back

Німецький досвід – територіальним громадам Чернігівщини

28-01-2015 08:50

Відкриття навчання для сільських голів Чернігівської області та презентація проекту «Сприяння формуванню громадянського суспільства у сільських та селищних громадах Чернігівської області» відбулися в Чернігівському Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 27 січня.

Звертаючись до присутніх заступник голови обласної ради Валентин Мельничук відзначив, що відсутність повноцінного місцевого самоврядування є джерелом основних проблем державного будівництва України. «Сьогодні при внесенні змін до Конституції України важливо досягти оптимального балансу між виконавчою та законодавчою владою. Має бути напрацьований дієвий механізм взаємодії виконавчих комітетів місцевих рад та уряду, а головне – територіальні громади повинні отримати свої бюджети як реальне підґрунтя для повноцінного функціонування», – підкреслив представник самоврядування області.

Заступник керівника апарату обласної державної адміністрації Юрій Музика звернув увагу на громадську складову як невід’ємний атрибут місцевого самоврядування та джерело відповідних ініціатив. «Сьогодні в області діють більше 400 громадських організацій. Але якість та ефективність діяльності більшості з них, особливо в районах, викликає багато запитань. Тому подібний проект є гарною нагодою, для тих хто прагне реальних змін, отримати досвід заохочення та впровадження громадських ініціатив».

Експерт проекту, референт Фонду Ганса Зайделя Професор доктор Юрген Вальхсхьофер зазначив, що для досягення успішного розвитку необхідні час і терпіння. «Як Німеччина після Другої світової війни поступовими кроками йшла до економічного процвітання, так і українці мають поступово та виважено, впевнено, крок за кроком досягати стандартів європейського рівня життя».

Проект реалізується за підтримки Фонду Ганса Зайделя (Баварія, ФРН) та передбачає проведення циклу семінарів для сільських голів Чернігівської області. Його метою є надання практичної допомоги очільникам місцевого самоврядування у започаткуванні та запровадженні місцевих ініціатив, спрямованих на соціально-економічний та культурний розвиток територіальних громад. 27-28 січня триватиме настановчий семінар, під час якого учасники навчання дізнаються про методологію, етапи реалізації проекту та розпочнуть знайомство з кращими практиками самоорганізації населення в Баварії (ФРН). Заняття проводитиме референт Фонду Ганса Зайделя професор доктор Юрген Вальхсхьофер.



За повідомленням
Чернігівського ЦППК

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода