back

Сергій Журман: Немає нічого важливішого для народу, ніж його історична пам’ять

02-03-2015 16:43

72 роки тому у Корюківці відбулася найбільша каральна акція нацистів проти мирного населення часів Другої світової війни — нацистські загарбники дотла спалили місто та майже 7 тисяч його жителів.

2 березня з нагоди роковин Корюківської трагедії біля Меморіалу на честь героїчного опору жителів Корюківки нацистським загарбникам відбувся скорботний мітинг.

Присутні вшанували пам’ять загиблих у березні 1943 року, всіх загиблих мирних жителів за останній рік на Сході України, всіх чернігівців-бійців Збройних Сил України та військових формувань хвилиною мовчання.

Виступаючи перед учасниками мітингу, виконуючий обов’язки голови обласної державної адміністрації Сергій Журман провів історичні паралелі між подіями Другої світової війни та сьогоднішнім днем. Як колись нацисти, не в змозі здолати народний опір, мстилися мирному населенню, так і сьогоднішні вороги України обстрілюють мирні житлові квартали на Донбасі, влаштовують терористичні акти в Одесі та Харкові.

Соборність, єдність, злука, незалежність, мир – сакральність цих слів сьогодні набуває неабиякого значення. Лише зараз, під час військової агресії з боку Росії ми усвідомили, наскільки важливо бути патріотами своєї країни.

Історія нас вчить не допускати помилок минулого, але виявляється, що не всі добре знають свою історію. Кому потрібні були такі жертви 70 років тому? Кому вони потрібні зараз?

Буде вічна пам'ять про жертв Корюківської трагедії в наших серцях. Буде вічна пам'ять про загиблих мирних громадян і наших військових, які вже склали суворий життєвий іспит на патріотизм, віддавши за Україну найцінніше – своє життя, - підкреслив Сергій Журман.

Як зазначив голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, довгий час правда про Корюківську трагедію замовчувалася. Лише кілька років тому про неї заговорили на державному та міжнародному рівнях. Активізувалася наукова та пошукова діяльність, спрямована на встановлення історичної правди та справедливості.

Інститут національної пам’яті продовжує досліджувати тематику знищення Корюківки. Ми повинні розказати про неї всьому світу.

Війни, в яких сторони не рахуються з життям цивільного населення, роблячи його заручником їх військово-політичних інтересів, мають раз і назавжди бути засудженими і мають залишитися у минулому, - зауважив Володимир В’ятрович.

На мітингу також виступили голова обласної ради Микола Звєрєв, свідок Корюківської трагедії Сергій Жарий та представник латвійської делегації, депутат Сейму Латвії, голова депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Україною Айнарс Межуліс.

По закінченні мітингу на місці перепоховання останків жертв Корюківської трагедії в урочищі Гай відбулася поминальна литія.



Прес-служба облдержадміністрації

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода