back

Президент привітав СБУ: Співвітчизники мають вас поважати, а вороги – боятися

25-03-2015 14:40

Президент Петро Порошенко у 23-ю річницю створення Служби безпеки України поставив перед спецслужбами країни нові завдання – дати достойну відсіч агресору, корупціонерам та сепаратистам, реформуватися у відповідності до стандартів НАТО та Євросоюзу, повністю позбутися старих практик КДБ.

Президент взяв участь в урочистостях з нагоди 23-ї річниці створення СБУ. Глава держави привітав співробітників спецслужби та зазначив, що українська громадськість і він як Президент очікує від СБУ ефективного протистояння зовнішньому агресору, відсічі терористам та диверсантам, російським агентам, провокаторам, безкомпромісної боротьби із зрадниками, п’ятою колоною, і корупціонерами.

Президент наголосив на необхідності створення ефективної служби, укомплектованої високопрофесійними фахівцями, забезпеченої сучасними матеріальними і технічними засобами. «Трансформування СБУ має відбуватися відповідно до стандартів та критеріїв НАТО та Євросоюзу – щоб ви жодною ознакою не нагадували монстроподібний КДБ, щоб нікому навіть на думку не спадало обзивати вас «чекістами». Назавжди мають відійти старі практики НКВС-КДБ, українські спецслужби більше ніколи не займатимуться політичними репресіями», – заявив Президент України.

«Сьогодні разом із 23-ю річницею створення Служби безпеки України ми відзначаємо її друге народження – початок відновлення Служби з тієї руїни, на яку СБУ перетворили п’ята колона разом із російськими спецслужбами. Подібно тому, як за рік ми створили нову армію, так само швидко поставили на ноги і нову українську спецслужбу, вже загартовану в умовах гібридної війни проти України – мілітарної, інформаційної, психологічної, економічної. Саме тут на першому фронті боротьби за захист незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України стали офіцери СБУ», – сказав Президент у виступі перед офіцерами Служби безпеки.

Особливо Глава держави наголосив на необхідності ефективної боротьби з проявами корупції та сепаратизму. «Я розраховую на більшу наступальність дій Служби безпеки України в руйнуванні тіньових та корупційних схем. Неприпустимими є будь-які прояви сепаратизму. В самому зародку треба душити ці прояви, випалювати розпеченим залізом. Жорсткість тут цілком виправдана — щоб потім знову не платити таку захмарну ціну, як тепер», – сказав Глава держави.

«Демократія – це не просто цінність. Це один з ключових маркерів нашої національної ідентичності, який вирізняє та відділяє нас від деяких наших сусідів, схильних до авторитаризму. Демократія лише тоді чогось варта, коли вона вміє захищатися», – наголосив Президент. У цьому контексті Глава держави відзначив важливість посилення повноважень СБУ у сферах контррозвідувальної діяльності, боротьби з тероризмом, захисту державності, суверенітету та конституційного ладу, демократичних цінностей суспільства. Адже порушення норм демократії і призвело крок за кроком до трагічних подій останнього часу, зазначив він.

Президент також акцентував увагу на необхідності більш рішучих дій спецслужб у боротьбі з незаконним обігом зброї та доручив посилити координацію відповідних зусиль з іншими правоохоронними органами.

При цьому Глава держави наголосив на необхідності посилення цивільного контролю за діяльністю СБУ, більш активного залучення інститутів громадянського суспільства до вироблення стратегічних рішень у сфері національної безпеки.

Окрему подяку Глава держави висловив співробітникам СБУ, які проводять роботу зі звільнення з полону українських громадян. «Близько 2500 наших співвітчизників повернуто додому, до їхніх родин, в тому числі – із допомогою відповідного Центру при СБУ», – сказав Президент.

«У цей час, коли на порядку денному стоїть питання збереження територіальної цілісності нашої держави, я твердо вірю у ваш патріотизм, високий рівень професіоналізму, у те, що кожен з вас є вірним сином України. Хай законослухняні співвітчизники вас поважають, а вороги – бояться», – завершив свій виступ Глава держави.


Прес-служба Президента України

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода