back

16-01-2015 12:40

02.12.2014

Круглий стіл на тему «Протидія насильству в сім’ї»

В рамках проведення Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» 26 листопада на базі факультету господарського права і соціального забезпечення Навчально-наукового інституту права і соціальних технологій Чернігівського національного технологічного університету відбувся круглий стіл на тему «Протидія насильству в сім’ї: реалії і перспективи у світі та в Україні», в якому взяли участь представники Департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації, обласного та Чернігівського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, обласної та міської організацій Спілки жінок України, науковці та студентська молодь.

Вітаючи учасників засідання круглого столу, директор Департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Сердюк О.С. наголосила на важливості питання, яке обговорюється на засіданні круглого столу. Адже насильство наносить величезну моральну шкоду суспільству і є перепоною на шляху подолання нерівності і дотримання людських прав. Вона також зазначила, що досягнення позитивних результатів у протидії насильству в сім’ї, щодо жінок, дітей можливе тільки за умови соціального партнерства державних органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та громадськості. Для удосконалення механізму протидії насильству в українських сім’ях Урядом схвалено законопроект «Про запобігання та протидію домашньому насильству».

Позицію жіночих громадських організацій, які спрямовують свою діяльність на вирішення проблеми насильства в сім’ї, висловила голова обласної організації Спілки жінок України Дорожкіна І.В. Вона звернула увагу присутніх на досвід європейських країн щодо протидії домашньому насильству, надання допомоги з боку держави жінкам та дітям, які зазнали насильства в сім’ї.

Головний спеціаліст Чернігівського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Велько Ю.В. акцентувала увагу присутніх на тому, що насильство буде існувати доти, поки не зміниться ставлення оточуючих до проблеми насильства. Ознайомила присутніх з результатами анкетування «Проблема насильства в сім’ї. Як її подолати?», яке проведено серед учнівської та студентської молоді віком від 15 до 25 років.

Окрему увагу соціально-психологічним технологіям роботи з жінками-жертвами насильства в сім’ї та чоловіками-кривдниками приділено у виступі Кальницької К.О., голови Чернігівського відділення Асоціації політичних психологів України, доцента кафедри соціальних наук і технологій Чернігівського національного технологічного університету.

В обговоренні заявленої тематики заходу взяли участь директор Чернігівського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Кузнецова-Молодчая Т.С., голова громадської організації «Спілка жінок м. Чернігова» Канюка Л.І., завідувач кафедри соціальних наук і технологій Чернігівського національного технологічного університету, професор Тополь О.В., практичний психолог Чистенко І.Г., інші учасники заходу.




Департамент сім’ї, молоді та спорту ОДА



26.11.2014

Акція «16 днів проти насильства»
форуму до молоді Чернігівської області

Щорічно з 25 листопада до 10 грудня в області проходить Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства», яка проводиться Департаментом сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації, структурними підрозділами у справах сім’ї, молоді та спорту районних державних адміністрацій, виконавчих комітетів міських рад Чернігова, Ніжина, Прилук за участю представників правоохоронних органів; центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді; служб у справах дітей, органів освіти, охорони здоров’я, культури, засобів масової інформації та громадських організацій.

Основними завданнями акції є:

- привернення уваги громадськості до актуальних для українського суспільства проблем щодо подолання насильства в сім’ї та підвищення рівня обізнаності населення із зазначених проблем;

- активізація партнерського руху органів державної влади, державних закладів, установ та організацій різних форм власності щодо викорінення домашнього насильства;

- формування свідомості усіх верств населення щодо нетерпимого ставлення до насильства.

Дати проведення акції є символічними. Вони створюють символічний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства стосовно жінок та дії щодо захисту прав людини, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини.

25 листопада увесь світ відзначає Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства над жінками;

1 грудня – Всесвітній день боротьби із СНІДом;

2 грудня – Міжнародний день боротьби за скасування рабства;

3 грудня – Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями;

5 грудня – Міжнародний день волонтера;

6 грудня – вшанування пам’яті студенток, розстріляних в Монреалі;

9 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією;

10 грудня – Міжнародний день прав людини.

Світовою громадськістю насильство визнано одним із ключових моментів, які ставлять людину в залежне становище, наносять величезну моральну шкоду суспільству і є перепоною на шляху подолання нерівності і дотримання людських прав.

Тема домашнього насильства не перестає бути надзвичайно актуальною. Адже, насильство, жорстокість, які породжуються в сімейному середовищі, на превеликий жаль, для переважної більшості дітей стають нормою, яку вони переносять і в доросле життя, і не тільки сімейне. Насильство в родині породжує загальну агресію, яка проявляється у войовничості, нетерпінні до інших людей, породжує конфлікти у суспільстві.

З питань домашнього насильства до структурних підрозділів райдержадміністрацій, виконавчих комітетів міських рад Чернігова, Ніжина, Прилук, відповідальних за реалізацію державної політики щодо насильства в сім’ї, органів внутрішніх справ, служб у справах дітей та центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді області протягом 9 місяців 2014 року надійшло 3819 звернень від громадян. Майже 95% звернень надійшло від жінок. Органами внутрішніх справ винесено 2974 офіційні попередження про неприпустимість вчинення насильства в сім’ї та 92 захисних приписів.

Проте статистика не відображає реальний стан справ щодо скоєння насильства в сім’ї. Адже ця проблема носить латентний, прихований характер, тому що ані жертви, ані їхні кривдники не готові до того, що про проблеми сім'ї можуть знати за її межами.

Протидію явищу насильства в родині розпочато з прийняття 15.11.2001 Закону України «Про попередження насильства в сім’ї», яким визначено основні поняття у сфері попередження насильства в сім’ї, форми насильства (фізичне, психологічне, сексуальне, економічне), а також органи і установи, на які покладається здійснення заходів з попередження насильства в сім’ї.

На державному рівні прийнято Національну стратегію профілактики соціального сирітства на період до 2020 року та Державну цільову соціальну програму підтримки сім'ї до 2016 року, якою визначено конкретні заходи захисту, підтримки та розвитку української сім'ї, окреслено напрями роботи центральних та місцевих органів виконавчої влади щодо підвищення відповідальності за народження і виховання бажаних дітей у сім’ях, попередження і протидії насильству в сім'ї. На регіональному рівні у березні 2013 року прийнято Комплексну обласну програму підтримки сім’ї, забезпечення гендерної рівності та протидії торгівлі людьми на період до 2016 року, яка включає конкретні завдання і заходи щодо підтримки сім`ї, попередження домашнього насильства.

Досягнення позитивних результатів у протидії насильству в сім’ї, щодо жінок, дітей можливе тільки за умови соціального партнерства державних органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та громадськості й розробки механізму міжвідомчої взаємодії у цих питаннях.

Захистіть себе, і цим ви зробите перший крок до захисту інших!

До проведення акції «16 днів проти насильства» може долучитися:

- кожна особа, яка своїми власними діями (підтримкою, розповіддю про власний досвід, порадою) може призупинити насильницькі дії;

- кожна організація, яка може долучитися до проведення даного заходу, провести будь-який захід спільно з іншими організаціями;

- кожна особа, яка говорить вголос про неприпустимість побиття, психологічного, фізичного та інших видів насильства, про зґвалтування та про приниження жінок і дівчат, чоловіків і хлопців на роботі, в родині, серед друзів чи колег.

З питань проведення акції «16 днів проти насильства в сім’ї» можна звертатися до:

- Департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації (м. Чернігів, проспект Миру, 21-А, тел. 67-45-16);

- Чернігівського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (м. Чернігів, вул. Шевченка, 21, тел. 77-89-84);

- обласної організація Спілки жінок України (м. Чернігів, вул. Шевченка, 105 а, тел. 67-03-12).


Департамент сім’ї, молоді та спорту ОДА



03.10.2013

Резолюція
учасників ІІІ обласного молодіжного
форуму до молоді Чернігівської області

Ми, учасники ІІІ обласного молодіжного форуму, звертаємося до молоді Чернігівщини.

ІІІ обласний молодіжний форум це етапна подія в житті молодого покоління нашої області. Він об'єднує, спрямовує й надихає на зміни заради кращого сьогодення і майбутнього.

Усвідомлюючи свою відповідальність перед суспільством, закликаємо молодь повною мірою задіяти свій розум, свої сили і таланти у справі реалізації проголошеної Президентом України стратегії модернізації, європейської інтеграції й соціального піднесення держави.

Здійснення цієї стратегії є головною передумовою справдження надій молодого покоління всієї України на високі стандарти життя: ґрунтовну освіту і працевлаштування, доступне житло і гідну оплату праці, якісну медицину і повноцінний відпочинок.

Наша мета – пробудити молодь до активного громадянського життя, досягти вищого рівня консолідації молоді шляхом розбудови розгалуженої системи молодіжних організацій від центру до сіл і селищ, наповнити повсякденне життя молодого покоління суспільно корисними справами, турботою про своє здоров’я і саморозвиток.

Ми закликаємо молодь не бути байдужими до наших спільних проблем, проявляти ініціативу, очолювати перспективні починання.

Формуймо у суспільстві психологію творчого ставлення до будь-якої справи, психологію єднання, психологію переможців!

Разом ми розбудуємо потужну й процвітаючу Україну, яка посяде гідне місце у співтоваристві європейських націй!


Учасники ІІІ обласного молодіжного форуму

Звіт
Про проведення громадської експертизи



29.04.2011

Презентовано логотип "За здорове життя"

Президент України Віктор Янукович запропонував визначити 2012 рік в Україні – Роком спорту та здорового способу життя. Всеукраїнська спілка молодіжних та дитячих громадських організацій "Український молодіжний форум" за підтримки Державної служби для сім’ї, молоді та спорту України провела конкурс на створення логотипу для значка "За здорове життя", який пройшов у березні 2011 року. Результатом Конкурсу стало створення зображення, що символізує поняття "здоровий спосіб життя".



Про проведення у 2009 році Року молоді в Чернігівській області

Указом Президента від 3 липня 2008 № 616/2008 «Про проведення у 2009 році в Україні Року молоді» з метою підвищення ролі молоді в розбудові демократичного громадянського суспільства, створення належних умов для інтелектуального, культурного та фізичного розвитку молодих громадян проголошено провести у 2009 році в Україні Рік молоді. Розпорядженням голови облдержадміністрації від 20 серпня 2008 № 303 затверджено план заходів по реалізації в області положень зазначеного Указу. Проведено засідання Координаційної ради з питань молодіжної політики при облдержадміністрації, присвячене узгодженню дій органів виконавчої влади та громадськості стосовно проведення в області заходів до Року молоді.

Станом на 01.09.2009 року в обласній державній адміністрації проведено три засідання Координаційної ради з питань молодіжної політики при облдержадміністрації, на яких розглянуто ряд питань героїко-патріотичного виховання молоді, формування здорового способу життя, співпраці органів державної виконавчої влади та молодіжних громадських організацій області.

За підсумками засідань були дані відповідні доручення структурним підрозділам обласної держаної адміністрації щодо проведення роботи в у відповідному напрямку.

В Чернігівській області діє 28 обласних та більше 230 районних та міських молодіжних громадських організацій. Зростає кількість соціально значущих програм та заходів, які вони реалізують.

Найбільшими центрами розвитку молодіжного та дитячого громадського руху залишаються міста Чернігів, Ніжин та Прилуки.

Міжрегіональний молодіжний форум з питань героїко-патріотичного виховання в рамках заходів Всеукраїнської молодіжної акції „Молодь єднає Україну” (29-30 січня 2009 року).

Участь у форумі взяли молодіжні делегації Черкаської, Кіровоградської, Вінницької, Львівської областей та представники молодіжних громадських організацій, молоді депутати, студентство Чернігівської області.

29 січня 2009 року у рамках відзначення Дня подвигу Героїв Крут учасники форуму поклали квіти до Меморіалу пам’яті Героїв Крут, оглянули музей, що знаходиться біля нього.

30 січня 2009 року в обласній державній адміністрації відбулося розширене засідання координаційної ради з питань молодіжної політики при облдержадміністрації, присвячене героїко-патріотичного вихованню молоді.

Також, цього дня учасники форуму мали можливість, під час оглядової екскурсії, ознайомитись історією древнього Чернігова.

22 січня 2009 року проведенні урочистості присвячені 300-й річниці оборони Батурина «Пам’ять героям у серці України» за участі молодіжних громадських організацій.

24 квітня 2009 року на території Меморіального комплексу "Пам’яті Героїв Крут" відбулася акція "Всеукраїнська молодіжна толока пам’яті Героїв Крут". Понад 200 юнаків та дівчат з молодіжних трудових загонів Донецької, Київської, Луганської, Полтавської, Сумської, Харківської, Чернігівської та інших областей під час акції посадили близько 1000 молодих дерев (дуб, ялинка, горобина, верба) та проведенні поновлювальні роботи на території Меморіалу комплексу.

16-19 липня 2009 року проведено Міжнародний фестиваль історичного фехтування та словяно-варязької культури „Коровель 2009”.

14 серпня ц. р. в рамках Всеукраїнської акції „Пам’ятати. Відродити. Зберегти.” відбувся молодіжний збір-похід „Батурин та Крути – твердині України”, присвячений 18-ї річниці незалежності України, за участю членів координаційної ради з питань молодіжної політики при облдержадміністрації, лідерів молодіжних громадських організацій та волонтерів молодіжних трудових загонів.

06-08 лютого 2009 року проведено відкритий чемпіонат з УШУ Саньшоу «Молодь за здоровий спосіб життя».

16-17 травня 2009 року проведено комплекс заходів до Дня пам’яті померлих від СНІДу.

23 травня 2009 року проведено обласний етап ІІ Всеукраїнського фестивалю-конкурсу «Молодь обирає здоров’я». В березні – квітня пройшли районі та міські тури фестивалю.

27 травня 2009 року відбувся молодіжний рок-концерту «Молодь проти наркотиків».

06 червня 2009 року – ІІ Міжнародний турнір зі спортивних єдиноборств під гаслом „Молодь за здоровий спосіб життя”.

При управлінні функціонує молодіжний центр праці, який створений з метою вирішення проблем працевлаштування молоді.

Протягом звітного періоду для молоді, яка зверталася до молодіжного центру праці, було організовано постійно діючі консультації з питань підприємницької діяльності.

У лютому – квітні 2009 року проведено регіональний тур конкурсу бізнес-планів підприємницької діяльності серед молоді.

З 1 березня 2009 року молодіжним центром праці було організовано бізнес-курси з англійської мови для молодих підприємців за участю Корпусу Миру США.

19 березня 2009 року організовано та проведено семінар-тренінг для студентів-випускників вищих навчальних закладів (28 осіб) на тему «Розширення сфер працевлаштування молоді та організація підприємницької діяльності».

З 1 вересня 2009 року розпочато реалізацію програми з профорієнтації молоді «Шлях до успіху» метою якої є забезпечення усвідомленого вибору учнями майбутньої професії та сприяння максимальному розвитку творчого потенціалу молодої людини.

У жовтні-листападі 2009 року проведено комплекс заходів по профорієнтації учнівської молоді, в тому числі для дітей-сиріт та дітей-інвалідів.

З квітня поточного року молодіжним центром праці при управлінні у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації було організовано та проведено низку акцій молодіжних трудових загонів.

9 травня було організовано молодіжний трудовий загін з упорядкування меморіальних комплексів Великої Вітчизняної війни (на Болдиній горі, м. Чернігів).

25 червня був організований молодіжний трудовий загін, який взяв участь у Всеукраїнській молодіжній акції „Пам’ятати. Відродити. Зберегти” у с. Пирогово Київської області.

В період з 1 по 24 липня п.р. молодіжним центром праці було організовано роботу у сільськогосподарській сфері двох молодіжних трудовий загонів.

14 серпня 2009 року трудовий загін виконував ремонтно-опоряджувальні роботи біля Меморіалу пам’яті Героїв Крут та у національному історико-культурному заповіднику „Гетьманська столиця” в смт. Батурин.

20 серпня 2009 року було організовано роботу молодіжного трудового загону по упорядкуванню меморіального комплексу Великої Вітчизняної війни в м. Чернігові.

11 вересня молодіжним центром праці було організовано трудовий загін по впорядкуванню та облаштуванню місць поховань невідомих солдатів, братських могил, меморіалів та об’єктів, які увічнюють подвиг партизанів і підпільників у період Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років в м. Чернігові та Чернігівському районі.

Серед традиційних заходів, що проводяться є: молодіжні фестивалі «На всю котушку» та «Хрущ», «Фестиваль студентських сімей» та «Студент року», конференції, Міжнародні фестивалі КВН та СТЕМ, міські молодіжні турніри інтелектуальних ігор, музичні, танцювальні програми, "круглі столи", семінари, тренінги, спортивні змагання тощо.

За сприяння управління у справах сім’ї та молоді протягом 2009 року проведено більше 156 заходів за участю молодіжних громадських організацій. Використано більше 175,1 тис. грн. Серед них: регіональний етап ІІІ Всеукраїнського фестивалю гумору «КуМеДна бочка»; Міжнародний молодіжний фестиваль “Дружба 2009”; регіональний етап Всеукраїнського фестивалю „Студентська республіка”; Міжнародний молодіжний слов’янський театральний фестиваль «Тріада»; Міжнародна зустріч команд КВК України, Республіки Білорусь та Російської Федерації.

Вже вп’яте у місті Ніжині проводиться Міжнародний студентський фестиваль сучасної молодіжної музики “Сесія”.

В рамках Святкування Дня молоді проведено V Міжнародний фестиваль молодіжного гумору «Хрущ-2009», участь у якому взяли команди міст Калуга та Орел (Російська Федерація) та міст Київ та Чернігів (Україна), Гомель (Республіка Білорусь) та Тирасполь (Республіка Молдова).

У лютому проведено V регіональний конкурс команд брейк-дансу, в якому взяли участь команди із Чернігова, Києва, Носівки, Кривого Рогу

Постановою Кабінету Міністрів України від 28.01.2009 № 41 затверджена „Державна цільова соціальна програма „Молодь України” на 2009-2015 роки”.

Управління у справах сім’ї
та молоді облдержадміністрації

Організаційно-правове забезпечення реалізації молодіжної політики в області.

Відповідно до Декларації "Про загальні засади державної молодіжної політики в Україні", Законів України "Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні", "Про соціальну роботу з дітьми та молоддю", "Про молодіжні та дитячі громадські організації" та Загальнодержавної програми підтримки молоді на 2004-2008 роки управління у справах молоді та спорту облдержадміністрації проведена цілеспрямована робота щодо становлення, розвиток та соціалізації молоді нашого регіону. 

Велика увага приділяється співпраці органів виконавчої влади та молодіжних громадських організацій, як обласних та і на місцях. Так, у квітні 2006 року в обласній державній адміністрації відбулася зустріч голови облдержадміністрації М.І.Лаврика з лідерами молодіжних громадських організацій, молодіжного активу м. Чернігова. По низці молодіжних питань, особливо, що стосується працевлаштування та зайнятості молоді в літній період 2006 року, а також проведення якісного відпочинку дітей області, головою облдержадміністрації були дані відповідні доручення. У заключному слові М.І.Лаврик відзначив, що влада робитиме все, щоб молодь могла активно розвиватись, бути рушієм розвитку держави, сприятиме конструктивним ідеям громадських організацій, які співпадають з різними напрямками діяльності влади та забезпечують розвиток молоді області.

26 червня 2006 року до Дня Молоді та 10-ї річниці Конституції України в облдержадміністрації відбулась зустріч керівництва Чернігівської обласної державної адміністрації, обласної ради та Чернігівської міської ради з молодіжним активом області. На зустрічі було представлено більше 15 молодіжних громадських організацій, спортивні товариства, провідні спортсмени області, молоді журналісти та представники студентського самоврядування. Загалом близько 200 чоловік.

В ході зустрічі були вручені Спільні почесні грамоти облдержадміністрації та обласної ради, почесні грамоти та подяки облдержадміністрації найбільш активним учасником молодіжного громадського руху області. Також, висловлені пропозиції щодо удосконалення роботи органів виконавчої влади та молодіжних громадських організацій, дані відповідні доручення.

27-29 червня 2006 року по території Чернігівської області проходила інформаційно-просвітницька акція "Захист прав людини і громадянина - суть і мета Конституції України". Зазначений захід організований спільно з громадською організацією "Молодіжний Центр АРТ "МоЦарт".

Головна мета акції - надання широкого громадського резонансу відзначенню 10-ї річниці Конституції України, консолідація громадськості області на засадах програм Президента України, уряду та європейського вибору нашої держави. Пропаганда вікових традицій державотворення.

В містах Ріпки, Щорс, Городня відбулись концертні програми за участю провідних творчих колективів, дані роз`яснення щодо основних засад Конституції України.

Важливою складовою акції стало привернення уваги громадськості, ЗМІ до проблем демократичного вибору кожного громадянина, прав і свобод, які гарантує Конституція України.

Формування духовності, національної самосвідомості та патріотичне виховання молоді.

Розвиток молоді на засадах національних і загальнолюдських цінностей, формування у неї усвідомлення своєї причетності та відповідальності за долю України, пріоритет діяльності відповідних управлінь облдержадміністрації та їх структурних підрозділів.

В навчальних закладах області проводяться заходи, спрямовані на формування у дітей і підлітків поваги до Конституції України та символів держави, оформлені куточки державної символіки.

Так, 29 січня 2006 року управлінням у справах молоді та спорту облдержадміністрації була організована та проведена молодіжна акція пам`яті героїв Крут біля с. Крути Чернігівської області, в якій взяли участь представники центральних органів виконавчої влади, молодіжні громадські організації майже всіх регіонів України.

З метою вшанування пам`ять героїв ліквідаторів аварії на ЧАЕС та формування гідної поваги до надбань минулих поколінь протягом березня місяця відбувся обласний конкурс малюнків серед дітей та молоді "Майбутнє без Чорнобиля" присвячений 20-м роковинам Чорнобильської катастрофи. В заключному етапі, якого було організовано та урочисто відкрито виставку більше ніж 130 творчих робіт дітей та молоді і урочисто вручені цінні подарунки та грамоти переможцям.

01-02 липня 2006 року в м. Чернігові за підтримки управління відбувся фестиваль "Студентська республіка". Мета проекту - залучення молоді до державотворчих процесів та підвищення рівня правової культури студентства, заохочення до громадської активності.

Одним із напрямків роботи було роз`яснення основних позицій виборчого законодавства України. В рамках фестивалю відбулись вибори Студентського мера та Студентського парламенту Чернігівщини.

На Чернігівщини фестиваль відбувся в шостий раз. Участь у ньому взяло близько 15 вищих навчальних закладів.

В рамках програми патріотичного виховання відділом у справах сім`ї та молоді міської ради проведений міський молодіжний конкурс  "Все про Україну" присвячений  Дню Соборності України та Дню пам`яті Героїв Крут, під час якого проведено інтелектуальну гру брейн-ринг, конкурси для глядачів та культурна програма. До річниці виводу військ із Афганістану проведено турнір із рукопашного бою спільно із громадською організацією "Октант".

Для морально - психологічної підтримки, соціалізації молоді в бібліотеках області проведено цикл заходів з правових питань спільно з працівниками правоохоронних органів на теми: "Маю право", "Я - дитина, я - людина, я - громадянин", "Я та інші".

На базі Козелецької районної дитячої бібліотеки успішно діє обласний центр правової освіти дітей і підлітків, запроваджуючи нові інноваційні форми роботи з питань формування правової освіти  молоді.

20 музейних закладів області мають експозиційні розділи, присвячені подіям Великої Вітчизняної війни. З метою залучення молоді до надбань національно-культурної спадщини в музеях області проводились уроки мужності, екскурсії, зустрічі з ветеранами, уроки народознавства "Пам`ятаємо славу предків", "Чернігівщина - доба гетьманщини". У своїй роботі музеї тісно співпрацюють з ветеранськими організаціями та окремими ветеранами. Так, зустрічі з ветеранами Великої Вітчизняної війни Миколою Їрхою, Михайлом Демидовим відбулись у Чернігівському літературно-меморіальному музею-заповіднику М.Коцюбинського, Чернігівському обласному історичному музею ім. В. Тарновського.

Протягом багатьох років Чернігівська обласна бібліотека для юнацтва співпрацює з Чернігівським обласним військкоматом згідно договору про спільну діяльність на період весняного та осіннього призовів до лав Української Армії: організовує роботу бібліотечного пункту, де призовники можуть переглянути періодичні видання, проводить заходи з популяризації книги, уроки народознавства, надає інформаційно-методичну допомогу. Протягом І півріччя ц.р  проведені наступні заходи: уроки патріотизму "Україна моя, моя люба Вкраїна", "Козацька слава України", "Доля моя-моя Україна", години пам`яті "В той день, коли закінчилась війна", "Пам`ятай минуле заради майбутнього", усні журнали "Вимоги державної символіки", "Козацькому роду нема переводу", "Літопис великої війни". 

Формування правової культури та профілактика протиправної поведінки молоді.

Велике значення надається питанню профілактики правопорушень, злочинів, бездоглядності серед молоді регіону.

Розроблені і чітко виконуються плани-графіки спільних виїздів до населених пунктів області відповідних соціальних служб та відділів, кримінальної міліції та служб у справах неповнолітніх з метою пропаганди здорового способу життя, профілактики злочинності, правопорушень та насильства в сім`ї. Здійснюються вечірні та нічні рейди: "Ялинка", "Канікули", "Розшук", "Урок", "Діти вулиці" з метою виявлення фактів порушень правил торгівлі алкоголем, тютюном, а також режиму роботи розважальних закладів та перебування в них учнівської молоді.

За останній час обсяг різних видів діяльності управління у справах молоді та спорту, спрямованих на формування здорового способу життя й профілактику негативних явищ у дитячому та молодіжному середовищі, значно збільшився. Насамперед, це видання інформаційної-довідкової літератури, проведення круглих столів, тематичних семінарів, відеолекторіїв, висвітлення даного питання в засобах масової інформації, а найголовніше - підтримка соціально - корисних проектів  молодіжних громадських організацій, спрямованих на профілактику негативних прояві у молодіжному середовищі.

В м. Чернігові протягом звітного періоду управління у справах молоді та спорту проведено Міжнародний молодіжний рок-концерт "Молодість обирає життя" спрямований на пропаганду здорового способу життя та зміцнення моральності серед молоді.

26 червня 2006 року управлінням у справах молоді та спорту Чернігівської облдержадміністрації спільно з Чернігівської обласною молодіжної громадською організацією "Наше покоління" проведено концерт в рамках Всеукраїнської акції "Життя без наркотиків, спрямовану на профілактику негативних явищ у молодіжному середовищі та інформування громадськості щодо формування здорового способу. Цього ж дня відбулась демонстрації відеоролика "Молодість - так, наркотики - ніколи". 

Акція відбулась у насиченому та змістовному руслі, за великої кількості глядачів, переважного молоді. Відповідно до мети концерту, сцена була забезпечена плакатами, спрямованими на профілактику наркоманії. Учасники та ведучі зі сцени розповідали глядачам про негативні наслідки вживання тютюну, алкоголю та наркотичних речовин. При вході до концертної зали кожному глядачеві було надано інформаційна листівка "Молодь проти наркоманії".

Постійно організовуються та підтримуються заходи, спрямовані на формування у молоді міста здорового способу життя (рок-фестиваль та фестивалі альтернативної музики "Молодь за здоровий спосіб життя", "Молодь проти ВІЛ/СНІД", профілактична акція "Відривайся без наркотиків!").

У І кварталі при центрах соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді  регіону працювали 23 мобільні консультативні пункти. Проведено 685 групових заходів за темами: "Профілактика правопорушень", "Закон і ти", "Правова відповідальність неповнолітніх", "Підготовка молоді до сімейного життя", "Бути здоровим - це модно", "Профілактика негативних явищ у молодіжному середовищі", "Пропаганда здорового способу життя", "Репродуктивне здоров`я молоді", "Спілкування без обмежень" тощо. Охоплено 10334 особи.

За звітний період з питань профілактики наркоманії, злочинності, насильства в молодіжному середовищі організовано та проведено 96 заходів. Охоплено 2400 осіб. Під час заходів розповсюджувалась інформаційно - профілактична продукція (3000 шт.).

В області працює три служби по роботі з ін`єкційними споживачами наркотиків. Зареєстровано 129 звернень. Надано 274 індивідуальні консультації. У звітному періоді  при  шести центрах соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді  створено аналогічні служби. В даний час ведуться підготовчі роботи  по ремонту приміщень за рахунок субвенцій з державного бюджету.

Протягом звітного періоду волонтерами центрів соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді постійно забезпечувалась робота в напрямку попередження асоціальної поведінки дітей та молоді, профілактики шкідливих звичок, формування здорового способу життя та правил безпечної поведінки шляхом проведення лекційно-тренінгової роботи, відеолекторіїв та розповсюдження соціально-рекламної інформації з даної тематики.

З питань профілактики правопорушень, бездоглядності та бродяжництва     прочитано 30 лекцій, проведено 18 тренінгів  (охоплено 1200 осіб). Надано 216 індивідуальних консультацій.

Під соціальним супроводом перебувало 19 осіб, які звільнились з місць позбавлення волі. Надано 68 індивідуальних  послуг.

Станом на 1 травня 2006 року в області функціонує 268 дошкільних навчальних закладів та 55 навчально-виховних комплексів, де дошкільну освіту здобувають 20,2 тис. дітей (43,2%) в т.ч. у сільській місцевості - 2,9 тис. (18%).

В області діють школи для батьків ("Здорова сім`я", "Пошук"), проводяться семінари-практикуми ("Від гри до навчання", "Щоб малюк зростав здоровим"), прес-конференції з досвіду сімейного виховання ("Ми і наші діти", "Чи легко бути батьком").

У кожному районі організовано консультаційні пункти, проводяться тренінги, сімейні аукціони для батьків з актуальних проблем виховання дітей дошкільного віку. У містах Чернігові, Ніжині, Прилуках функціонує гаряча лінія "телефон довіри".

Обласний інститут післядипломної педагогічної освіти запровадив різні форми підвищення кваліфікації вчителів, підготовки їх до роботи за новими навчальними планами і програмами, особливо педпрацівників, які викладають нові навчальні предмети у 5-му класі.

Важлива роль у впровадженні інформаційних технологій належить школі. Відповідно до Концепції інформатизації загальноосвітніх навчальних закладів, у навчальних закладах області встановлено 3952 одиниць сучасної комп`ютерної техніки. Обладнано 299 комп`ютерних класів (158 - у сільській місцевості), 163 з яких - навчальні комп`ютерні комплекси МОНУ. До мережі Інтернет підключено 110 навчальних закладів.

Обласний інститут післядипломної педагогічної освіти продовжує роботу за програмою "Intel R Навчання для майбутнього". У рамках цього проекту, який дає можливість підготувати у районах області вчителів-предметників, які б могли використовувати комп`ютерні технології у навчальному процесі, підготовлено  1270 педагогічних працівників з усіх регіонів області.

153 загальноосвітні навчальні заклади області беруть участь у експерименті Міністерства освіти і науки України щодо апробації електронних засобів навчального призначення. За програмою експерименту працюють вчителі української та англійської мов, зарубіжної літератури, історії, фізики, хімії, математики, інформатики, біології.

Продовжується профілізація старшої школи та допрофільна підготовка учнів 5-9-х класів. Профільним навчанням охоплено 71,2 % старшокласників. Функціонує 25 гімназії, 8 ліцеїв, 1 колегіум, 3 спеціалізовані школи, якими охоплено майже 23 тисячі учнів (17 %). Тут працюють найбільш кваліфіковані педагогічні кадри, залучається науковий потенціал вищих навчальних закладів, реалізуються інноваційні проекти та програми у сфері освіти.

У 159 загальноосвітніх навчальних закладах (647 класів) поглибленим вивченням окремих предметів охоплено 16 430 учнів (13%). 40436 школярів (47,4%) відвідують заняття факультативів, курси за вибором - 69629 (55,3%).

На базі міжшкільних навчально - виробничих комбінатів створено 124 класи технологічного профілю (2286 учнів).

З метою зміцнення здоров`я дітей і учнівської молоді, формування у них позитивної мотивації щодо формування навичок здорового способу життя у березні-квітні 2006 року проведено обласний етап Всеукраїнського конкурсу-захисту сучасної моделі навчального закладу - "Школи сприяння здоров`ю", у якому взяли участь 20 закладів.

З метою посилення захисту прав дітей від насильства і експлуатації в усіх її формах, підвищення рівня поінформованості учнівської молоді, педагогічних працівників про проблему торгівлі людьми і засоби убезпечення від неї започатковано проведення інформаційно-освітніх заходів та визначено регіональних координаторів.

На базі обласного інституту післядипломної педагогічної освіти для регіональних координаторів області за участю Всеукраїнської громадської організації "Жіночий консорціум України" проведено презентацію (січень, 2006р.) навчального відеофільму "Станція призначення - Життя". Заплановано його розповсюдження навчальних закладах області.

В рамках проекту "Діалог" за сприяння Науково-методичного центру середньої освіти Міністерства освіти і науки України, Всеукраїнської благодійної організації "Громадська Рада з соціальних проблем розвитку підростаючого покоління" організовано семінар-тренінг з підвищення кваліфікації педагогів-тренерів, які працюють за даним проектом і передають свої знання і досвід школярам (вересень 2005 року).

В регіоні функціонують 4 заклади для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування: 2 загальноосвітні школи-інтернати І-ІІІ ступенів, 1 спеціальна загальноосвітня школа-інтернат та дошкільний дитячий будинок. У минулому навчальному році в них перебувало 618 вихованців.

Особлива увага приділяється забезпеченню закладів для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. У першочерговому порядку здійснюється забезпечення м`яким інвентарем, технологічним обладнанням, іншими основними засобами.

Лікарями дитячих поліклінік проводиться виявлення дітей та підлітків, залежних від алкоголю та наркотиків, які направляються до обласного наркологічного диспансеру. На базі міської дитячої поліклініки N2 створена та функціонує "Клініка, дружня до молоді".

З метою пропаганди здорового способу життя, пошуку ефективних методів роботи із молоддю та дітьми, в бібліотеках міста розроблено програму "За здоровий спосіб життя", проведені години спілкування "За здорові звички", "Від пияцтва до злочину - один крок!", "Скажи наркотикам - НІ!", огляди літератури "Вибираємо життя".

Щонеділі у міському Палаці культури проходять заняття недільної школи "Запобігання залежності від наркотиків та алкоголю".

З метою формування правової культури та профілактики негативних явищ в бібліотеках міської централізованої бібліотечної системи проведені години правової грамотності, викладки літератури та тематичні полички "Знай свої права", "Мораль і право в нашому житті", "Байдужість - шлях до злочину", "Я - громадянин України!"

Розвиток трудової активності, забезпечення зайнятості молоді.

Відповідно до Указу Президента України "Про вдосконалення державного регулювання у сфері зайнятості населення та ринку праці в Україні" від 11.07.2005 року N 1073, Програми зайнятості населення області на 2006-2007 роки затвердженої рішенням Чернігівської обласної ради від 22 грудня 2005 року, обласної програми "Молодь Чернігівщини" при управлінні продовжує функціонувати молодіжний центр праці.

Для організації проведення профорієнтаційних заходів для учнівської молоді в МЦП комп`ютерну техніку обладнано програмами, які дадуть змогу забезпечити ефективні заходи для професійного самовизначення молоді в сучасних умовах. Так, продовжено роботу з учнями старших класів міста по наданню послуг з тестування для визначення особистих можливостей молодої людини, збігу професійних намірів зі здібностями. Ця програма забезпечує учням усвідомлений вибір щодо майбутньої професії, сприяти максимальному розвитку творчого потенціалу молодої людини, посилює її конкурентоспроможність та дає можливість досягти ефективної зайнятості молоді.

Відповідно до Закону України від 18.11.03 р. N 1281-ІV "Про Загальнодержавну програму підтримки молоді на 2004-2008 роки", розпорядження Кабінету Міністрів України від 15.02.2006 р. N 81 "Про затвердження заходів з виконання у 2006 році Національної програми сприяння розвитку малого підприємництва в Україні" та Положення про Всеукраїнський конкурс "Молодий  підприємець року", затвердженого наказом Державного комітету України у справах сім`ї та молоді від 23.01.2004 року N14 з метою удосконалення роботи щодо підтримки підприємницьких ініціатив молоді, розвитку її підприємницького і наукового потенціалу, сприяння створенню й забезпеченню діяльності молодіжних підприємств молодіжним центром праці було проведено регіональний тур Всеукраїнського конкурсу "Молодий підприємець року". Переможцем став Симонов Г.М. Документи та матеріали переможця надіслано до організаційного комітету для участі у наступному турі конкурсу.

Відповідно до Закону України від 18.11.03 р. N 1281-ІV "Про Загальнодержавну програму підтримки молоді на 2004-2008 роки", розпорядження Кабінету Міністрів України від 15.02.2006 р. N 81 "Про затвердження заходів з виконання у 2006 році Національної програми сприяння розвитку малого підприємництва в Україні" та Положення про Всеукраїнський конкурс бізнес-планів підприємницької діяльності серед молоді, затвердженого спільним наказом Держкоммолодьспорттуризму та Держпідприємництва від 10.10.2000 р. N 49/1949 молодіжним центром праці було проведено регіональний тур конкурсу. Переможцем у номінації "Виробництво, сфера послуг і торгівля" стала Нестеренко Наталія Вікторівна. Бізнес-план переможця та супровідні документи надіслано до організаційного комітету для участі у наступному турі конкурсу.

Протягом звітного періоду було організовано роботу 3 волонтерських благодійних загонів по виконанню опоряджувальних робіт та робіт по благоустрою, де було задіяне понад 100 чоловік. Зараз формуються трудові бригади та загони серед учнівської та студентської молоді загальною кількістю понад 800 чоловік.

За січень-березень 2006 року до служби зайнятості області звернулось за наданням соціальних послуг 29,0 тис. молоді у віці до 35 років, в тому числі  9,6 тисяч - це молодь, яка мешкає в сільській місцевості, що складає 33,1%. Станом на 31.03.2006 року мають статус безробітного 4,0 тис. осіб. Працевлаштовані службою зайнятості впродовж першого кварталу поточного року - 845 чол..

Забезпечуючи передбачені державою додаткові гарантії зайнятості молоді, за поданням центрів зайнятості, виконавчими органами місцевої влади на 2006 рік було заброньовано для молоді  267 робочих місць, що становить 53,8 відсотків від їх загальної кількості. В тому числі: 149- для випускників загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних навчальних закладів, яким надається перше робоче місце; 24 - для молоді, яка залишилась без піклування батьків; 79 - для осіб, звільнених із строкової військової  або альтеративної (невійськової) служби та якій надається перше робоче місце та 15 робочих місць для молоді, якій виповнилось 15 років і яка, як виняток, може прийматися на роботу.

Протягом звітного періоду в центрах зайнятості області перебувало на обліку 825 осіб молоді, яка потребує соціального захисту, з них працевлаштовані - 111 чол., в тому числі в рахунок квоти - 34 чол.

Серед молоді, яка звертається за допомогою у працевлаштуванні до центрів зайнятості, значну питому вагу складають випускники навчальних закладів. За оперативними даними станом на 01.04.2006 р. на обліку в центрах зайнятості області перебувало більше 1,2 тис. випускників навчальних закладів різних рівнів акредитації, яким надається перше робоче місце, в тому числі: 600 випускників ВУЗів, 225- професійно-технічних навчальних закладів, 375 - загальноосвітніх шкіл. Із загальної чисельності випускників з початку року працевлаштовані 165 осіб, направлені на навчання за рахунок коштів Фонду ЗДСС на випадок безробіття 83 осіб, 16 чол. брали участь у громадських роботах.

З метою вирішення питання зайнятості учнівської та студентської молоді у вільний від навчання час в області на 2006 рік затверджені 8 програм громадських робіт для молоді.

На 2006 рік спеціальні програми організації оплачуваних громадських робіт для учнівської та студентської молоді затверджені у Бобровицькому, Куликівському, Сосницькому, Талалаївському, Прилуцькому районах, містах Ніжині, Прилуках та Чернігові. Вони фінансуються за кошти місцевих бюджетів, підприємств, організацій, установ. А у Куликівському районі розпорядженням голови райдержадміністрації створений спеціальний Фонд фінансування громадських робіт учнівської молоді під час літніх канікул. На цей рік плановий кошторис цього Фонду затверджений у розмірі 15 тис. грн.

Постійно проводяться семінари з техніки пошуку роботи, з питань самозайнятості та інформаційні семінари для адаптації молоді на ринку праці та працевлаштування. За звітний період 929 інформаційних семінари відвідали майже 5 тис. молодих осіб;  в 290 семінарах з техніки пошуку прийняло участь 1,2 тис. молоді віком до 35 років; 139 семінарів з питань самозайнятості - 544 представників молоді. 9,3 тис. незайнятої молоді у віці до 35 років отримали 13 тис. профінформаційних послуг.

Профінформаційні сектори базових центрів зайнятості проводять роботу в наданні послуг безробітній молоді. Ефективності такої  роботи в наданні послуг молоді сприяє поповнення профінформаційних секторів необхідною інформацією, робота інформаційних залів у м. м. Ніжині, Бахмачі, Чернігові та куточків, де зосереджуються чисельні професіографічні довідники, різноманітна література, буклети, листівки тощо. Також надається інформація в засоби масової інформації, так у березні минулого року в газеті "Чернігівський вісник" започаткована сторінка обласного центру зайнятості "Служба зайнятості - молоді", а на протязі І кварталу поточного опубліковані дві статті "Аби молодь залишалась на селі" та "З безробітних у : бізнесмени".

У І кварталі 2006 року шляхом надання роботодавцям дотацій на створення додаткових робочих місць за рахунок коштів Фонду працевлаштовано 124 особи з числа молоді, що більше ніж за відповідний період минулого року на 8%. На фінансування дотацій на створені у 2006 році робочі місця для працевлаштування молоді вже витрачено 140 тис. грн.

На протязі звітного періоду отримали одноразово допомогу для зайняття підприємницькою діяльністю 122 молодих осіб віком до 35 років (що складає 50,8% від загальної кількості отримавших такий вид допомоги), з них 67 чол. до 28 років.

Особлива  увага  приділяється  інформуванню молоді про стан ринку праці в Україні, можливості працевлаштування та професійного навчання, розвитку малого та середнього бізнесу. За січень-березень 2006 року профорієнтаційні уроки пройшли в: Городнянському, Варвинському, Ріпкинському, Срібнянському центрах зайнятості, охопивши 11,5 тис. учнів. Молоді надається інформація про ринкоутворюючі підприємства району, професії та спеціальності, у яких є потреба на цих підприємствах; учні отримують профорієнтаційні та профконсультаційні послуги, проходять анкетування, тестування на предмет професійного самовизначення, отримують поради психолога та профорієнтатора.

В січні-березні 2006 року в 6 районах Чернігівської області проведені "Ярмарки професій" для випускників шкіл. Всього у цих заходах взяли участь 3,5 тис. випускників загальноосвітніх шкіл.

Робота по забезпеченню умов продуктивної зайнятості молоді триває і знаходиться під постійним контролем обласного центру зайнятості, управління у справах молоді та спорту, освіти та науки облдержадміністрації

Створення умов для змістовного дозвілля молоді.

З метою розвитку свідомого ставлення молодої людини до використання вільного часу, розвитку її творчих здібностей, забезпечення умов для самореалізації проведена відповідна робота.

До Дня Святого Валентина проведено молодіжну - розважальну акцію, а також конкурс "Королева Чернігова - 2006", підтримано проведення шоу-програми "13 років - 13 прем`єр", за участю шоу-балету "Ярмарок".

До Дня гумору проведено розважальну шоу-програму "Наш Чернігів - чудове місто", а також конкурс "Міс студентська красуня - 2006".

Підтримано проведення міського молодіжного заходу "День Європи в Чернігові", організованого громадською організацією "Євроклуб", який відбувся 18 травня 2006 року в приміщенні актового залу Чернігівської філії Київського Славістичного університету.

19 травня 2006 року в приміщені Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру ім. Т.Г. Шевченка відбувся фестиваль молодих дизайнерів мод "Топ модель - 2006", співорганізатором якого виступило управління у справах молоді та спорту облдержадміністрації, на якому молоді дизайнери м. Чернігова презентували свої колекції одягу.

Протягом звітного періоду працівниками центрів соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді області проведено 36 занять клубних об`єднань з соціального супроводу дітей та молоді з особливими потребами, 25 - творчих майстерень, 28 - дитячої художньої студії "Колорит". Надано 1786 індивідуальних послуг.

У районах області проведено етапи всеукраїнської акції "Зелений паросток майбутнього" в рамках якої було: висаджування нових лісових насаджень; упорядковано лісових територій; створення парків.

Протягом  І-го півріччя п.р. проведені оглядові та тематичні екскурсії учнівської молоді до історичних та краєзнавчих музеїв в районах і містах області, зокрема, обласним історичним музеєм ім. В.В. Тарновського обслуговано 10780 учнів та студентів, проведено 308 екскурсій.

З метою залучення  молоді  до надбань національно-культурної спадщини України проведено рекламно-інформаційний тур за маршрутом: Чернігів - Батурин - Качанівка - Густинський монастир - Сокиринці - Тростянець - Чернігів.

З метою забезпечення змістовного дозвілля молоді проведено ряд заходів у районах і містах Чернігівської області:

-         районні конкурси молодих літераторів "Спробуй",

-         районні конкурси плакатів "Моє майбутнє - здорове майбутнє",

-         конкурс - виставка вихованців дитячих садків "Малюнки для мами і тата",

-         конкурси для дітей-сиріт та дітей з кризових сімей "Світ очима дитини",

-         конкурси комп`ютерного малюнка для дітей з особливими потребами,

-         спортивно-розважальні змагання "Ігри патріотів",

-         конкурси "Все починається з любові",

-         конкурси "Скарби дитинства",

-         екологічний конкурс "До чистих джерел",

-         змагання "Хлопці на всі сто",

-         програми "Тетянин день",

-         програми "Доброго вам настрою".

Підтримка діяльності молодіжних громадських організацій, творчої та обдарованої молоді.

Управління постійно надає фінансову допомогу молодіжним та дитячим громадським організаціям для реалізації соціальних ініціатив, стратегічних проектів та програм, які сприяють соціальному, культурному, моральному, суспільному становленню молоді, розвитку молодіжного та дитячого руху. Підтримуються найбільш значущі проекти та програми цих організацій.

За даними управління юстиції в Чернігівській області діє 21 обласна (13 зареєстрованих і 9 легалізованих) та більше 150 районних та міських молодіжних громадських організацій. Зростає кількість соціально значущих програм та заходів, які вони реалізують.

Важливою складовою реалізації молодіжної політики в області є робота з талановитою і обдарованою молоддю.

За підтримки управління у справах молоді та спорту Чернігівської облдержадміністрації у звітному періоді було проведено: 13 січня - молодіжну культурно-мистецьку акцію присвячену 5-ти річчю продюсерського центр "МоЦарт" у приміщені Чернігівського обласного українського  академічного музично-драматичного театру ім. Т.Г. Шевченка; проект "Роби добро за добро", зокрема друк плакатів та листівок, що реалізувались Чернігівською обласною організацією Народно-демократичної ліги молоді; 01-02 лютого - семінар-нараду в рамках розвитку міжрегіонального молодіжного співробітництва в м. Чернігові;  21 лютого - відкритий обласний турнір з Рукопашного бою "Чоловіча сповідь", присвяченого виводу військ з Афганістану; 22 - 23 лютого - комплекс заходів до Дня захисника Вітчизни; 24 лютого - спільно з МГО "Центр прогресивної молоді "Апельсин" Міжнародний молодіжний рок - концерт "Молодість обирає життя!" присвячений Всесвітньому дню солідарності з Віл-позитивними людьми; 18 березня - кубок КВН співдружності прикордонних міст України, Російської Федерації, Республіки Білорусь; 21 - 23 березня  - Міжнародний фестиваль єдиноборств у м. Ніжині у травні - обласний етап Всеукраїнського фестивалю дружин юних пожежників; 08-09 травня - всеукраїнський командний турнір з дзюдо серед юнаків у м. Ніжині, присвяченого вшануванню пам`яті загиблих у ВВв; 07-09 травня  - комплекс заходів до Дня Перемоги; у ІІ декаді травня  - акції присвячені Міжнародному дню сім`ї.

Протягом звітного періоду за підтримки управління брали участь: 17 - 20 лютого - колективу естрадно-спортивного танцю "Мальвіна" у Всеукраїнському фестивалі естрадного танцю "ФЕСТ - 2006" у м. Івано-Франківську; 08-09 травня - делегація області у Міжнародній акції "Ми нащадки Перемоги" (м. Мінськ, Республіка Білорусь); 24 травня - 06 червня - участь спортивної делегації у міжнародному турнірі на кубок Італії (провінція Калібрі. Італія).

У січні ц.р відбулись регіональні фестивалі - конкурси танцювальних груп з брейк-дансу (м. Носівка), у лютому ц.р. - молодіжний фестиваль пісні, музики, танцю, "Мистецькі барви" (м. Прилуки).

21 травня 2006 року в приміщені Чернігівського обласного виставкового комплексу "Експоцентру" відбулась ярмарка-презентація молодіжних та молодіжно орієнтованих громадських організацій під назвою "Разом у майбутнє". На ярмарку було представлено близько 30 громадських організацій, кожна з яких мала змогу презентувати себе та поінформувати громадськість міста про цілі, завдання та напрямки своєї діяльності, залучити до волонтерської діяльності соціально-активну молодь Чернігівщини.

Також, 21 травня 2006 року біля "Експоцентру" за великої кількості глядачів відбувся урочистий концерт за участю провідних творчих колективів міста з метою пропаганди здорового способу життя та профілактики протиправної поведінки молоді.

З 03 липня по 17 липня 2006 року за ініціативи і підтримки Міністерства України у справах сім`ї, молоді та спорту Чернігівщина гостино зустрічала на своїй землі учасників міжрегіонального етапу Всеукраїнського молодіжно-мистецького пленеру "Мальовнича Україна", що пройшов в м. Чернігові другий рік поспіль. У пленері цього разу брали участь 25 молодих художників з 14 областей України.

Учасники пленеру відвідали історичні місця історико-архітектурного заповідника "Чернігів стародавній", музей ім. О. Довженка (смт Сосниця) та історико-краєзнавчий музей ім. Г. Верьовки (с. Березне), культурні місця м. Чернігова, познайомилися з архітектурними  пам`ятками, мали змогу попрацювати в найбільш мальовничих місцях Чернігова, що в подальшому сприятиме їх творчому зростанню.

Одним з етапів роботи пленеру були зустрічі з митцями та професійними художниками Чернігівщини, що збагатило особистий творчий потенціал кожного учасника пленеру.

17 липня 2006 року в Чернігівському обласному художньому музеї відбулось урочисте відкриття виставки творчих робіт молодих митців за участю представників виконавчої влади області та провідних ЗМІ.

Під час урочистого відкриття виставки учасників привітали заступник начальника управління у справах молоді та спорту облдержадміністрації Атрощенко Борис Федорович, працівники Чернігівського обласного художнього музею, ряд видатних художників Чернігівщини.

За час перебування на Чернігівщині молодими художниками створено понад 150 творчих робіт, частина яких була виставлена в художньому музеї.

Виставка тривала з 17 по 24 липня п.р. і відмічена як високо професійна.

На високому організаційному рівні проведені:

-    відбірковий тур Всеукраїнського конкурсу "Крок до зірок"(березень ц.р.);

-    обласний відкритий конкурс молодих виконавців на народних інструментах "Струни серця" на базі Ніжинського училища культури і мистецтва ім. М.К. Заньковецької ( березень ц.р.);

-    обласний огляд - конкурс хорових колективів і вокальних ансамблів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів "Свято хору" (квітень ц.р.);

-    VІ Міжнародний конкурс молодих виконавців естрадної пісні та сучасного танцю "Твій шанс - 6" в обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм (квітень ц.р.);

-    Всеукраїнський відкритий конкурс молодих композиторів у Чернігівському музичному училищі ім. Л.Ревуцького ( квітень ц.р.);

-    І обласний молодіжний фестиваль виконавців народної пісні "Твої таланти, Деснянський краю" на базі Ніжинського училища культури і мистецтв (квітень ц.р.); 

-    обласний фестиваль - конкурс хореографічних колективів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів "Надія - 2006" (травень ц.р.);

-    обласне свято дитячої творчості "Сонечко" в с. Їржавець Ічнянського району (червень ц.р.).

Поліпшення становлення молодої сім`ї та підготовка молоді до подружнього життя.

За звітний період до Чернігівського регіонального управління державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву" звернулося 327 молодих сімей, з них: 277 сімей з м. Чернігова та 50 з райцентрів. Кількість поданих анкет за І півріччя на отримання кредиту складає: на пільговий - 63, на часткову компенсацію - 221.

Чернігівським управління фонду укладено за І півріччя 7 кредитних угод на будівництво і придбання житла за рахунок коштів пільгового довготермінового кредиту. За період дії кредитної угоди народилось 6 дітей, що сприяє зниженню відсоткової ставки на кредит.

На даний час тривають будівельні роботи в м. Чернігові на розі вул. Шевченка-Молодчого, де отримають житло 4 молоді родини та по вул. Рокосовського, 70, де отримають житло 8 молодих сімей, а також в м. Мена по вул. Шевченка, 76-в, де отримають житло 13 молодих сімей та в м. Бахмачі по вул. Першотравнева, 11, де отримають житло 7 молодих сімей.

В Куликівському, Городнянському, Козелецькому, Ніжинському та Коропському районах продовжують працювати п`ять стаціонарних консультаційних пунктів по наданню соціальних послуг молоді з особливими потребами. Забезпечується їх інформаційно-матеріальний ресурс та спектр надання послуг.

Управління та його відповідні структурні підрозділи сприяють роботі громадських організацій, які опікуються проблемами інвалідів; організовують і проводять опитування серед сімей, в яких виховуються діти та молодь з особливими потребами (з питань умов життєдіяльності, соціального захисту, рівня забезпечення медикаментами та інше).

Протягом І кварталу 2006 року на базі військових частин міста Чернігова фахівцями центрів соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді та залученими спеціалістами проведено 2 лекції з питань профілактики негативних явищ у молодіжному середовищі, тренінг "Готовність молоді до шлюбу та сімейного життя", акцію "Молодь обирає здоров`я". Охоплено 610 осіб. Надано 7 індивідуальних консультацій.

Під соціальним супроводом центрів соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді  протягом  звітного періоду перебувало 297 сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах. Надано 1735 послуг. 47 родин  знято із  супроводу з позитивним результатом.

Спеціалістами центрів соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді  зареєстровано 185 звернень від батьків, які виховують дітей з особливими потребами. Надано 322 послуги.

З метою сприяння формуванню дівчини як соціально-зрілої особистості, її активній участі у суспільному житті, а також надання практичної допомоги у становленні майбутньої жінки, дружини, матері при обласному центрі соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді продовжує роботу вечірня жіноча гімназія "Ювента". За звітний період відбулося 16 засідань. Проведено 40 гендерних тренінгів,  15 презентацій.

На базі навчальних закладів м. Чернігова слухачки та волонтери вечірньої жіночої гімназії провели 26 тематичних зустрічей, тренінгів за темами: "Ми матір називаємо святою", "Готовність молоді до шлюбу та сімейного життя", "Молодь за майбутнє", "Здорова жінка - здорова дитина - здорова родина", "20 принципів щасливого подружнього життя", "Запобігання торгівлі  людьми". Охоплено 1015 осіб.

Відбулося 30 засідань клубних об`єднань з соціального супроводу жіночої молоді (охоплено 500 осіб), під час яких організовувалися семінарські, тренінгові, лекційні заняття за темами: "Подолання гендерних стереотипів", "Пропаганда здорового способу життя", "Сексуальність людини", "Репродуктивне здоров`я жінки"  тощо.

В навчальних закладах міста та області проведено 90 заходів з питань підготовки молоді до сімейного життя. Охоплено 1480 осіб.

Спеціалізованою службою соціальної підтримки сімей обласного центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді  надано 60 індивідуальних, 75 групових консультацій з питань репродуктивного здоров`я, сімейного мікроклімату, планування сім`ї. Молодим парам, які вирішили одружитися, надано 114 індивідуальних, 28 групових консультацій.

Міжнародні молодіжні контакти.

В рамках міжнародної співпраці проводиться робота на зближення, консолідацію, взаємопорозуміння молоді різних країн, налагодження тісної співпраці у сфері міжнародного молодіжного співробітництва, що проводиться по лінії молодіжних громадських організацій.

21 травня 2006 року в приміщені Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру ім. Т.Г. Шевченка відбувся ІІ Міжнародний фестиваль студентських театрів естрадних мініатюр "Хрущъ 2006", в якому взяли участь колективи "Дивні люди" (м. Київ), "Нечто" (м. Москва, Російська Федерація), "Не забудьте виключить телевізор" (м. Гомель, Республіка Білорусь), "Батман-шоу" (м. Калуга, Російська Федерація) та колективи з м. Чернігова.

2-4 червня в м. Новозибкові, Брянської області (Російська Федерація) відбувся ІV Міжнародний фестиваль молодіжних аматорських театрів "Слов`янське перехрестя", в якому взяли участь колективи України, Російської Федерації та Республіки Білорусь. Проведення фестивалю є чудовою традицією, що сприяє єднанню слов`янських країн, розвитку молодіжного мистецтва, вихованню молоді на кращих традиціях минулого та розвитку творчого потенціалу.

Цього року за підтримки управління у справах молоді та спорту Чернігівської облдержадміністрації на міжнародному фестивалі Україну представляв народний театр хореографічної мініатюри "Апломб", Прилуцького міського Будинку культури Прилуцької міської ради Чернігівської області зі своєю хореографічною виставою "Сповідь тих, хто прагне добра" (режисер-постановник Прокоф`єва А.Н.).

Про високий професійний рівень колективу та високу оцінку на міжнародному рівні свідчить диплом лауреата фестивалю "За краще уособлення ідеї слов`янської співдружності" та диплом лауреата фестивалю "За кращу хореографія вистави".

Важливим фактором співпраці між Україною, Російською Федерацією та Республікою Білорусь є створення співтовариства "Єврорегіон Дніпро", що сприяє розвитку багатогранних взаємостосунків Чернігівської, Брянської та Гомельської областей в економічній та соціально-культурній сферах. Сьогодні ці напрацювання переносяться в площину конструктивних міждержавних відносин. Розширюється географія регіонів, що беруть участь в розвитку прикордонного співробітництва.

Центральним заходом був і залишається Міжнародний молодіжний фестиваль "Дружба", присвячений Дню молоді, який проводиться з 22 червня по 25 червня 2006 року біля Монументу Дружби на кордоні трьох держав - України, Російської Федерації та Республіки Білорусь. Цей захід, присвячений Дню молоді, традиційно проводиться протягом більш, ніж 30-ти років біля Монументу Дружби.

У роботі фестивалю традиційно було задіяно понад 50000 учасників - делегації молоді та представників органів державної виконавчої влади, ділових кіл з Чернігівської, Київської, Брянської, Орловської, Гомельської, Брянської областей, керівників центральних органів виконавчої влади, представників дипломатичного корпусу, народних депутатів трьох держав.   

З метою якісного облаштування молодіжного табору 21 червня 2006 року до Монументу Дружби вирушили квартільєри від кожної молодіжної громадської організації (50 чоловік) на чолі з представником управління у справах молоді та спорту облдержадміністрації, основним завданням яких було облаштування молодіжного табору делегації України. А вже, 22 червня до Міжнародного молодіжного табору прибула основна частина молодіжної делегації України, а це більше 300 чоловік, представників різних молодіжних громадських організацій Чернігівської області. Слід наголосити, що цього року активними учасника роботи табору були представники товариства "Чернігівське земляцтво в м. Києві".

З кожним роком склад та кількість молодіжних громадських організацій, учасників фестивалю, розширюється, що не було виключенням і цього року.

Подією першого дня перебування в таборі є урочисте відкриття роботи Міжнародного молодіжного табору "Дружба-2006", привітання від делегацій трьох держав. Від української делегації з привітальним словом на урочистому відкриті роботи молодіжного табору виступив заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Тандура Володимир Миколайович, наголосивши на плідних стосунках молоді трьох сусідніх держав. Відбулося урочисте підняття державних прапорів.

Продовження урочистостей була візитка кожної країни представлена творчими молодіжними колективами. На завершення відбулась танцювально-розважальна програма.

В рамках роботи молодіжного табору пройшли змагання команд КВК, інтелектуальних клубів. Кожного дня відбувались засідання різноманітних творчих клубів, круглих столів та об`єднань за інтереси, де представники молодіжних громадських організацій мали змогу обмінятись не лише своїм досвідом  роботи, а й певними напрацюванням в розвитку молодіжного руху.

Досить цікаво та за великої кількості глядачів відбулись спортивні змагання серед футбольних, волейбольних команд, яких неодноразово перемагала України. Також в рамках роботи табору відбулись змагання з туристичного багатоборства, перетягування канату, армлеслінгу, показові виступи військово - оборонних товариств.

Велику увагу та захоплення приверну конкурс моделей боди-арту та конкурс слов`янська пара року, де переможцями стали представники молодіжної делегації України.

24 червня 2006 року відбулося урочисте закриття міжнародного молодіжного табору. Йому передувало нагородження переможців конкурсів, клубів, спортивних змагань цінними подарунками та почесними грамотами організаторів. На закриті роботи табору виступали представники органів виконавчої влади трьох країн. Україна отримала перехідним прапор Міжнародного молодіжного табору "Дружба". Після чого відбувся заключний гала - концертом всіх колективів творчих колективів   України, Білорусії, Російської Федерації.

25 червня 2006 року біля Монументу Дружби відбувся заключний етап фестивалю - День молоді, в рамках якого відбувся багатолюдний мітинг за участю керівників центральних органів виконавчої влади, народних депутатів трьох держав, керівників прикордонних територій. На проведення якого молодіжна делегація України вирушила колоною з національною символікою та державними прапорами України.

Керівники прикордонних областей оглянули виставки, ярмаркові ряди. Цього дня відбулись масові спортивні змагання, діяли численні сценічні площадки, виставки народних ремесел.

Фестиваль висвітлювали центральні канали телебачення трьох держав та акредитовані на ньому журналісти провідних газет.

Проведення Міжнародного молодіжного фестивалю "Дружба - 2006" 22-25 червня 2006 року сприяло розвитку співробітництва України з державами сусідами, зростанню авторитету нашої держави на міжнародній арені, має вагомий позитивний вплив на соціально-економічну ситуацію в регіоні, несе додаткові позитивні тенденції в суспільно-політичне життя області.

Студенти та викладачі Ніжинського училища культури і мистецтв ім. М. Заньковецької брали участь у міжнародному фестивалі - конкурсі слов`янської  культури "Слов`янський вінок", м. Силамяе, Естонія (травень ц.р.), у міжнародному фестивалі - конкурсі "Квіти України", м. Таллінн, Естонія (травень ц.р.), у міжнародному фестивалі - конкурсі "Берагіня", Білорусія (червень ц.р.).

Учні Чернігівського музичного училища ім. Л. Ревуцького стали лауреатами V Міждержавного конкурсу виконавців на народних інструментах Білорусі, Росії, України "Слов`янські  перебори".

Зразковий ансамбль бального танцю "Ритм" та дитячий ансамбль "Серпантин" м. Ніжин взяв участь в VІ Міжнародному молодіжному фестивалі "Мистецтво і дружба" в м. Варна, Болгарія (червень). 

Кадрове, науково-методичне та інформаційне сприяння здійсненню державної молодіжної політики.

Активно продовжується проходження студентами навчальної практики у органах виконавчої влади області.

Реалізуючі основні ідеї Болонської угоди, в системі вищої освіти області відбувається процес об`єднання малопотужних вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації з університетами та інститутами відповідного профілю. Зокрема реорганізовано Бобровицький державний аграрно-економічний технікум шляхом приєднання його до Національного аграрного університету.

З метою забезпечення належних умов здійснення ступеневої підготовки фахівців більше 80% вищих навчальних закладів області співпрацюють з іншими навчальними закладами, в тому числі іноземними. Це дає можливість студентам отримати якісну вищу фахову підготовку того чи іншого кваліфікаційного рівня у скорочені терміни.

На виконання Стандартів вищої освіти України з урахуванням  Міжнародних Стандартів та принципів важливості, універсальності, простоти і доступності навчання вищі навчальні заклади області також проводять роботу щодо удосконалення програм, якості та форм оцінювання навчальних досягнень студентів. 

Орієнтуючись на призначення на педагогічні посади найбільш кваліфікованих працівників, проводиться робота щодо відбору молоді для вступу до ВНЗ педагогічного профілю. Найбільш талановита сільська молодь, яка має здібності до педагогічної діяльності направляється на навчання до вищих навчальних закладів педагогічного профілю за цільовими направленнями.

З метою орієнтації молоді на вчительську професію, підвищення рівня підготовки майбутніх учителів на місцях створені та успішно діють педагогічні гуртки для дітей, які мають здібності до педагогічної діяльності. У Чернігові та Ніжині діють обласні педагогічні ліцеї для обдарованої сільської молоді. Більше половини їх випускників вступають до педагогічних вузів.

З метою соціально-педагогічної адаптації та професійного становлення молодих спеціалістів у навчальних закладах діє система наставництва та різних форм методичної допомоги новопризначеним вчителям. Проводяться постійно діючі обласні та зональні семінари.

Проблеми молодіжної політики перебували в центрі уваги  місцевих органів виконавчої влади та самоврядування.

У І півріччі 2006 року місцеві ЗМІ продовжували здійснювати інформаційну підтримку реалізації в області зазначеної програми, надаючи перевагу таким темам:

-          формування духовності, національної самосвідомості та патріотичного виховання молоді;

-          пропаганда здорового способу життя, формування негативного ставлення до вживання наркотичних речовин, алкоголю, тютюну;

-          працевлаштування молоді;

-          організація дозвілля, відпочинок та оздоровлення дітей влітку;

-          робота з обдарованою молоддю;

-          попередження дитячої бездоглядності та правопорушень серед підлітків.

У звітному періоді в районах області на засіданнях колегій райдержадміністрацій розглядались конкретні питання молодіжної політики, про що писали районні газети в публікаціях "Молоді потребують уваги" ("Голос Присеймів`я", 04.03.06), "У центрі уваги - державна молодіжна політика" ("Срібнянщина", 08.04.06), "Молодіжна політика Ріпкинщини" ("Життя Полісся", 27.05.06) та інші.

Щорська районна газета "Промінь" (22.04.06) інформувала читачів про "круглий стіл" під назвою "Молодіжна політика в м. Щорс - проблеми, перспективи", який відбувся в редакції газети за участю керівників відповідних управлінь і відділів райдержадміністрації, представників молодіжних громадських організацій, учнівської молоді, педагогічних працівників.

Сосницька районна газета "Час" на своїх сторінках постійно висвітлює молодіжну тематику, порушуючи питання організації активного відпочинку цієї категорії населення (стаття "Молодь Сосниччини: SOS", 12.05.06) та досліджуючи можливості працевлаштування школярів та студентів у літній період (стаття "Сосницька молодь влітку заробляє гроші", 21.07.06).

Ця ж проблема є темою публікацій під назвами "По безробіттю - літніми трудовими об`єднаннями молоді" ("Сіверщина", 21.04.06) та "Чи легко бути молодим, або пошуки роботи на канікулах" ("Гарт", 14.07.06).

Актуальною на сторінках місцевої преси є тема забезпечення молоді житлом. Саме про це йдеться  в публікаціях "Шансов на жилье у бедных нет" ("7 дней", 03.05.06), "Куди звернутися за молодіжним кредитом" ("Вісник Ч", 16.02.06), "Молодіжний кредит: що, де, по чому?" (Чернігівщина: новини, оголошення", 01.02.06) та інші.

Такими ж актуальними є питання, які стосуються становища сільської молоді  в Україні.

Як свідчить аналіз публікацій, найбільш нагальною є проблема зайнятості сільського населення, особливо молоді. Місцеві ЗМІ на своїх сторінках порушують цю тему досить часто.

Обласна газета "Зайнятість" багато уваги приділяє питанню  працевлаштування сільської молоді. Цій проблемі присвячені публікації "Молоді - освіту і роботу", "Аби молодь залишалась у селі", "Підвищену увагу - сільській жінці" та інші.

Привертають увагу публікації такої тематики: "Сільське безробіття: проблеми та шляхи вирішення" ("Поліська правда", 04.03.06), "Ринок праці на селі" (Голос Присеймів`я", 18.03.06), "Сільське безробіття: проблеми та шляхи подолання" ("Вісті Борзнянщини", 28.03.06), "У Киселівці радились щодо безробіття" ("Наш край", 24.03.06), "Сільське безробіття. Як ліквідувати, чи можливо вирішити?" ("Маяк", 18.03.06) та ін.

Публікація Носівської районної газети "Носівські вісті" (01.04.06) під назвою "Плачуть" за випускниками агрофірми" порушує проблему дефіциту кадрів у системі агропрому: "Торік у район після закінчення навчання мали б прибути четверо випускників Національного аграрного університету: На жаль, жоден з них  так і не поповнив :родину носівських аграріїв".

Обласна газета "Вісник Ч" (06.04.06) темі села присвятила цілий розворот під назвою "Сільське безробіття: проблеми, пошуки, досвід". Журналісти газети порушують гострі теми сільського буття: брак кваліфікованих кадрів, молодих спеціалістів, старіння населення, одночасно, значне безробіття на селі, занепад соціальної інфраструктури.

Про те, як профтехосвіта області готує кадри для села, розповіла читачам обласна газета "Освіта Чернігівщини" (N3, 2006). Саме це питання було в центрі уваги наради за участю керівників закладів профтехосвіти, спеціалістів управління освіти і науки ОДА та Головного управління агропромислового комплексу області.

Привертає увагу стаття ніжинських журналістів під назвою "Тільки б держава була прихильною до молоді і охочих працювати" ("Ніжинський вісник", 18.03.06), в якій вміщена розповідь про молодого фермера, студента Ніжинського університету, котрий започаткував власну справу-ферму по вирощуванню свиней.

Досягнення означеної мети вбачається в комплексному висвітлені питань реалізації державної молодіжної політики в регіоні, як засобами масової інформації так і зацікавленими управління облдержадміністрації, організаціями області.

Реалізація державної політики у сфері сім`ї, жінок та дітей

Управлінням у справах молоді та спорту облдержадміністрації спільно з обласною організацією  Спілки жінок України з лютого 2006 року проводився обласний конкурс на краще висвітлення гендерних питань і жіночої тематики засобами масової інформації та впровадження ідей гендерної рівності в життя суспільства, результати якого були підведені в травні 2006 року. За результатами конкурсу перше місце посіла Чернігівська обласна газета "Деснянська правда", друге - Прилуцька регіональна газета "Прилучаночка", третє - Корюківська районна газета "Маяк". Також були визначені 1-3 місця серед журналістів, а найактивніші учасниці та учасники конкурсу були відзначені подяками та заохочувальними призами.

Управлінням у справах молоді та спорту обласної державної адміністрації 3 березня 2006 року була організована зустріч жіночого активу області з головою обласної державної адміністрації та головою обласної ради, що була присвячена Міжнародному жіночому Дню 8 березня. До участі у зустрічі були запрошені жінки, що проявили себе в різних сферах життєдіяльності: працівники освіти та охорони здоров`я, видатні спортсменки, керівники господарюючих суб`єктів, аграрії, представники органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування, ветерани праці, лідери обласних жіночих громадських організацій, обласних організацій, установ, переможці Всеукраїнських учнівських олімпіад, іменні стипендіатки. У ході зустрічі були вручені почесні грамоти та подяки обласної державної адміністрації та обласної ради,  цінні подарунки.

Після зустрічі жінки відвідали виставку-ярмарок "Що може жінка".

Управлінням у справах молоді та спорту облдержадміністрації, Чернігівською регіональною торгово-промисловою палатою, обласною організацією Спілки жінок України, відділом у справах сім`ї та молоді Чернігівської міської ради 3 - 6 березня 2006 року відбулося проведення V обласного Ярмарку "Що може жінка". Ярмарок проходив  в експоцентрі Чернігівської регіональної торгово-промислової палати в рамках виставки "Весняний вернісаж - 2006".

Метою заходу було розкрити досягнення  жінок-керівників підприємств, організацій, навчальних і медичних закладів, малого бізнесу, підприємниць, народних майстринь та підвищити їх роль у суспільстві.

В Ярмарку брали участь 10 підприємств, 7 установ, 6 громадських організацій, 11 жінок-підприємниць, народні майстрині з мм. Чернігова, Ніжина, Ніжинського району, Ріпок, Борзни, а також були представлені стенди діяльності громадських жіночих організацій області. Серед яких: обласна організація Спілки жінок України, Чернігівська міська Ліга ділових і професійних жінок, Міське громадське об`єднання інвалідів ``Шанс``, Чернігівська міська громадська організація інвалідів ``Надія`` та інші.

Учасниками ярмарку були ЗАТ Взуттєва фабрика "Берегиня", Чернігівське навчально-виробниче підприємство "УТОГ", ВАТ "ЧеЗаРа", ВАТ ``Чернігівське Хімволокно``, ДП ООО ``Трейд Лайн ЛТД`` магазин ``Аліна`` (трикотажний одяг), підприємниці Жоголко Т.М., Кулик С.М, Макаренко Н.Є., Клімчук З.С. та інші.

В усіх п`ятьох ярмарках брали активну участь підприємства районів області: Ріпкинське об`єднання громадського харчування, обласне комунальне підприємство "Ліки України" та інші.

Жителі м. Чернігова та області, які відвідали V обласний Ярмарок "Що може жінка" змогли придбати подарунки напередодні 8-го Березня для себе і своєї сім`ї.

Крім того, на виставці працювали 18 павільйонів, де були представлені товари різноманітного призначення.

19 березня 2006 року взяли участь у проведенні  конкурсу "Міс нечуюча красуня" Чернігівської обласної організації УТОГ. Всі учасниці та переможниця були нагороджені управлінням у справах сім`ї та молоді цінними подарунками. Відповідно до плану Всеукраїнських заходів "Міс нечуюча красуня Чернігівщини" взяла участь у Всеукраїнському конкурсі "Міс красуня УТОГ" в червні 2006 р.

10 квітня 2006 року в ефір обласного радіо вийшла передача підготовлена працівниками управління, за матеріалами Всеукраїнського семінару-практикуму з питань попередження  насильства в сім`ї.

Спільно з обласною організацією Спілки жінок України, управлінням освіти і науки облдержадміністрації  підготували та провели 11 квітня  чергове засідання Дорадчої ради з питань протидії торгівлі людьми "Стан та досвід роботи по запобіганню торгівлі людьми в навчальних закладах області". На семінарі був розглянутий досвід роботи працівників обласного центру соціальних служб для молоді та окремих шкіл області.

Спільно з благодійною організацією "Чернігівський жіночий правозахисний центр" та за сприяння міжнародної організації  12 квітня був проведений круглий стіл "Роль органів влади, органів місцевого самоврядування та громадськості в соціальній адаптації засуджених осіб, які звільнені від відбуття покарання".

Управління у справах молоді та спорту облдержадміністрації з метою підвищення рівня духовного та культурного розвитку сім`ї, привернення уваги до творчості та таланту сімейних родин, сімейних колективів та династій, збереження та розвитку сімейних цінностей, звичаїв та обрядів вже 12-й рік поспіль до Дня матері та Міжнародного дня сім`ї проводить обласні та Міжнародні фестивалі сімей.  

Переможці сільських та селищних конкурсів, які проходили протягом року, стали учасниками районних конкурсів, а переможці районних та міських конкурсів, стали учасниками фіналу обласного фестивалю "Від роду до народу". Фестиваль проходив в рамках Всеукраїнського фестивалю сімейної творчості "Родинні скарби України" 13 травня 2006 року  у приміщенні українського обласного академічного музично-драматичного театру  імені Т. Г. Шевченка.

Відкривав фестиваль  заступник голови облдержадміністрації, який вручив Почесні звання "Мати - героїня": Бутенко Ганні Миколаївні, (м.Чернігів) Бакланській Надії Федорівні, (м. Корюківка) Гавриленко Валентині Петрівні,(с. Савинці Срібнянського району).

У фестивалі взяли участь 21 сім`я з районів та міст області. Серед них  багатодітні, творчі сім`ї, сім`ї, які відсвяткували срібне та золоте весілля. У програмі фестивалю відбулося вшанування учасників, концерт творчих сімей та фотовиставка сімей області .

У Всеукраїнському фестивалі творчих сімей "Родинні скарби України", який проходив  в м. Києві 13 травня 2006 року, від Чернігівської області виступила сім`я Бригинців (12 чол.) з м. Козелець.

17-18 травня спільно з обласною організацією Спілки жінок України проведено обласний семінар-тренінг з питань формування  сучасного світогляду у жінок щодо необхідності гендерних перетворень в Україні та впровадження Закону України "Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків". В семінарі-тренінгу взяли участь завідуючі відділами з питань молоді та спорту (сім`ї та молоді) райдержадміністрації та міськвиконкомів і голови районних та міських організацій Спілки жінок.

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода