back

Музейна робота

Зберегти надбання минулого, усі витвори нашого історичного буття аби передати їх майбутнім поколінням – це висока і благородна місія, яка покладається сьогодні на музеї.

В Чернігівській  області діє 33 музеї комунальної форми власності та 23  музеї на громадських засадах. Музейні колекції нараховують  близько 400 тисяч експонатів основного та понад 223 тисячі науково-допоміжного фондів.

Протягом 2016 року музеї відвідало понад 400 тисяч чоловік. З метою популяризації  пам’яток культурної спадщини  проведено 9720  екскурсій,  відкрито 559 нових виставок.

Музей є важливим державотворчим чинником, висвітлюючи історію народу і краю,  він виховує почуття патріотизму. Події, які  відбуваються в Україні протягом останніх років, мають історичний вимір і заслуговують на представлення в експозиціях наших музеїв. У музейних закладах  створено нові експозиції та відкрито виставки, які висвітлюють події Євромайдану, Революції Гідності та антитерористичної операції. Відповідно до вимог часу здійснено  часткову реекспозицію залів Прилуцького краєзнавчого музею ім.В.І.Маслова, меморіального музею М.К.Заньковецької, Вертіївського військово-історичного музею ім.М.П.Кирпоноса, Сосницького краєзнавчого музею ім.Ю.С.Виноградського, Менського краєзнавчого музею ім.В.Ф.Покотила, Світанківського музею Українсько-Чесько-Словацької дружби, Березнянського історико-краєзнавчого музею ім.Г.Г.Верьовки,  Ніжинського краєзнавчого музею ім.І.Г.Спаського.  Нові експозиції  створено в Чернігівському обласному історичному музеї ім. В. В. Тарновського,    Сновському, Бахмацькому історичних музеях, Семенівському  історико-краєзнавчому музеї, оновлено в Ічнянському краєзнавчому музеї, Пісківському історико-меморіальному музеї П.Г.Тичини та Талалаївському краєзнавчому музеї.

З метою відзначення 150-річчя від дня народження видатного українського історика Михайла Грушевського  проведена  музейна зустріч «Чернігівщина  у житті Михайла Грушевського» та експонувалася виставка «Раритети Михайла Грушевського з музейного зібрання» в Чернігівському обласному історичному музеї ім.В.В.Тарновського. Різноманітні заходи, присвячені  ювілею  видатного історика проведені також  в інших музеях області.

На належному рівні відбулися урочисті заходи, присвячені 197-й річниці від дня народження українського письменника, мовознавця Пантелеймона Куліша в Історико-меморіальному музеї-заповіднику П.Куліша «Ганнина Пустинь», 122-й річниці від дня народження Олександра Довженка  в  Сосницькому літературно-меморіальному музеї О.П.Довженка,  152-річниці від дня народження М.М.Коцюбинського в Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику М.М.Коцюбинського,                   20-річчю створення музею у  Борзнянському  художньо-меморіальному музеї «Садиба народного  художника України Олександра Саєнка» та відзначено   День партизанської слави  у Музейно-меморіальному комплексі партизанської слави «Лісоград» та інші.

У 2016 році Міністерством культури України було започатковано Загальноукраїнський проект культурної інтеграції «Український Донбас» в якому взяв участь Чернігівський обласний художній музей ім. Григорія Галагана. Розгорнута в центральному парку міста Бахмут виставка «Казковий світ Марії Приймаченко» викликала велику зацікавленість серед жителів міста. Також дана  виставка експонувалася у Центральній міській бібліотеці м. Селідово Донецької області.

Музейні заклади області беруть активну участь у благодійних акціях на підтримку української армії. Зокрема, в Меморіальному музеї М.К.Заньковецької відбулася акція «Підтримай солдата». Зібрані кошти передано на потреби солдат.

Спонукала до глибоких роздумів відвідувачів виставка «Українська Друга світова» Українського інституту національної пам’яті, яка експонувалася у Кіно-культурному мистецькому центрі з національно-патріотичного виховання дітей та молоді та продовжила  експонування у музеях області.

Вшосте до Міжнародного дня музеїв було проведено акцію «Ніч в музеї». У 2016 році в даній акції взяли участь  Чернігівський обласний історичний музей ім. В. В. Тарновського, Сосницький літературно-меморіальний музей О.П.Довженка, обласний художній музей імені Григорія Галагана, Прилуцький краєзнавчий музей ім.В.І.Маслова,  літературно-меморіальний музей М.М.Коцюбинського, Сновський історичний музей та Городнянський історико-краєзнавчий музей. Протягом тижня у музейних закладах області проводились театралізовані та поетичні дійства, концерти, відкриття виставок, презентації, різноманітні майстер – класи,  конкурси,  які привернули особливу увагу відвідувачів  до музейної діяльності.

Впроваджено нові форми роботи з аудиторією, а саме: інтерактивні тематичні екскурсії для дітей «Люди добрі-то й хата тепла» в Чернігівському обласному  історичному музеї ім. В. В. Тарновського,  проект «Веселі канікули у музеї» та інтерактивні заняття «На гостину до Святого Миколая» в Чернігівському літературно - меморіальному музеї - заповіднику М.Коцюбинського. Квест-рум «Розум дорогу знайде», топонімічний калейдоскоп, свято народної гри «Котилася торба» були започатковані в Меморіальному музеї М.К.Заньковецької. Акція «Селфі в музеї» відбулася в Прилуцькому краєзнавчому музеї ім.В.І.Маслова.

Викликав особливу зацікавленість мистецький проект «Музичні зустрічі в музеї» Чернігівського обласного художнього музею імені Григорія Галагана з концертами «Нововіденський різдвяний бал» та «Різдво в європейському стилі». Справжньою подією у культурному житті міста Чернігова став мистецький проект «Михайло Коцюбинський – знайомий незнайомець», який тривав протягом року. На камерних зустрічах, які проводились у затишній вітальні Чернігівського літературно-меморіального музею М.Коцюбинського під акомпанемент старовинного роялю, відвідувачі слухали цікаві розповіді про родовід  письменника, маловідомі факти з його життя.

2016 був роком англійської мови в України. Враховуючи це, в музейних закладах проводились різноманітні заходи. Зокрема, в Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Галагана  в рамках проекту «Мистецька  абетка»  проведено 56 занять англійської мови для дітей з обмеженими фізичними можливостями Чернігівського міського об’єднання «Шанс». В Ічнянському  краєзнавчому музею відбувся захід англійською мовою  для вихованців літньої англійської школи «Smart school». Також проводились екскурсії англійською мовою у музеях обласного підпорядкування.

Сьогодні музейні заклади є місцем відпочинку значної кількості дітей. З метою залучення дітей та молоді до музейного надбання  музейні установи проводять цікаві майстер - класи, виставки дитячих малюнків, конкурси  тощо. Осередками творчої діяльності дітей є Чернігівський літературно-меморіальний музей – заповідник М.М.Коцюбинського, обласний художній музей Григорія Галагана, історико-меморіальний музей П.Куліша «Ганнина Пустинь», Бобровицький  історико-краєзнавчий музей, Пісківський  історико-меморіальний музеї П.Г.Тичини, меморіальний музей М.К.Заньковецької, Борзнянський художньо-меморіальний музей «Садиба народного художника України Олександра Саєнка», Семенівський історико-краєзнавчий музей та інші.

З року в рік зростає кількість наукових видань та публікацій, підготовлених науковими співробітниками музеїв. У 2016 році цей показник становив  426 одиниць.  Серед найцікавіших видань: «Олешня село гончарів» Віри Зайченко, «Скарбниця української культури», випуск 17 (Чернігівського обласного історичного музею ім.В.В.Тарновського), альбом «42-гвардійська стрілецька Прилуцька дивізія» (Прилуцького краєзнавчого музею ім.В.І.Маслова) та інші.

Вже  сьогодні всі відвідувачі  Чернігівського обласного художнього музею імені Григорія Галагана та Менського краєзнавчого музею ім.В.Покотила мають змогу вільно користуватись Інтернетом з допомогою безкоштовного доступу до wi-fi. Розпочав роботу сайт Менського краєзнавчого музею. Власну сторінку у соціальних мережа створив Семенівський  історико-краєзнавчий музей.

Чернігівщина володіє  безцінними музейними колекціями - археологічними, літературними, історичними та художніми. Наше завдання  сьогодні  - відтворити  музейний простір, через який всі здобутки поколінь стануть доступними кожному.  

 

Перелік музеїв та заповідників Чернігівської області

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода