає за кордоном, щоб не згадував він про свою малу батьківщину, рідну Чернігівщину і, зокрема, Количівку, та незрівняну красу природи української землі. Проживаючи в Ізраїлі, Олександр Аврамович уважно слідкує за життям на рідній Україні та щиро переживає через військові дії на сході нашої держави.

Олександр Деко також поділився з присутніми радісною новиною, адже 12 лютого 2015 року рішенням вченої ради Кіровоградського інституту регіонального управління та економіки йому присвоїли звання Doсtor Hоnoris Сausa – почесний доктор наук.

Звертаючись до молоді, митець закликав їх гарно навчатись, адже тільки здобувши ґрунтовні знання можна досягнути успіху в житті і забезпечити процвітаюче майбутнє Україні.

У свою чергу учні школи мали змогу поставити письменнику, запитання, які їх найбільше цікавили. На згадку про теплу дружню зустріч Олександр Аврамович подарував рідній школі книгу Ігоря Добрянського та Миколи Зимомрі «Утвердження життєвих ідеалів. Олександр Деко», а учні у відповідь – фотоальбом зі світлинами до болю знайомих письменнику краєвидів Количівки.

А от до Чернігівського вищого професійного училища побутового обслуговування на творчу зустріч завітали Віра Марущак – член Національної спілки письменників України, відома українська журналістка, письменниця-прозаїк, яка нагороджена орденом княгині Ольги ІІІ ступеня та відзначена золотою медаллю Спілки письменників України, а також голова Волинської організації письменників, член Національної спілки письменників України, письменник, журналіст, перекладач Петро Коробчук.

Зустріч з письменниками пролетіла як одна мить, сповнена поетичними рядками, чарівною прозою та позитивною енергетикою. На останок, Віра Марущак згадала вислів відомого французького письменника Виктора Гюго: «Сміх – це сонце: воно проганяє зиму з людського обличчя», тому вона побажала усім присутнім, щоб їх обличчях завжди залишались посмішки.

Після завершення літературних зустрічей делегати побували на урочистому відкритті свята у Чернігівському обласному академічному українському музично-драматичному театрі ім. Т.Г. Шевченка, де переглянули яскраву концертну програму.



За інформацією Управління освіти і науки ОДА


Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода