back

«Угода мерів – шлях до енергоефективного майбутнього міст»

21-05-2015 16:26

Цій темі був присвячений одноденний регіональний навчальний семінар, який організували Менська міська рада спільно з офісом проектів Європейської комісії «Угода Мерів-Схід» 21 травня у м.Мена під головуванням Менського міського голови Федора Фесюна.

В заході взяли участь голова Чернігівської обласної ради Микола Звєрєв, заступник директора Департаменту інвестиційного розвитку та капітального будівництва ОДА Сергій Нітченко, голова Менської райдержадміністрації Олександр Мисник, голова Менської районної ради Володимир Невжинський, ключовий експерт команди підтримки СУДеП Анатолій Копець, голови територіальних громад Чернігівщини, представники засобів масової інформації.

Місто Мена одним з перших міст на Чернігівщині стало підписантом «Угоди мерів», а також виконало основну вимогу угоди – розробку та затвердження «Плану дій сталого енергетичного розвитку до 2020 року».

Мена стала переможцем грантового конкурсу в рамках програми Європейської Комісії “Демонстраційні проекти Угоди мерів”, що фінансується із фондів Європейського Союзу. Загальний бюджет проекту становить 638 тисяч євро. За фінансової підтримки ЄС впровадження Плану дій зі сталого енергетичного розвитку (ПДСЕР) у м.Мена розпочнуть із реалізації проекту «Модернізація системи вуличного освітлення міста Мена» з використанням енергоефективних технологій.

Із загального бюджету проекту сума гранту становитиме вісімдесят відсотків, тобто 500 тисяч євро. Решта 138 тисяч євро, за безпосереднього сприяння Департаменту інвестиційного розвитку та капітального будівництва ОДА, співфінансуватимуться за рахунок державного фонду регіонального розвитку.

Місто Мена стало єдиним містом-переможцем від Чернігівщини.

Метою семінару є проведення презентації Європейської ініціативи «Угода мерів», програми демонстраційних проектів СУДеП в містах України, ознайомлення голів територіальних громад Чернігівщини з практичним досвідом для подальшого запровадження його в області.

В рамках семінару ключовим експертом «Угода Мерів-Схід» Віталієм Лесюком та директором громадської організації «Інститут врядування» Анатолієм Чемерисом було здійснено презентацію Європейської ініціативи «Угода мерів».

Присутніх проінформовано, що «Угода мерів» – це провідна ініціатива, започаткова Європейським Союзом, котра охоплює місцеві та регіональні органи влади, які беруть на себе добровільні зобов’язання підвищувати енергоефективінсть та нарощувати використання відновлювальних джерел енергії на своїх територіях. Слідуючи цим зобов’язанням підписанти Угоди прагнуть скоротити власні викиди вуглекислого газу щонайменше на 20% до 2020 року, сприяючи, таким чином, розвитку екологічно орієнтованої економіки та підвищенню якості життя.

Про напрямки підвищення інвестиційного потенціалу Чернігівщини шляхом приєднання міст до «Угоди мерів» розповів Сергій Нітченко.

Під час виступу він зазначив, що співпраця Чернігівської області з проектом «Угода Мерів – Схід» має численні переваги. Це - схвалення і визнання з боку Європейської комісії, значна присутність у міжнародному масштабі, зокрема, через пропагування їхніх заходів на веб-сайті Угоди, можливість залучення через місцеві органи влади фінансування від міжнародних фінансових установ та донорів, обмін досвідом з колегами, отримання відгуків науково-технічного характеру щодо розроблених інструментів та методів, участь у спеціальних дискусійних групах, семінарах та використання інших платформ обміну досвідом, консолідація територіального розвитку та зміцнення місцевого самоврядування.

У свою чергу в.о. директора Комунального підприємства «Центр державно-приватного партнерства» обласної ради Юрій Агафонов зазначив, що Комунальне підприємство – практичний інструмент реалізації інвестиційних проектів. Підприємство виконує роботи та надає послуги з енергозбереження: проведення енергоаудиту, проектування термосанації, підготовка ПКД. Здійснює позабюджетне фінансування, послуги з написання ТЕО, готує заявки донорським фондам та виконує будівельно-монтажні роботи.

Загалом на семінарі розглянуто теоретичні та практичні питання сталого енергетичного розвитку на місцях, залучення інвестицій в сектор енергетики та енергозабезпечення, запровадження комплексних програм енергозбереження, подолання проблем у комунальній енергетиці.

Окрім цього, 22 травня у м. Мена буде проведено стартову зустріч по демонстраційному проекту «Модернізація системи вуличного освітлення міста Мена» з використанням енергоефективних технологій» за участю представників офісу проектів Європейської комісії «Угода Мерів-Схід» та команди підтримки проекту SUDEP.



За повідомленням Департаменту
інвестиційного розвитку та капітального
будівництва облдержадміністрації

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода